Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Sverige föll i ödesmatchen: ”Kommer inte upp i nivå”

Sverige förlorade den första och viktiga matchen i mellanrundan efter 28–30 mot Montenegro.

Montenegro kopplade greppet om matchen tidigt och drog ifrån till 18–14 i paus. I andra halvlek jagade Sverige en kvittering och nådde till 28–30 med några minuter kvar, men närmare än så kom inte svenskorna och missade en straff i matchens slutskede.

– Det är en blandning av allt i dag. Inget bra anfall eller försvar. Vi har inte kommit upp i vår nivå det här mästerskapet, säger Isabelle Gulldén i TV3.

Två tuffa matcher återstår för Sverige i mellanrundan. Regerande världsmästaren Frankrike och regerande OS-mästaren Ryssland.

Hela spelschemat

Torsdag: Danmark–Frankrike (klockan 18.00), Sverige–Montenegro (18.00)

Lördag: Sverige–Frankrike (15.00), Ryssland–Serbien (18.00)

10 december: Danmark–Ryssland (18.00), Serbien–Montenegro (21.00)

12 december: Danmark–Montenegro (15.45), Sverige–Ryssland (18.00), Serbien–Frankrike (21.00)

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Illustrationsbilder. TT.
Brexit Storbritanniens framtid

Regeringens farhågor: Brist på mat vid en hård brexit

Storbritanniens regering förutspår brist på såväl mat som mediciner och bränsle i flera månader efter ett avtalslöst EU-utträde, rapporterar tidningen The Sunday Times som fått tillgång till läckta regeringsdokument.

Dessutom tror regeringen att det blir svårt att undvika en hård gräns på Irland om Storbritannien lämnar EU utan avtal.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson har upprepade gånger lovat att Storbritannien ska lämna EU senast den 31 oktober, med eller utan avtal.

1 tim
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland tror på bomb från Johnson under G7-mötet

Den tyska regeringen menar att det råder stor sannolikhet för att det blir en ”hård brexit” den 31 oktober. Detta eftersom man bedömer det som otänkbart att Boris Johnson skulle mjukna i sin hållning i gränsfrågan på Irland. Det skriver Financial Times med hänvisning till ett internt dokument från finansdepartementet i Berlin.

Av dokumentet framgår även att man förväntar sig att Boris Johnson kommer tillkännage antingen ett stort genombrott i förhandlingarna eller att de fallit ihop fullständigt, i samband med G7-toppmötet i franska Biarritz i slutet av augusti.

Toppmötet kommer att bli Johnsons första framträdande i internationella sammanhang och källor i den brittiska regeringen uppger för FT att det kommer att vara avgörande för hela hans brexit-strategi.

Igår 18:08
Nancy Pelosi
undefined

Pelosi nobbar handelsavtal med Boris Johnson

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, tillbakavisade starkt idén om ett frihandelsavtal mellan USA och Storbritannien om Boris Johnson tar landet ur EU utan avtal. Flera amerikanska medier rapporterar att Pelosi säger att den amerikanska kongressen inte vill ha ett avtalslöst brexit och nya gränskonflikter.

– Långfredagsavtalet är en grundsten i freden på Nordirland och en fyr av hopp för hela världen, sa hon om avtalet från 1998 som avslutade den nästan 40-åriga konflikten på Nordirland.

Hennes uttalande kommer efter att Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton sagt att USA stödjer ett brexit utan avtal, vilket sannolikt skulle skapa en hård gräns mellan Nordirland och Irland.

14 aug
Läs mer om Brexit
Robyn på Sjöhistoriska museet. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Robyns spelning på Sjöhistoriska

”Robyn är superhjälte och hemvävt mänsklig i ett”

Robyns spelning på Sjöhistoriska museet på lördagskvällen är årets konsertögonblick, slår DN:s recensent Kajsa Haidl fast. Framträdandet är ”faktiskt något av det vackraste jag har upplevt”, skriver hon, medan resten av kvällens lineup bara framstår som bleka förband.

Aftonbladets Håkan Steen snålar inte heller på superlativen när han kallar artisten för den internationellt mest aktade svenska stjärnan de senaste decennierna, en ”superhjälte” som på samma gång är ”hemvävt mänsklig svensk”.

Expressens Anders Dahlbom skriver om publikens ”allsång av guds nåde” och att nästan ingenting kan slå Robyn live.

31 min
Robyn på Sjöhistoriska museet. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Köerna långa under hajpade Robynspelningen

Det uppges vara mycket folk och långa köer för att köpa mat vid Robyns spelning på Sjöhistoriska museet under lördagskvällen. En konsertbesökare som Aftonbladet varit i kontakt med säger att hen stått i flera timmar i kö.

”Efter tre timmar gav jag upp och lämnade matkön. Nu står jag framför scenen. Måste bara säga, sämsta arrangemanget jag upplevt! Många upprörda människor”, skriver hen i ett meddelande till tidningen.

Anders Dahlbom, Expressens recensent på plats, säger i en tv-sändning att det väller in folk och att det är väldigt trångt på konsertområdet.

Igår 20:49
Robyn.  Owen Sweeney / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Robyn om unika showen i Stockholm: Det är festival

Det är ingen vanlig konsert som väntar Robyns fans i samband med hennes spelning på Sjöhistoriska i Stockholm på lördagen, skriver världsstjärnan själv på Instagram: ”Det är FESTIVAL!”

Robyn har bjudit in några av sina egna ”musikhjältar” till att spela: Dungen, El Perro del Mar, Olof Dreijer från The Knife och Mr Tophat kommer alla att framträda, skriver Mitt i.

Enligt tidningen är det artistens enda officiella Stockholmsspelning i sommar.

Igår 09:45
Läs mer om Robyns spelning på Sjöhistoriska
Anställda utanför den skadade myndighetsbyggnaden/Öresundbron. Ritzau Scanpix/TT
Explosionen vid danska skatteverket

Stödpartier skeptiska till säkrad gräns mot Sverige

Förslaget om att säkra gränsen mot Sverige efter explosionen vid den danska skattemyndigheten i Köpenhamn har fått blandade reaktioner, rapporterar Sveriges Radio. Två av Socialdemokraternas stödpartier, Radikale Venstre och Enhedslisten, är kritiska till förslaget.

– En gränskontroll ger bara en falsk trygghet, säger Kristian Hegaard, rättspolitisk talesperson för Radikale Venstre.

Det tredje stödpartiet Socialistisk Folkeparti är mer positivt inställt till en säkrad gräns, vilket också den borgerliga oppositionen är.

Igår 21:48
Illustrationsbild. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

22-åring häktad för dådet i Köpenhamn – lämnas ut

I dag hölls häktningsförhandling för den 22-årige man som misstänks för att vara inblandad i sprängningen vid den danska skattemyndigheten i Köpenhamn.

Mannen har motsatt sig utlämning till Danmark men tingsrätten beslutade att lämna ut honom, skriver flera medier.

– Vi kommer naturligtvis att hjälpa Danmark i det här ärendet så mycket vi kan. Jag kan inte svara på vad det är för utredningsåtgärder vi har gjort eller vad vi kommer att göra. Det här är en dansk förundersökning, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson, enligt SVT.

16 aug
Gränskontroll, samt bild på Mikael Damberg (S). Arkivbilder. TT
undefined

Damberg: Full respekt för att man vill stärka gränsen

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till TT att han har ”full respekt” för att danska statsministern Mette Frederiksen (S) vill skydda landet mot kriminella.

– Det får inte finnas någon fri zon för kriminella att korsa gränsen och undgå rättvisan, säger Damberg.

S-ministern anser att det polisiära samarbetet fungerar bra mellan de båda grannländerna, och om det blir aktuellt med gränskontroll från danskt håll, så tror han inte det blir krångligare för pendlare.

Frederiksen sa tidigare under dagen att hon vill undersöka möjligheten att säkra gränsen mot Sverige efter explosionen vid skattemyndigheten.

14 aug
Läs mer om Explosionen vid danska skatteverket
Häktet Metropolitan Correctional Center i New York/Jeffrey Epstein. TT
Jeffrey Epstein-fallet

Källor: Mutade intagna på häktet för att slippa våld

För att inte falla offer för andra intagna på häktet mutade sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein dem, rapporterar New York Times som talat med flera anonyma källor. Epstein avskydde också sin cell så pass mycket att han betalade sina advokater för dagliga besök. I uppemot 12 timmar kunde han sedan sitta med dem i ett enskilt rum – större delen av tiden tyst och uttråkad.

Förra helgen hittades Jeffrey Epstein död i sin cell. Obduktionen har fastslagit att han dött genom hängning. Två vakter har stängts av från sina tjänster och fängelsechefen omplacerats medan utredningar om händelsen pågår.

Igår 19:55
Jeffrey Epsteins villa på hans privata ö.  Gabriel Lopez Albarran / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Epsteins dödsbo krävs på en miljard av två kvinnor

Två kvinnor som påstår sig ha blivit utnyttjade av den avlidne Jeffrey Epstein stämmer hans dödsbo på 100 miljoner dollar, cirka 960 miljoner kronor, rapporterar Reuters.

Kvinnorna bodde i New York år 2004 när en person i Epsteins nätverk tog kontakt och erbjöd dem pengar för att massera Epstein. Men situationen tog en oönskad vändning enligt kvinnorna, som anklagar Epstein för att ha tafsat på dem och onanerat i rummet.

De två kvinnorna är anonyma och uppges i dag bo i Baltimore respektive Okinawa, Japan. Deras krav är åtminstone det andra som ställts mot Epsteins dödsbo sedan hans död.

Igår 04:43
Jeffrey Epstein. TT
undefined

Obduktionen visar att Epstein tog livet av sig

Obduktionen av Jeffrey Epstein visar att den sexbrottsanklagade miljardären dog genom hängning i sin cell, rapporterar flera medier. Förra helgen hittades han död i sin häktescell – två veckor efter att han misstänks ha försökt ta livet av sig.

Justitieminister William Barr har meddelat att ”allvarliga brister” förekommit på häktet där Epstein hölls – han skulle bland annat ha kontrollerats var 30:e minut, en rutin som inte följdes natten innan han dog. Två vakter har stängts av från sina tjänster och fängelsechefen omplacerats medan utredningar om händelsen pågår.

16 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet