Programledarna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby från Cannabusiness. Tony Johansson /SVT
Cannabisdebatten

”SVT ger felaktig bild av cannabis – normalisering”

Opinion SVT lyfter en felaktig bild av cannabis i dokumentären Cannabusiness, skriver Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt centrum, i ett debattinlägg på SVT Opinion.

Som exempel lyfter han påståenden som att Sverige har Europas högsta narkotikarelaterade dödlighet och att alla svenskar känner någon som har en relation till cannabis. Inget av det stämmer, konstaterar Moilanen. Felaktigheterna bidrar till en normalisering, enligt debattören.

SVT:s programchef Martin Vårdstedt svarar i en debattartikel att syftet varit att titta på attityderna kring cannabis och motverka oförmågan att prata om frågan över generationsgränserna.

Debattören

Opinion Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt centrum

SVT svarar

Toppnyheter

Arkivbild.  TT
Materialbristen på sjukhusen

Materialkrisen fortsätter: Fler operationer ställs in

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in alla planerade operationer även under torsdag och fredag på grund av materialbristen, enligt ett pressmeddelande från Region Uppsala. Bara akuta operationer genomförs.

– De leveranser vi har fått täcker tyvärr inte behovet för att ha både bedriva vård i normal omfattning och ha beredskap för akuta händelser som olyckor, säger chefsläkare Göran Günther.

Materialproblemen inom Region Uppsala och flera andra regioner började i förra veckan. De har alla bytt till en och samma leverantör nyligen. Sedan i fredags har alla operationer som inte varit akuta på Akademiska ställts in.

35 min
Arkivbilder TT
undefined

Sjukhus varnades för risker med materialbrist i somras

Redan i somras kom varningar om att bristen på sjukvårdsmaterial kunde bli ett problem på Akademiska sjukhuset i Uppsala, rapporterar P4 Uppland.

Fem regioner upplever nu en materialbrist vilket beror på ett byte av leverantör. Regionerna som samarbetar gjorde en gemensam riskanalys med både den gamla och den nya leverantören under sommaren, vilket visade att det var hög risk för förseningar och felaktiga lagersaldon.

– Det finns med i det här, att det kan bli förseningar i inleverans och så. Men inte i närheten av de här konsekvenserna, säger Petter Karlsson som är inköpschef för region Uppsala till radion.

3 tim
Sjukvårdsmaterial. Arkivbilder. TT
undefined

Sjukhusen får vänta – ingen leverans på onsdag

Apotekstjänst AB kommer inte att kunna leverera sjukvårdsmaterial till regionerna på onsdag, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

I går sa företagets vd Tomas Hilmo att man beräknade att leveransen kunde komma igång igen på onsdag.

– Tyvärr är det inte så, jag kan inte säga exakt varför, det har uppstått komplikation och vi måste prioritera de akuta beställningarna, säger Eric Aronson, talesperson på Apotekstjänst, till SVT.

Apotekstjänst, som nyligen tog över som distributör i flera regioner, menar att leveransen dröjer på grund av logistikproblem, där regionerna krävt stora beställningar då det redan var tomt på hyllorna när de tog över.

Det är oklart när den ordinarie leveransen kan komma igång.

Igår 15:49
Läs mer om Materialbristen på sjukhusen
Annie Lööf och Jimmie Åkesson  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledardebatten i riksdagen

Just nu: ”Har vårdköerna blivit kortare? Har gängbrotten knäckts?”

Partiföreträdarna för de åtta riksdagspartierna möts nu i en partiledardebatt i riksdagen. Vård, skola, omsorg, arbetslöshet, kriminalitet och integration är några av de ämnena som behandlas.

SD-ledaren Jimmie Åkesson sa under sitt anförande att regeringen är mån om att föra fram allt gott de har gjort.

– Men varför blir det inte bättre. Har vårdköerna blivit kortare? Har man knäckt gängbrottsligheten? Har vi EU:s minsta arbetslöshet? frågar Åkesson.

När Centerpartiets partiledare Annie Lööf tog replik på Åkesson frågade hon honom var Sverigedemokraterna ska hitta arbetskraft när de vill strama åt invandringen.

– Var ska SD hitta alla dessa 80000 människor i vården, som behövs de kommande åren. Att kommunerna står inför stora utmaningar vet vi. Nu var det en annan utmaning vi pratar om. Var ska Jimmie Åkesson hitta alla människor? säger Lööf.

2 tim
Fredrik Reinfeldt och Jonas Sjöstedt. TT
undefined

Sjöstedts känga: ”Saknar faktiskt Reinfeldt i dag”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt visar ett tydligt missnöje med de övriga tre oppositionspartierna, som inte är en del av januariavtalet, under partiledardebatten i riksdagen.

– Vi ser ett nytt politiskt block växa fram, De blåbruna, säger Sjöstedt.

På Twitter förtydligar han sina tankar – och skickar en oväntad hälsning till förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt.

”Åkesson begärde ingen replik på Kristersson. Kristersson begär ingen replik på Åkesson. Jag saknar faktiskt Reinfeldt idag”, skriver Sjöstedt.

V-ledaren hade tidigare gått till attack mot regeringens budget och varnade för en ekonomisk kris i kommunerna.

4 min
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ställer Greta Thunbergs fråga till er: hur vågar ni?”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin fokuserade under sitt anförande på den globala rörelsen av unga som demonstrerar för klimatet.

– Vi är den sista generationen som kan göra något åt detta, säger hon.

MP-språkröret kritiserade även Moderaterna och Sverigedemokraterna för att i stället för att satsa på välfärd och miljö prioritera skattesänkningar på bensin.

– Jag ställer Greta Thunbergs fråga till er: hur vågar ni?

36 min
Läs mer om Partiledardebatten i riksdagen
SKL:s ordförande Anders Knape och chefsekonom Annika Wallenskog.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommungranskningarna

SKL: Fler än 20 kommuner väntas höja skatten 2020

Sveriges Kommuner och Landsting uppskattar att fler än 20 kommuner och några regioner kommer bli tvungna att höja skatten nästa år, skriver TT. Detta eftersom att många kommuner ser demografiska förändringar med flera äldre och unga som belastar ekonomin.

Men även om det nu blir höjningar kommer kommuner och landsting att tillsammans sakna 43 miljarder år 2023 om inte staten skjuter till mer i statsbidrag, enligt SKL.

Många kommuner, däribland Kiruna och Filipstad, har den senaste tiden tvingats till kraftiga besparingar eftersom ekonomin inte har gått ihop.

13 min
SKL-ordföranden Anders Knape. TT
undefined

SKL-rapport: Tuff ekonomi i kommunerna väntar 2020

De ekonomiska förutsättningarna i många kommuner ser ut att bli sämre under nästa år. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, där en majoritet av kommunernas ekonomichefer svarat att läget ser sämre ut under 2020 jämfört med i år.

SKL-ordföranden Anders Knape tror att det kärva ekonomiska läget dels beror på att antalet äldre och unga ökar snabbare än personer i arbetsför ålder och dels på att Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Han menar att kommunerna kommer att vara tvungna att fortsätta att effektivsera sin verksamhet och fundera över sina prioriteringar.

– Sedan kommer det att behövas tillskott ifrån staten i form av ökade generella statsbidrag och det kommer också på sina håll att få till konsekvens att man kommer att höja skattenivåerna, säer han till Ekot.

4 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Flera kommuner tvingas till nedskärningar nästa år

Fyra av fem kommuner uppger att de kommer tvingas göra nedskärningar på den kommunala verksamheten nästa år. Det visar en enkät som DN har gjort. Neddragningarna rör skola, äldreomsorg och socialtjänsten.

Orsaken är ofta det demografiska trycket men även minskat statsbidrag.

I enkäten svarar även var tionde kommun att man planerar att höja skatten nästa år då den ekonomiska situationen blivit mer ansträngd. Pengarna räcker inte längre till för den ordinarie verksamheten, skriver tidningen.

Totalt 197 av Sveriges 290 kommuner har svarat på enkäten.

Igår 19:01
Läs mer om Kommungranskningarna
Elizabeth Warren, Pete Buttigieg och Andrew Yang under Demokraternas fjärde tv-sända debatt.  WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Primärvalen 2020

Analyser: Warren vinnaren som alla förhöll sig till

Fokuset låg i princip helt på senator Elizabeth Warren i Demokraternas fjärde debatt inför primärvalen, skriver The Guardians Moira Donegan i en analys. Donegan pekar ut Warren som vinnare, samma sak gör SVT:s Carina Bergfeldt.

”Frågorna formades efter hennes politiska positioner, hennes tidigare uttalanden och agenda och andra kandidater fick anpassa sig till Warrens position”, skriver Donegan.

CNN:s Chris Cilizza och Fox News Bret Bartier tar båda upp hur Pete Buttigieg positionerade sig mot Joe Biden och Elizabeth Warren, framförallt i frågan kring kostnadsfri hälso- och sjukvård.

”Buttigieg hade ett tydligt mål med debatten – att slå ned på Warren gällande kostnadsfri hälso- och sjukvård och försäkra väljarna om att han har en alternativ plan som inte slår ut den privata sjukförsäkringsmarknaden”, skriver Cilizza.

– Han styrde samtalet till att visa att han kan bli alternativet till Joe Biden genom att ta upp kostnadsfri hälso- och sjukvård, vapenfrågan och utrikespolitik, säger Bartier i Fox News sändning.

3 tim
Elizabeth Warren gör tummen upp till publiken.  SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elizabeth Warren grillades hårt av de övriga i debatten

Demokraterna som i natt möttes i debatten i Ohio gick hårdast åt Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, som i de senaste mätningarna har gått förbi den tidigare toppkandidaten Joe Biden.

Den mer högerorienterade Amy Klobuchar riktade in sig på att Warren inte kan svara ja eller nej när det kommer till skattelättnader.

– Skillnaden mellan en dagdröm och en ekonomisk plan är att en av dem kan genomföras, sa Klobuchar som är senator i Minnesota.

– Jag kommer inte att skriva under en lag som inte sänker kostnaderna för USA:s medelklassfamiljer, svarade Warren.

Enligt CNN fick Warren mest talartid under debatten, nästan 23 minuter. Hon följs av den före detta vicepresidenten Joe Biden som fick 16 minuters talartid.

5 tim
De tre toppkandidaterna Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokraternas kandidater eniga om riksrätt för Trump

Nästa alla av de tolv presidentkandidaterna som i natt möttes i demokraternas debatt var eniga om att Donald Trump måste ställas inför riksrätt.

– Ingen står över lagen. Han kan inte tillåtas bryta mot lagen gång på gång, sa Elizabeth Warren om varför hon stöder ett riksrättsåtal av presidenten.

Kandidaten Tulsi Gabbard var den enda av de tolv som inte rakt ut sa att hon var för ett åtal eftersom hon menar att ett sådant skulle riskera att splittra landet ännu mer. Hon betonade dock att hon anser att frågan måste utredas.

6 tim
Läs mer om Primärvalen 2020
 Carles Puigdemont. KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Självständighetskampen i Katalonien

Spanien skickar ny order om att gripa Puigdemont

Belgien har tagit emot en order om att gripa den tidigare katalanske ledaren Carles Puigdemont, uppger en talesperson för åklagarmyndigheten i Bryssel, enligt Reuters.

Arresteringsorden är den tredje som Spanien skickat till Belgien gällande den tidigare regionpresidenten Puigdemont, som befinner sig i exil i Belgien.

– Sett till fallets komplexitet och de två tidigare arresteringsordarna gällande Puigdemont så kommer detta att kräva en genomgående juridisk analys, säger talespersonen till nyhetsbyrån.

Polisen uppger att totalt 51 personer har gripits i Katalonien under tisdagskvällen och natten mot onsdag under demonstrationer för Kataloniens självständighet.

1 tim
Carles Puigdemont och protest i Barcelona.  TT/AP
undefined

Puigdemont: ”Bara en väg framåt – självständig stat”

Fängslandet av separatister i Katalonien markerar en ny fas i kampen för självständighet, skriver den före detta regionala presidenten Carles Puigdemont i The Guardian. Beskedet är en upptrappning som kommer elda på ilskan över regionen, skriver ex-ledaren, som befinner sig i exil i Belgien.

”Beslutet kommer att slå tillbaka mot Spanien. Det finns nu bara en väg framåt för Katalonien (...). Det måste bli en självständig stat i form av en republik. Vi kommer aldrig att backa”, skriver Puigdemont.

Han menar att den spanska statens agerande slår mot demokratins hjärtefrågor i en tid då de behövs som mest. ”Detta är nu en internationell fråga”, anser han.

Igår 09:10
En demonstrant kastar sten mot polisen.  Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protester i Barcelona i natt efter dom mot separatister

Polis och demonstranter har under natten drabbat samman i centrala Barcelona och vid den internationella flygplatsen i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Polisen ska ha använt gummikulor och batonger för att skingra protesterna. 75 personer uppges ha skadats i samband med demonstrationerna. Totalt stoppades 108 av de drygt 1 000 flyg som skulle ha lyft från flygplatsen.

Protesterna kommer efter att Spaniens högsta domstol i går dömde nio katalanska separatistledare till fängelse.

Igår 03:36
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien