Hem
(HASSE HOLMBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Sverigefinnars språk blir allt mer marginaliserat”

Det finska språket för en tynande tillvaro i Sverige. Möjligheterna till undervisningen i finska har begränsats, medieutbudet på finska har begränsats och vissa sverigefinnar förbjuds till och med att tala finska. Det skriver flera sverigefinnar på DN Debatt.

Trots att finskan har använts i Sverige sedan medeltiden, och trots att den är ett officiellt minoritetsspråk, finns det exempel på hur lärare förbjuder skolelever att tala finska på rasterna, skriver debattörerna.

”Det kan aldrig vara så att en person som talar sitt eget språk ska behöva be om ursäkt för det.”

bakgrund
 
Minoritetsspråk i Sverige
Wikipedia (sv)
Det finns fem erkända minoritetsspråk i Sverige. De är finska, meänkieli (samtliga varieteter), samiska (samtliga varieteter), romani chib (samtliga varieteter) och jiddisch, vilka har större rättigheter än andra minoritetsspråk i Sverige. Det svenska teckenspråket har en juridisk ställning som liknar de officiella minoritetsspråken, och kan därför i många fall ses som ett sjätte minoritetsspråk. I Sverige talar och använder majoriteten av befolkningen det svenska språket. Många länder i Europa (Polen, Spanien, Storbritannien etc.) har utgått från språkvetenskapliga kriterier för att bestämma vilka minoritetsspråk som ska erkännas, så som det anges i Minoritetsspråkskonventionen. Därför är till exempel nu kasjubiska, aragonska och lågskotska erkända som minoritetsspråk, även om de tidigare betraktades som dialekter. I Sverige har dock inga motsvarande undersökningar gjorts, och därför är till exempel älvdalska fortfarande en dialekt i Sverige, trots att älvdalskan erkänts som ett språk internationellt.

Debattörerna

Satu Gröndahl, docent i finska, Uppsala universitet och professor i minoritetsspråk vid Samiska högskolan i Kautokeino, Norge

Sirpa Humalisto, ordförande i Sveriges Finska Lärarförbund

Raija Metso Korpela, ordförande i Sverigefinländarnas delegation

Tuija Nieminen Kristofersson, författare, FD i socialvetenskap

Laura Santala, journalist

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen