ANGELOS TZORTZINIS / AFP
Inrikes

Svenska Jemenvapen • Kodlås kan ha stoppat massmord • Grekiska bränder

Morgonens nyheter:
Kodlås kan ha stoppat massmord i moskén i Norge
• Stora skogsbränder rasar i Grekland
• Utvecklingen av barns hjärnor påverkas av adhd-medicin

Flygtrafiken åter igång på Hongkongs flygplats

Demonstranter drog sig tillbaka från Hongkongs internationella flygplats på onsdagsmorgonen efter sammandrabbningar med polisen. Protesterna har lamslagit flygplatsen och nu förbjuds demonstranter att ”medvetet försvåra” verksamheten.

Svenska vapen kan kopplas till Jemenkriget

Bild som uppges visa ett fartyg med en kanon från Bofors. TV4

Krigsmateriel från Sverige kan kopplas till Jemenkriget, rapporterar TV4 som tagit hjälp av experter för att analysera satellitbilder. Svenska fartyg, med svenska kanoner och radiosystem, har setts i en strategiskt viktig hamn för blockaden mot Hodeidah.

Kodlås kan ha stoppat massmord i moské

Moskén i Bærum installerade kodlås vid huvudingången efter terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland i våras. Den misstänkte ska ha tagit sig in via en nödutgång, vilket gav bättre chanser att övermanna honom, menar moskéns talesperson Waheed Ahmed.

Studie: Barns hjärnor påverkas av adhd-medicin

Metylfenidat, den aktiva substansen i flera adhd-mediciner, tycks påverka utvecklingen av hjärnan hos barn. Det gör den däremot inte hos vuxna, visar en ny studie. Forskare efterlyser nu en större försiktighet vid förskrivning av dessa preparat till barn.

Ryssland bryter tystnaden efter explosionen

Kreml bryter tystnaden efter explosionen som inträffade på den militära testanläggningen i Archangelsk, skriver CNN. Vladimir Putins presstalesperson säger att ”olyckor händer” men att Ryssland fortfarande är ”långt fram” i utvecklingen av en avancerad vapenarsenal.

ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Stora skogsbränder i Grekland

Kraftiga skogsbränder rasar på Greklands näst största ö Euboia och på flera andra platser. Röken har spridits till Aten och landet vill nu ha hjälp från EU för att bekämpa bränderna.

Operavärlden reagerar på Domingo-anklagelserna

San Francisco-operan ställer in en konsert med Plácido Domingo och Los Angeles-operan inleder en utredning efter att ett flertal kvinnor anklagat operalegendaren för sexuella trakasserier.

Experter: Inte troligt att Asap Rocky får långt fängelsestraff

I dag kommer domen mot rapparen Asap Rocky. Flera experter som DN pratat med tror inte på något långt fängelsestraff och menar att stjärnan inte kommer behöva återvända till Sverige för att avtjäna ett sådant.

AIK ställs mot Celtic vid EL-avancemang

AIK kommer att få möta Celtic i play off-kvalet i Europa League, om man klarar av FC Sheriff på torsdag. Det står klart sedan skottarna åkt ur Champions League-kvalet efter förlust mot rumänska Cluj.

Dagens händelser

UTRIKES. Greta Thunberg börjar seglatsen mot USA
• POLITIK. Regeringen håller pressträff om åtgärder mot narkotika (10.00)
• KULTUR. Dom meddelas mot Asap Rocky (14.00)
• KULTUR. Filosofen Nick Bostrom sommarpratar (13.00)
• SPORT. Flera matcher i damallsvenskan
SPORT. Supercupfinal mellan Liverpool och Chelsea (21.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Boende tittar på lågorna från skogsbranden.  DESIREE MARTIN / AFP
Skogsbranden på Gran Canaria

Svenska turister varnas efter svåra skogsbranden

Skogsbranden som härjar över tusentals hektar på Gran Canaria har tvingat omkring 8 000 personer att evakuera, skriver El Mundo. Men branden har än så länge liten påverkan på turisterna, uppger flera resebolag för nyhetsbyrån TT.

Researrangören TUI har dock valt att skicka sms till sina resenärer med en avrådan om att köra upp i bergen, där vägarna är avstängda till följd av branden. Resebolaget Ving har också stoppat vissa utflykter.

Svenska Eva Jansson Wendefors har ett hus på den södra delen av ön.

– Elden rör sig så i natt när jag vaknade kände jag att det luktade eld och det är flera mil bort, säger hon till Expressen.

Branden förvärras av det varma vädret och det befaras ta flera dagar innan den är under kontroll.

22 min
Bild från byn Moya.  BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Branden sprider sig – kan ta dagar att få stopp på

Den stora skogsbranden på Gran Canaria sprider sig och nu varnar myndigheter för att det kan ta flera dagar innan elden är helt under kontroll, rapporterar AFP. Under måndagen väntas temperaturen i området stiga ytterligare, vilket förvärrar situationen.

Branden ska enligt regionpresidenten Ángel Víctor Torres vara ”extremt våldsam” och ”instabil”. Ett område på runt 3 400 hektar ska ha eldhärjats, enligt Reuters, och 5 000 personer har evakuerats.

5 tim
Invånare blickar ut mot brandens om härjar ön Gran Canaria. DESIREE MARTIN / AFP
undefined

Tusentals evakuerade efter ny skogsbrand på turistön

Ännu en skogsbrand härjar på ön Gran Canaria – bara en vecka efter förra helgens storbrand, rapporterar Reuters. I går uppstod branden nära staden Tejeda och den sprider sig nu på två fronter i en bergig del av ön. 1 700 hektar mark har brunnit och 700 brandmän kämpar mot branden – med höga temperaturer, starka vindar och låg fuktighet till deras nackdel.

Över 4 000 människor har evakuerats från sex kommuner, skriver Aftonbladet. Branden är i nuläget inte under kontroll.

Tejeda fick evakueras förra veckan när ön härjades av en brand som började i byn Juncalillo. Den branden tros ha orsakats av en vårdslös svetsare.

Igår 16:55
Läs mer om Skogsbranden på Gran Canaria
En massbegravning för offren i attacken hölls i Kabul i går.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Våldet i Afghanistan

Brudgummen: ”Förlorade min bror och mina vänner”

”Min lycka förvandlades till sorg”, sa brudgummen Mirwais på det bröllop som attackerades i helgen i västra Kabul i Afghanistan, rapporterar AFP med hänvisning till den lokala tv-kanalen Tolo News. Mirwais minns hur han välkomnat gästerna i festlokalen, för att sedan se döda kroppar bäras ut.

– Jag förlorade min bror, mina vänner och familjemedlemmar, berättade mannen vidare.

63 personer dödades och över 180 skadades i attacken som terrorgruppen IS säger sig ligga bakom. Enligt inrikesministern Nasrat Rahimi fanns barn bland de döda.

3 tim
En person fyller en grav efter massmordet på en bröllopsfest i Kabul.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Trump: ”Afghanistan kan inte vara ett terrorlabb”

Fredssamtalen i Afghanistan går in i en intensiv fas och USA:s president Donald Trump tycker att dialogen går mycket bra.

– Vi har väldigt bra samtal. Vi får se vad som händer. Vi ska bestämma om vi blir kvar i landet eller inte, sa presidenten i går enligt CNN.

Trump sa även att USA har sin insats i Afghanistan av en anledning, och det är att landet inte ska vara ett laboratorium för terror.

Fredssamtalen pågår mellan Afghanistans regering, talibanerna och USA. Förhoppningen är att kunna avsluta det nästan 18 år långa kriget i landet.

3 tim
Läs mer om Våldet i Afghanistan