ANGELOS TZORTZINIS / AFP
Inrikes

Svenska Jemenvapen • Kodlås kan ha stoppat massmord • Grekiska bränder

Morgonens nyheter:
Kodlås kan ha stoppat massmord i moskén i Norge
• Stora skogsbränder rasar i Grekland
• Utvecklingen av barns hjärnor påverkas av adhd-medicin

Flygtrafiken åter igång på Hongkongs flygplats

Demonstranter drog sig tillbaka från Hongkongs internationella flygplats på onsdagsmorgonen efter sammandrabbningar med polisen. Protesterna har lamslagit flygplatsen och nu förbjuds demonstranter att ”medvetet försvåra” verksamheten.

Svenska vapen kan kopplas till Jemenkriget

Bild som uppges visa ett fartyg med en kanon från Bofors. TV4

Krigsmateriel från Sverige kan kopplas till Jemenkriget, rapporterar TV4 som tagit hjälp av experter för att analysera satellitbilder. Svenska fartyg, med svenska kanoner och radiosystem, har setts i en strategiskt viktig hamn för blockaden mot Hodeidah.

Kodlås kan ha stoppat massmord i moské

Moskén i Bærum installerade kodlås vid huvudingången efter terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland i våras. Den misstänkte ska ha tagit sig in via en nödutgång, vilket gav bättre chanser att övermanna honom, menar moskéns talesperson Waheed Ahmed.

Studie: Barns hjärnor påverkas av adhd-medicin

Metylfenidat, den aktiva substansen i flera adhd-mediciner, tycks påverka utvecklingen av hjärnan hos barn. Det gör den däremot inte hos vuxna, visar en ny studie. Forskare efterlyser nu en större försiktighet vid förskrivning av dessa preparat till barn.

Ryssland bryter tystnaden efter explosionen

Kreml bryter tystnaden efter explosionen som inträffade på den militära testanläggningen i Archangelsk, skriver CNN. Vladimir Putins presstalesperson säger att ”olyckor händer” men att Ryssland fortfarande är ”långt fram” i utvecklingen av en avancerad vapenarsenal.

ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Stora skogsbränder i Grekland

Kraftiga skogsbränder rasar på Greklands näst största ö Euboia och på flera andra platser. Röken har spridits till Aten och landet vill nu ha hjälp från EU för att bekämpa bränderna.

Operavärlden reagerar på Domingo-anklagelserna

San Francisco-operan ställer in en konsert med Plácido Domingo och Los Angeles-operan inleder en utredning efter att ett flertal kvinnor anklagat operalegendaren för sexuella trakasserier.

Experter: Inte troligt att Asap Rocky får långt fängelsestraff

I dag kommer domen mot rapparen Asap Rocky. Flera experter som DN pratat med tror inte på något långt fängelsestraff och menar att stjärnan inte kommer behöva återvända till Sverige för att avtjäna ett sådant.

AIK ställs mot Celtic vid EL-avancemang

AIK kommer att få möta Celtic i play off-kvalet i Europa League, om man klarar av FC Sheriff på torsdag. Det står klart sedan skottarna åkt ur Champions League-kvalet efter förlust mot rumänska Cluj.

Dagens händelser

UTRIKES. Greta Thunberg börjar seglatsen mot USA
• POLITIK. Regeringen håller pressträff om åtgärder mot narkotika (10.00)
• KULTUR. Dom meddelas mot Asap Rocky (14.00)
• KULTUR. Filosofen Nick Bostrom sommarpratar (13.00)
• SPORT. Flera matcher i damallsvenskan
SPORT. Supercupfinal mellan Liverpool och Chelsea (21.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Illustrationsbild. Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Blixthalka i Västsverige – flera olyckor i trafiken

Det är ordentligt halt på väggarna i stora delar av Västsverige efter kraftiga regnoväder under natten och efterföljande minusgrader.

Mellan klockan 7 och 8 på fredagsmorgonen inträffade sex olyckor i Västra Götalands län, rapporterar Aftonbladet.

– Bilister i Skaraborg och Boråsområdet bör tänka på att ta det extra försiktigt. Nu får vi hoppas att det lugnar sig, säger Thomas Fuxborg, till tidningen.

32 min
Illustrationsbild. TT
undefined

Halka och översvämningar när tre nya oväder drar in

Just nu är tre nya stora oväder på väg att dra in över Sverige, rapporterar Ekot. De väntas föra med sig stormvindar, snö och regn. SMHI har utfärdat fler varningar.

I söder kan ovädren orsaka översvämningar och på flera håll vidtas förebyggande åtgärder, skriver Expressen. Runt Kristianstad har vattennivån stigit de senaste veckorna, och kommunen har begärt hjälp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Även på flera håll i Småland är översvämningsrisken stor.

När ovädren sedan rör sig norrut övergår nederbörden i snö. I landets norra delar varnar SMHI för blixthalka.

Igår 19:34
Hertings kraftstation i Ätran Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordnivåer i flera åar: ”Ingen plats för vattnet”

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för höga vattenflöden i södra och västra Sverige, rapporterar Ekot. Ätran och Ronnebyån upplever redan nu de högsta vattenflödena sedan mätningarna började, och i flera andra vattendrag är flödena på en nivå som bara förväntas en gång på 50 år.

Även i sjöarna i regionerna är vattennivåerna höga.

– De är väldigt fulla just nu så det gör att det inte finns någon plats för vattnet att ta vägen, säger Richard Alpfjord Wylde, hydrolog på SMHI.

Igår 19:42
Läs mer om Vintervädret
Nooshi Dadgostar som har nominerats till ny V-ledare av flera distrikt. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny V-strategi ska locka 20 procent – vill utmana SD

Vänsterpartiet ska inte längre vara ett stödben till S. I stället ska man nå 20 procent och bli den breda kraften till vänster, enligt partiets nya strategidokument, skriver DN.

En stor utmaning är de traditionellt röda bruksorter där SD i dag hittar stort stöd.

– Manliga bilförare på landsbygden ska inte vara fiender till Vänsterpartiet, de ska vara medlemmar, säger framtidskommissionens Ida Gabrielsson till tidningen.

Ambitionen att öppna upp för bredare väljargrupper finns även i förslaget till nytt partiprogram.

3 tim
Nooshi Dadgostar. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Även Storstockholm ställer sig bakom Dadgostar

Vänsterpartiets distrikt i Storstockholms är senast ut att nominera Nooshi Dadgostar som ny partiledare efter Jonas Sjöstedt, skriver TT.

”Att nominera Nooshi känns både självklart, rätt och roligt. Vi vet att vi får en ordförande som kommer att fortsätta utveckla vårt ständigt växande parti”, säger Elena Karlström, distriktsordförande för Storstockholm, i en kommentar.

Även Sörmland, som tidigare nominerat Ulla Andersson, ändrade under torsdagen sin nominering till Dadgostar.

Igår 20:24
Läs mer om Maktskiftet i Vänsterpartiet
KHAM / TT NYHETSBYRÅN
Globala spridningen

Coronasviruset kostar flygbolagen nära 300 miljarder

Virusutbrottet kommer att kosta flygbolagen totalt 29,3 miljarder dollar, motsvarande 287,5 miljarder kronor, i förlorade intäkter för helåret 2020. Det skriver Financial Times och hänvisar till siffror från branschorganisationen International Air Transport Association (IATA).

Den största smällen tar sydostasiatiska flygbolag som står för 27,8 miljarder kronor i minskade intäkter.

I år kan vara första gången sedan 2009 som flygresandet i världen kan minska, skriver Dagens Industri.

25 min
Vårdpersonal tar hand om en patient i Daegu. Kim Jong-un / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kristen kyrka centrum för smittspridning i Sydkorea

En kristen församling i staden Daegu i Sydkorea pekas ut som en centralpunkt när det gäller spridningen av det nya coronaviruset i landet, rapporterar BBC. En enda kvinna i gruppen tros ha smittat minst 30 av de 53 personer som hittills konstaterats bära på viruset i staden.

Kvinnan fick symptom redan tidigt i februari men vägrade då låta sig testas, skriver The Guardian. 166 personer som kvinnan har varit i kontakt med har nu ombetts att sätta sig i frivillig karantän.

Församlingen Shincheonji Church of Jesus the Temple of the Tabernacle of the Testimony, som ibland har pekats ut som en sekt, har nu tillfälligt stängt ner verksamheten i Daegu. Stadens borgmästare kallar smittan i staden ”en aldrig tidigare skådad kris”.

Igår 22:42
Läs mer om Globala spridningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund