Svenska sågverk ger kommunerna värme
Visste du att energimängden som krävs för att driva ett sågverk är samma som för att värma upp en mindre svensk stad? I Hissmofors pågår nu ett projekt som kommer att påverka sågverkets energieffektivitet och även inspirera andra i branschen att bli ännu mer klimatsmarta.
– Alla sågverk arbetar på samma sätt. Restprodukter från sågningen används för att torka virket. Får vi värme över här på vårt sågverk skickar vi ut den till närliggande bostadsområden, säger Johan Andreasson, produktionschef på Hissmofors.
Hissmofors hjälper i dag till att värma upp både Krokom och Östersunds kommun via fjärrvärmenätet genom ett samarbete med Jämtkraft.
– Vi är direkt anslutna till Krokoms fjärrvärmenät. Vi försörjer även Östersunds fjärrvärmenät då biprodukter från vår sågproduktion eldas i Jämtkrafts panna i Lungvik, säger Lars Grundqvist, sågverkschef på Hissmofors.
Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka har fokus på Hissmofors energieffektivitet fördjupats. Sågverket är i full gång med ett stort projekt som kartlägger och optimerar energiförbrukningen.
– Vi vill komma fram till hur vi kan torka vårt virke med så lite energi som möjligt. Torkprocessen drar 25 procent mer energi än vad som egentligen krävs för att förånga vattnet i virket. Varje procent vi kan spara och skicka ut på fjärrvärmenätet innebär en stor vinst, säger Johan Andreasson.
– Vi vill energieffektivisera oss och vi vet att potentialen finns! Kanske kan vi också inspirera andra i branschen att göra samma, säger Lars Grundqvist.
Svenska Skogen är ett initiativ för att sprida kunskap om skogen från Sveriges skogsägare och skogsföretag.