Hem
Oslobor väntar på att ta del av morgontidningen i samband med att Tyskland marscherade in i Norge. (TT / SCANPIX NORWAY)

”Svenska medier tystnade när Förintelsen tog fart”

Svenska regeringens presspolitik med förbudet mot ”grymhetspropaganda” fick konsekvenser för rapporteringen om vad som skedde i Tredje riket. Det skriver Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet, på SvD:s Under strecket.
Hon arbetar med en studie av av fyra svenska dagstidningars rapportering om judarna och deras öde under åren 1930-1946.
”Svensk press som rapporterade om nazityska övergrepp och den systematiska ­förföljelsen av judarna fick utstå repressalier. Den nyhetsförmedling som hade kunnat ge allmän­heten bättre kunskap om vad som försiggick i det Tredje riket kvästes”, skriver Pollack.
Samtidigt tillägger hon att den politiska elit som själva sökte information från olika källor hade större insikt i vad som pågick.
”Vi bör påminna oss om att inte förväxla att något är omnämnt med att det fått sådan uppmärksamhet att det blivit del av den offentliga debatten och det kollektiva medvetandet. Det fanns det inte politiskt utrymme för i det neutrala Sverige.”

bakgrund
 
Greuelpropaganda eller ”Grymhetspropaganda”
Wikipedia (sv)
Greuelpropaganda (ty. "ohygglig"), skräckpropanda, falsk propaganda eller lögnaktig propaganda avsedd att ge en ofördelaktig bild av någon eller några; äldre uttryck på svenskan som fortfarande är vanligt i Tyskland.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen