Svenska storbanker sneglar på bitcoin-tekniken
Bankerna må visa måttligt intresse för bitcoin men är desto mer nyfikna på den tekniken bakom den digitala valutan, skriver DI Digital. Alla svenska storbanker arbetar med tekniken i olika utvecklingsprojekt.
Blockchain, vilket ungefär är en digital och gemensam logg över transaktioner, kan i teorin ersätta clearingsystemet och bedöms ha potential att förändra finansbranschen i grunden.
– Banker behöver utforma sin egen roll i den här infrastrukturen. Samarbeten och kompetensöverföring mellan traditionella banker och nya aktörer är av central betydelse, säger Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank.
bakgrund
Clearing
Wikipedia (sv)
Sökte du efter filmen The Clearing ?
Inom verksamheter som bank och finans, avser clearing alla aktiviteter från tiden för åtagande görs för en transaktion till dess att den är reglerad. Klargörandet av betalningar är nödvändigt för att göra löftet om betalning (till exempel, i form av en check eller elektronisk betalningsbegäran) till en faktisk överföring av pengar från en bank till en annan. Clearing innebär en sammanställning och redovisning av två eller flera bankers betalningsförpliktelser gentemot varandra. Efter att betalningarna har clearats mellan bankerna genomförs avveckling, som är den slutliga regleringen av skulder och fordringar mellan två banker och görs hos ett avvecklinsinstitut. För betalningar i SEK görs avvecklingen hos Sveriges Riksbank. Vanligtvis är det centralbanker som agerar som avvecklingsinstitut .
För att överföra pengar till ett bankkonto behövs ett clearingnummer . I Sverige består ett bankkonto av både clearingnummer och löpnummer.
Enligt den svenska värdepappersmarknadslagen är clearingverksamhet en fortlöpande verksamhet som består i att
på clearingdeltagarnas vägnar göra avräkningar i fråga om deras förpliktelser att leverera finansiella instrument eller att betala i svensk eller utländsk valuta,
träda in som motpart till både köpare och säljare av finansiella instrument, eller
på annat väsentligt sätt ansvara för att förpliktelserna avvecklas genom överförande av likvid eller instrument.
En clearingorganisation skall driva sin verksamhet hederligt, rättvist och professionellt och på ett sätt så att allmänhetens förtroende för värdepappersmarknaden upprätthålls. En clearingorganisation skall tillgodose de säkerhetskrav som är förenade med verksamheten enligt svenska lagar.
Clearingorganisationen skall i verksamheten tillämpa principerna om fritt tillträde, som innebär att var och en som uppfyller de krav som ställs i lagen och av clearingorganisationen får delta i clearingen. Dessutom ska principen om neutralitet tillämpas, som innebär att clearingorganisationens regler tillämpas på ett likformigt sätt gentemot alla clearingdeltagare.
De clearingorganisationer som verkar i Sverige är CLS, EuroCCP, Nasdaq OMX DM, Bankgirot och Euroclear Sweden .
För överföring av medel mellan användarna som ska clearas så behövs betalningssystem. Det finns två typer av betalningssystem; system för stora betalningar och system för massbetalningar. I Sverige är det RIX som är systemet för stora betalningar och Bankgirot som sköter all clearing av massbetalningar (massbetalningssystem är system som hanterar stora volymer betalningar till lågt värde) . Clearing av massbetalningar genomförs i något av de två betalningssystem som heter Bankgirosystemet och Betalningar i realtid . Tillstånd till att bedriva clearinghus ger av Finansinspektionen och övervakas av Riksbanken.
^ [a b] Den svenska massbetalningsmarknaden http://www.riksbank.se/Documents/Rapporter/Riksbanksstudie/2013/rap_riksbanksstudie_Den_svenska_massbetalningsmarknaden_130605_sve.pdf/
^ Clearingnummer http://www.riksbank.se/sv/Finansiell-stabilitet/Betalningssystemet-RIX/Villkor-och-anvisningar/Clearingnummer-for-RIX-deltagare/
^ VPML 1 kap. 5 § 8 pt.
^ Finansiella infrastruktursystem i Sverige http://www.riksbank.se/sv/Finansiell-stabilitet/Finansiell-infrastruktur/System-i-den-svenska-infrastrukturen/
^ Riksbanken - Finansiell infrastruktur http://www.riksbank.se/sv/Finansiell-stabilitet/Finansiell-infrastruktur/
bakgrund
Bitcoin
Wikipedia (sv)
Bitcoin (av "bit" och engelska "coin" = mynt) är en implementation av kryptovaluta, en digital valuta, skapad 2009 av Satoshi Nakamoto (troligtvis en pseudonym), vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part.
Till skillnad från många andra valutor förlitar sig inte Bitcoin på någon central utfärdare i form av exempelvis en centralbank, vilket skyddar mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem. För att upprätthålla säkerhet och sekretess förlitar sig Bitcoin på kryptografi och använder sig av en distribuerad databas utspridd över de noder som utgör P2P-nätverket för att journalföra transaktioner. Detta syftar även till att exempelvis säkerställa att valutan endast kan spenderas av dess ägare samt oåterkalleligen försvinner från nämnda ägares digitala "plånbok" och därmed bara kan spenderas en gång.
Bitcoins design tillåter mer eller mindre anonymt ägande och överförande av värden genom P2P-nätverket. Varje användares bitcoin sparas i en plånboksfil tillsammans med ett godtyckligt antal bitcoinadresser. Plånboksfilen kan sparas på användarens dator eller hos en tredje part som erbjuder en sådan tjänst. I båda fallen kan bitcoin skickas över Internet till vem som helst med en bitcoinadress. Bitcoins P2P-topologi och avsaknad av central administration gör det omöjligt för exempelvis myndigheter att artificiellt manipulera värdet av bitcoin eller framkalla inflation genom att producera fler av dem.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen