Rakhmat Akilov grips i Märsta, norr om Stockholm, efter dådet på Drottninggatan. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Röster om

”Sverige ska inte bjuda Akilov på terroristfjädrar”

Rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov är temat för flera av dagens ledarsidor. Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad sammanfattar den första rättegångsdagen och konstaterar att det i mångt och mycket kan tyckas som att allt är ”klappat och klart” med tanke på att Akilov medgett det mesta han anklagas för. Men ett erkännande räcker inte, skriver tidningen. Allt måste bevisas, inget får lämnas åt slumpen och i vårt demokratiska samhälle – som Akilov ville förstöra – har även en terrorist rätt till en rättvis och korrekt rättegång, menar tidningen.
Folkbladets Widar Andersson är inne på samma tema under rubriken ”Önskan om en terrorist” och drar en försiktig parallell till den självutnämnde seriemördaren Tomas Quick. Vi har ett motsvarande läge nu, menar han, där både den åtalade, åklagaren, politiken och pressen gärna vill framställa Akilov som en ”tolvtaggarsterrorist”. Än viktigare då med en stenhård bevisprövning, skriver Andersson. ”Sverige ska inte bjuda en simpel mördare på terrorismfjädrar.”
Även Östgöta-Correspondentens Christian Dahlgren skriver om Akilov och är kritisk till att han ens kunde uppehålla sig i Sverige, trots utvisningsbeslut.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Folkbladet (obunden socialdemokratisk):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Sydöstran (socialdemokratisk):

Östgöta Correspondenten (oberoende borgerlig):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

MAX ROSSI / TT NYHETSBYRÅN
Irländska abortomröstningen

Ja-sidan mot klar seger i irländsk abortomröstning

Ja-sidan, som förespråkar en liberalisering av abortlagstiftningen i Irland, får 68 procent i folkomröstningen, enligt en vallokalsundersökning som publiceras av The Irish Times.
Enligt tidningen har valdeltagandet varit större än i tidigare folkomröstningar, i vissa distrikt uppåt 70 procent.
Den formella rösträkningen inleds på lördagsmorgonen klockan 9, och det officiella resultatet väntas vara klart någon gång under eftermiddagen.
Irland har i nuläget några av de hårdaste abortlagarna i hela Europa, vilket lett till att tusentals kvinnor varje år lämnar Irland och reser till Storbritannien där abort är lagligt. Om ja-sidan vinner folkomröstningen kan parlamentet utforma en ny lag som legaliserar abort i fler fall än vid våldtäkt, incest och när forstret har svåra sjukdomar.

1 tim
Bilder från dagen. TT
Irländska abortomröstningen

Abortfrågan delar Irland: ”Många kvinnor har dött”

Irland väntar spänt på resultaten från dagens folkomröstning om ifall den stränga abortlagstiftningen ska liberaliseras eller inte. De sista opinionsmätningarna pekade på ett jämnt race, med en knapp ledning för ja-sidan. Men Dublin-bon Fidelma, som själv röstat nej, tror att fler irländare är emot abort än vad siffrorna visar:
– Många nej-röstare är blyga, säger hon till The Guardian.
Fiona Coyle, som till vardags bor och arbetar i Bryssel, har tagit sig hela vägen till hemtrakterna i Donegal i nordvästra Irland för att rösta ja:
– Kvinnor har dött. Det här är en kamp som har pågått i tjugo år, säger hon till TT.

4 tim
MAX ROSSI / TT NYHETSBYRÅN
Irländska abortomröstningen

”Till slut har feminismen nått maktens korridorer”

Utgången i Irlands abortomröstning är fortfarande oklar då många i landet vill bevara det nuvarande förbudet. Samtidigt har Irland blivit ett långt mycket mer liberalt land de senaste åren, skriver The Economist i en analys.
”Även om nära fyra av fem i landet är katoliker har kyrkans auktoritet underminerats av sexövergreppsskandaler och växande sekularisering”, skriver man – och pekar bland annat på att irländarna röstat ja till samkönade äktenskap och valt en öppet homosexuell premiärminister.
Han får medhåll av Yasmeen Serhan i The Atlantic. Hon har träffat såväl nej- som ja-väljare som alla är eniga om en sak: Valet handlar inte om religion.
Vad är det då som står på spel? Kvinnors rättigheter, menar Susan McKay i Foreign Policy:
”Oavsett utfallet har feminismen gett folket ny energi och till slut nått in i maktens korridorer och det offentliga samtalet.”

2 tim
Läs mer om Irländska abortomröstningen
Valet 2018 Opinionsläget
En vallokal 2014. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Fler kan tänka sig att stödrösta – kan rädda KD

Tre partier balanserar nära 4-procentsspärren enligt DN/Ipsos maj-mätning: MP, KD och L. Men en ny mätning visar att 15 procent av väljarna kan tänka sig att stödrösta, alltså lägga sin röst på ett annat parti än sitt förstahandsval. Motsvarande siffra i februari var 11 procent.
Tre av tio tillfrågade svarar att de kan lägga sin stödröst på Kristdemokraterna medan bara en av tio svarar att de kan stödrösta på MP respektive L.
David Ahlin, opinionschef på Ipsos, menar att KD tidigare har räddats av stödröster och att det är rimligt att tro att så kan ske igen.
– Något motsvarande finns inte för Miljöpartiet. De kommer att behöva klara det här på egen hand, säger han.

2 tim
Jimmie Åkesson och Stefan Löfven.  Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Omni/Novus: SD ökar och S ligger lägre än på två år

Socialdemokraterna tappar och Sverigedemokraterna ökar i Novus väljarindex Svensk Väljaropinion, som presenteras i samarbete med Omni. Minskningen för S med 1,2 procentenheter innebär att partiet är nere på den lägsta nivån – 25,9 procent – sedan i maj 2016, alltså för två år sedan. SD går fram med 1,1 procentenheter till 19,1 procent.
Övriga rörelser är inte lika stora. Centerpartiet backar med 0,7 procentenheter till 8,9 procent och Vänsterpartiet går fram med 0,6 procentenheter till 8,8.
Moderaterna (21,9), Liberalerna (4,6), Miljöpartiet (4,2) och Kristdemokraterna (3,5) ligger alla nästan helt stilla. KD är nu ensamt riksdagsparti under spärren.
Båda blocken samlar exakt 38,9 procent i stöd.

Idag 08:23
Läs mer om Opinionsläget
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Arkivbild TT
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Migranter besköts på flykt från smugglare – flera döda

Omkring 140 östafrikanska migranter har flytt från människosmugglare som hållit dem fångna nära staden Bani Walid i Libyen. Smugglarna öppnade eld mot migranterna för att stoppa dem från att fly, uppger en källa på plats i staden.
Enligt Läkare utan gränser (MSF) vittnar överlevande om att minst 15 personer dödades och att ett fyrtiotal, de flesta kvinnor, är kvar i fångenskap.
Bani Walid, cirka 15 mil söder om huvudstaden Tripoli, har utvecklats till centrum för människohandeln med migranter, som huvudsakligen kommer från länder söder om Sahara och som försöker ta sig till Medelhavskusten. Enligt FN håller smugglarna ytterligare hundratals migranter fångna i området.

1 tim
Arkivbild. Darko Bandic / TT / NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

MSF: Ärr och brännskador – kan ha varit fångar i tre år

De migranter som lyckats fly människosmugglare i Libyen är främst tonåringar från Eritrea, Etiopien och Somalia som velat söka asyl i Europa, uppger Läkare utan gränser (MSF) som finns på plats i staden Bani Walid.
Några av dem vittnar om att de hållts fångna i uppemot tre år, och sålts vidare av smugglare.
”Ärrade kroppar, synliga märken efter brännskador orsakade av elektricitet och gamla infekterade sår ger en uppfattning om vad de varit med om. De är traumatiserade, och de flesta är ensamkommande minderåriga”, skriver MSF i ett pressmeddelande.

1 tim
Läs mer om Flykten till Europa
Valet 2018 MP-kongressen 2018
Mijöpartiets språkrör/Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson   TT
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Miljöpartiet vill låta fler unga stanna i Sverige

Miljöpartiets styrelse vill att partiet ska driva frågan om att fler unga asylsökande som varit länge i Sverige ska få en chans att stanna.
– Vi vill tydliggöra att unga personer som har stark anknytning till Sverige i större utsträckning ska få stanna, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm på kongressen i Västerås, i samband med att det kommande valmanifestet debatteras, rapporterar TT.
Bland övriga frågor i partiledningens förslag till valmanifest finns höghastighetståg, arbetstidsförkortning för anställda i välfärden, värnad asylrätt och rätt till familjeåterförening samt satsningar för en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

3 tim
Delar av Miljöpartiet vid partiets kongress i Västerås. Peter Krüger/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Analys: MP:s propaganda krockar med verkligheten

Expressens politiske kommentator K-G Bergström reagerar med skepsis på Gustav Fridolins utspel om att Miljöpartiet ska göra ett bättre val i år än 2014.
”Frågan är om något annat parti har en sån krock mellan propagandabilden utåt och verkligheten” skriver han.
Bergström lyfter fram den kris som råder i MP på kommunnivå, till följd av att partiets medlemsantal minskat med 47 procent mellan 2014 och 2017. Han pekar också på en Sifoundersökning där 49 procent av väljarna visar sig tycka att MP är ett ”hemskt” parti.
MP:s valstrategi behandlas också av Ewa Stenberg i Dagens Nyheter. Enligt henne är förslaget att beskatta engångsartiklar en bra illustration till partiets sänkta anspråk, och att det är mindre problematiskt än till exempel krav på allmän arbetstidsförkortning när det gäller samarbete med andra partier.
”Därför väljer MP ett lite mindre svårsmält förslag för S och tar fram topsen” skriver hon.

Idag 12:48
MP:s Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Två språkrör kan bli ett om MP-medlemmar får välja

Flera miljöpartister öppnar för att välja endast ett språkrör, skriver Dagens Nyheter.
Bland dem finns riksdagsledamoten Lorentz Tovatt, som anser att fördelarna med ett språkrör är ”uppenbara”. Även Hanna Lidström, Grön ungdom, tror att det är lättare att vara ensam.
– Det blir tydligare för medborgare och väljare vem som leder partiet och vem som har det yttersta ansvaret, säger hon.
Isabella Lövin och Gustav Fridolin blev nyvalda som språkrör vid MP-kongressen i Västerås i dag. Ett MP-språkrör får sitta i max nio år.

Idag 13:17
Läs mer om MP-kongressen 2018