Hem
Arkivbild: Suorvadammen högt upp i Lule älv. (Carl-Johan Utsi / TT / TT Nyhetsbyrån)

Sveriges Ingenjörer: Går att få ut mer av vattenkraft

Genom att bygga bort flaskhalsar och uppgradera turbiner kan svensk vattenkrafts effekt ökas med 1 300 megawatt, motsvarande en kärnkraftsreaktor, till 2035. Det är en av slutsatserna i en rapport som teknikkonsultbolaget Afry tagit fram på uppdrag av Sveriges Ingenjörer.

Därutöver kan en upprustning minska effektunderskottet, alltså när efterfrågan överstiger tillgänglig produktion. Det skriver Ulrika Lindstrand och Johan Kreicbergs, båda från Sveriges Ingenjörer, i ett inlägg på DN Debatt.

”En modernare vattenkraft kan bli en viktig resursreserv, likt ett jättelikt batteri, till elsystemet.”

Om debattörerna

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande på Sveriges Ingenjörer

Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer

bakgrund
 
Vattenkraft i Sverige
Wikipedia (sv)
Vattenkraft står för knappt hälften av produktionen av elektricitet i Sverige. De mest kraftproducerande älvarna är Luleälven i Norrbotten, samt Indalsälven i Jämtland och Medelpad. De största svenska vattenkraftverken finns i övre Norrland. De så kallade nationalälvarna, Kalix älv, Torne älv, Piteälven och Vindelälven, liksom en rad andra älvsträckor och åar, är genom riksdagsbeslut skyddade från vidare utbyggnad. I Piteälven finns dock ett kraftverk, Sikfors, och ett par regleringsmagasin, och Vindelälven flyter ihop med Umeälven strax uppströms om Stornorrfors kraftverk.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen