Sveriges sydligaste glaciär troligen borta om 30 år
Sveriges sydligaste glaciärer, Helags och Sylglaciären, har blivit 40 procent mindre de senaste hundra åren, rapporterar SVT Jämtland.
– De sista fem åren har det blivit mycket påtagligt. Om 30 år jag förvånad om det finns mer än små små rester kvar, säger professorn och glaciärforskaren Gunhild Rosqvist.
Just nu pågår ett försök där Helags täcks med en duk för att hejda avsmältningen, någon som tidigare prövats i bland annat Alperna. Enligt Rosqvist får metoden effekt, men inte i en sådan grad att den kan användas för att rädda alla glaciärer i världen som smälter till följd av klimatförändringarna.
bakgrund
Helags
Wikipedia (sv)
Helags eller Helagsfjället, sydsamiska Maajåelkie, är ett fjäll norr om Ljungdalen i Bergs kommun i nordvästra Härjedalen, nära gränsen till Jämtland och Norge. Fjällets högsta topp, Helags, är 1 797 m ö.h. och är därmed den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln. På sydvästra sidan av fjället finns toppen Predikstolen som är 1 682 m ö.h. Fjället har en mycket markant profil och reser sig brant upp 700 meter över högplatån
Helags utgör tillsammans med Sylarna det sydligaste högfjällsområdet i Sverige. På fjällets brantaste, östra sida finns Helagsglaciären som är 600 meter lång med en uppskattad maximal tjocklek om 50 meter. Glaciären är en nischglaciär som har utvecklats från en permanent snölega i en sänka på bergssidan.Vid foten av berget finns Svenska Turistföreningens Helags fjällstation, som är välbesökt under sommar- och vintersäsongen. Helags ligger i väglöst land, drygt två mil nordväst om Ljungdalen.
Den första dokumenterade bestigningen av Helags ägde rum 1868, då geologen E. Erdmann tillsammans med två lokalbor från Ljungdalen besteg toppen.
Helags
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen