Hem
(Magnus Sandberg / MAGNUS SANDBERG)
Svenska SkogenANNONS

Svenska skogen – en 12 000 år lång succé

Sverige har varit ett land att räkna med i många hundra år. En av anledningarna till våra historiska framgångar har varit skogen.

– Man kan säga att människan och skogen nästan alltid har påverkat varandra. Sedan medeltiden har vi haft en industriell påverkan på stora delar av Sveriges skogar följt av det vi i dag kallar skogsbruk, säger jägmästare Erik Normark.

”Skogarna blev helt omvandlade”

Genom historien har skogen blivit hårt påverkad. När våra förfäder övergav livet som jägare och samlare för att övergå till jordbruk brändes bördig skog ner i fördel för åkermark. Under stormaktstiden behövdes järn till vapen och export. Järnmalmen krävde stora mängder träkol vilket ledde till lokal skogsbrist.

Vid stormaktstiden slut på 1720-talet lades fokus om till handel och begynnande skogsbruk fortsatte påverka skogen hårt. Delarna som lämnades orörda är vad vi i dag ofta kallar fjällnära skog. Partier av skog som låg så långt från vattendrag att det blev olönsamt att flotta virket ner till kusten.

– De fjällnära skogarna är unika ur många aspekter och de ska vi vara väldigt rädda om, säger Erik Normark.

Tankesättet förändrades

Den första moderna skogsvårdslagen kom 1903 och fastslog att skogsavverkningen inte fick vara större än tillväxten. Sedan dess har vi förändrat hur vi arbetar med vår största resurs.

– 1900-talets första hälft dominerades av avverkning av enskilda träd. Under 1950-talet gick vi över till trakthyggesbruk med avverkning av hela områden. Tack vare det har Sverige lyckats fördubbla sitt virkesförråd samtidigt som vi byggt upp en världsposition som skogsindustriland, säger Erik Normark.

Svenska Skogen är ett initiativ för att sprida kunskap om skogen från Sveriges skogsägare och skogsföretag.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.