Heroin. Illustrationsbild. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Inrikes

Sverige tvåa i drogdödsfall • Polis vill ha ny teknik • Asap Rocky-utredning kan förlängas

Morgonens nyheter:
• Rapport: Sverige har näst flest drogdödsfall i Europa
• Polisen vill införa ny teknik för ansiktsigenkänning
• Uppgifter: Åklagare vill ha mer tid till Asap Rocky-utredningen

Irans utrikesminister nekar till nedskjuten drönare

Donald Trumps uppgifter om att landets flotta skjutit ner en iransk drönare som hotat ett amerikanskt fartyg tillbakavisas av Irans utrikesminister. ”Vi har ingen information om att vi skulle ha förlorat en drönare”, säger han enligt AFP.

Rapport: Sverige tvåa i EU över flest drogdödsfall

Näst flest drogrelaterade dödsfall i Europa sker i Sverige, i relation till antalet invånare. Det visar en ny rapport av EU:s narkotikabyrå (EMCDDA) som SvD tagit del av, skriver TT. 2017 kunde 959 dödsfall i Sverige kopplas till droger och bara i Estland är det fler som dör av narkotika.

Polisen vill införa ny teknik för ansiktsigenkänning

Nationellt forensiskt centrum, NFC, har testat ett nytt ansiktsigenkänningsprogram för att automatiskt kunna matcha bilder på misstänkta gärningspersoner med polisens signalementsregister. Polisen kallar tekniken en stor framgång och vill nu att den blir permanent.

Von der Leyen vill inte ha hård brexit

Nyvalda EU-kommissionsordföranden Ursula von der Leyen vill inte se en hård brexit och menar att utträdelseavtalet fortfarande lever. Skulle det bli så skulle konsekvenserna bli stora både för EU och Storbritannien menar hon och flaggar om nödhjälp till Irland om så blir fallet.

Uppgifter: Åklagare vill ha mer tid till Asap Rocky-utredningen

Utredningen mot rapparen Asap Rocky är ännu inte klar och åklagaren väntas därför lämna in en begäran om åtalsförlängning för att få mer tid att utreda det misstänkta brottet, erfar Dagens Nyheter. Senast klockan 11 på fredagen måste åklagaren ge besked.

Källor: Toppministrar kan avgå i protest mot BOJO

Tre ministrar i Storbritanniens regering kan komma att avgå i protest om Boris Johnson utses till premiärminister nästa vecka, enligt källor till The Times. Det gäller justitieminister, David Gauke, finansminister Philip Hammond och biståndsminister Rory Stewart.

Stor förödelse efter gasexplosion i nya Zeeland

Minst sex personer har skadats allvarligt när en villa i Christchurch i Nya Zeeland exploderade under natten, svensk tid. Huset är totalförstört och 17 andra byggnader har påverkats av smällen som tros ha berott på en gasexplosion, rapporterar flera medier.

Illustrationsbild. TT

Kalla juli är förbi – efter helgen kommer värmen

Efter en ovanligt kall juli hittills är värmen och solen på väg tillbaka. Redan till helgen passerar temperaturerna över 20 grader, men inte förrän från tisdag blir det riktigt varmt med temperaturer på över 25 grader.

Fler kontaktar kvinnojourer – stor ökning på fem år

Under fem år har antalet som hört av sig till kvinnojourer ökat med 25 procent, visar statistik från Unizon, som organiserar flera av landets kvinnojourer. Det rapporterar P4 Stockholm, ett län där trycket märks av.

Asllani om klubbytet: ”Historiskt att vara den första”

VM-bronsmedaljören Kosovare Asllani värvas av Real Madrid till nya laget CD Tacón. Hon är den första som värvas till truppen som tänker locka till sig storstjärnor.

– Det är historiskt att vara den första. Att bli presenterad av dem. Jag kan inte sätta ord på det, säger hon.

Dagens händelser

• POLITIK. EU: Justitieministrarna möts i Helsingfors i Finland
• INRIKES. Dom i stort narkotikamål vid tingsrätten i Kalmar (11.00).
• INRIKES. Ny statistik från Försäkringskassan om sjukfall (09.00).
• KULTUR. Tidsfrist för åtalsbeslut mot Asap Rocky går ut (11.00).
• KULTUR. Sommar i P1 konstnären Britta Marakatt-Labba (13.00).
• UTRIKES. Domstolsbeslut om den beslagtagen iranska oljetankern.
• UTRIKES. Greta Thunberg klimatstrejkar i Berlin i Tyskland.
• UTRIKES Avgörande i Estoniarättegång väntas i fransk domstol.

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Hultqvist, Sjöstedt, Björk. Arkivbilder. TT
Erdogans styre

Toppolitiker stämplas som PKK-sympatisörer

I en omfattande rapport från en turkisk tankesmedja stämplas försvarsminister Peter Hultqvist (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt som PKK-sympatisörer. Det rapporterar Expressen. Andra som nämns i rapporten är V-politikerna Malin Björk och Amineh Kakabaveh.

Bakom rapporten står tankesmedjan SETA. Den beskrivs som landets största med tydliga band till Recep Tayyip Erdogans regim.

Hultqvist anklagas i rapporten för att han ska ha lovat vård till kurder som sårats i strider mot IS. Jonas Sjöstedt stämplas för att V krävt att terrorstämpeln på PKK upphävs.

”Det är helt oacceptabelt att en turkisk regeringsnära organisation på detta sätt har kartlagt och åsiktsregistrerat en rad svenska politiker, inte minst från Vänsterpartiet”, kommenterar Sjöstedt på Facebook.

2 tim
Erdogan, Sjöstedt. Arkivbilder. TT
undefined

Sjöstedt: ”Vi tänker inte skrämmas till tystnad”

På Facebook kommenterar V-ledaren Jonas Sjöstedt nyheten att han själv och flera andra svenska politiker pekas ut som PKK-sympatisörer i en rapport från en turkisk tankesmedja med kopplingar till regimen.

”Det är helt oacceptabelt att en turkisk regeringsnära organisation på detta sätt har kartlagt och åsiktsregistrerat en rad svenska politiker (...) vi tänker inte låta oss skrämmas till tystnad”, skriver han.

Andra svenska politiker som pekas ut i rapporten är försvarsminister Peter Hultqvist (S), V:s EU-parlamentariker Malin Björk och riksdagsledamot Amineh Kakabaveh.

1 tim
Läs mer om Erdogans styre
Philip Manshaus/Styvsystern Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. TT
undefined

Philip Manshaus har erkänt attack och mord på systern

Den terrormisstänkte Philip Manshaus har erkänt attacken mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum samt mordet på sin 17-åriga styvsyster, rapporterar VG. Han förhördes på fredagen av polis i Oslo, efter att sedan gripandet ha totalvägrat att prata med dem eller en rättspsykiatriker.

I lördags förra veckan öppnade 21-åringen eld vid moskén, men övermannades av en äldre man som skadades lindrigt. Innan dess tros Manshaus ha mördat styvsystern i den bostad där de båda var skrivna.

16 aug
Läs mer om Moskédådet i Bærum