Syriska trupper. Illustrationsbild. TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Syriska trupper närmar sig rebellfäste i Idlib

Den syriska regimens trupper är nära att inta Maaret al-Numan i nordvästra Syrien. Staden är ett av jihadisternas sista fästen i Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), skriver AFP.

SOHR rapporterar att två orter, Deir Sharqi och Deir Gharbi, nära Maaret al-Numan intogs på fredagen.

– Deir Sharqi och Deir Gharby är nyckeln för att inta Maaret al-Numan, säger en talesman för SOHR.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Folkvimmel under Almedalsveckan 2019.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Almedalsveckan ställs in på grund av coronakrisen

Politikerveckan i Almedalen ställs in, uppger Sveriges Radio Ekot.

Beslutet fattades av Region Gotland och huvudarrangörerna under onsdagskvällen.

– Det här är ett väldigt viktigt arrangemang för det gotländska näringslivet, så vi skulle gärna velat genomföra det. Men nu måste vi fokusera på sjukvård och att lösa de problem vi har här och nu, säger Almedalsveckans ordförande Lisbeth Bokelund (MP) till Aftonbladet.

Redan tidigare i veckan kom uppgifter om att partierna övervägde att ställa in och i går kväll sa statsminister Stefan Löfven i en intervju i SVT:s Aktuellt att han inte tänkte åka till Almedalen.

28 min
Illustrationsbilder. TT
undefined

Över 90 kommuner kan ha haft smitta på äldreboende

Minst 90 kommuner i landet har haft bekräftade eller misstänkta fall av coronasmitta på äldreboenden, enligt en kartläggning från SR Ekot.

43 kommuner har haft bekräftade fall av covid-19 på äldreboenden och ytterligare 51 säger att de haft misstänkta fall. Förutom de många fallen i Stockholm finns flera i bland annat Norrköping och Enköping.

Att skydda de äldre har varit en bärande del av Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset. För några dagar sedan infördes ett besöksförbud på alla landets äldreboenden.

– Den här enkäten talar väl för att det kanske är så vi måste göra, tyvärr, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

1 tim
Folktomt Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lärare i riskgrupper är tvungna att åka till jobbet

Gymnasielärare i Göteborg som tillhör riskgrupper tillåts inte jobba hemifrån, trots att de undervisar på distans. Det rapporterar Lärarnas riksförbunds tidning Skolvärlden.

Trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som kan jobba hemma också ska göra det har lärarna i Göteborg inget val. Antingen är man på arbetsplatsen och jobbar eller så är man sjuk och är hemma utan att arbeta.

– Det är korkat att inte följa de direktiv från myndigheterna som finns, säger Gunnar Valinder, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Göteborg.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Banker får pausa kravet på amortering – för alla kunder

Finansinspektionen ger grönt ljus till bankerna att ge alla nya och befintliga bolånekunder möjlighet till att pausa amorteringar till och med juni 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Undantaget är tänkt att mildra de ekonomiska effekter av coronaviruset på svenska bolånetagare.

– När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Tidigare har FI gett undantag för inkomstbortfall kopplat till det nya coronaviruset.

1 tim
Karin Nyman. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS flaggar för att stoppa inrikesflyg: ”Inte gångbart”

Efter att Bra pausat alla flyg flaggar nu även SAS för att stoppa inrikestrafiken, skriver SVT Nyheter.

– Vi har sagt att vi kommer köra så länge det är kommersiellt gångbart och det är det inte nu, säger kommunikationsdirektören Karin Nyman till kanalen.

Hon påpekar möjligheten att göra som i Norge där staten har valt ut de linjerna som anses viktigast och sedan delat upp dem mellan marknadsaktörerna och hjälpt till med finansieringen.

Igår 21:53
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Donald Trump / resenärer i Peking TT
Coronaviruset Globala spridningen

Trump om Kinas siffror: ”Verkar vara i underkant”

USA har passerat Kina i antalet bekräftade dödsfall i covid-19. Landet har nu rapporterat över 5 000 döda – betydligt fler än Kinas 3 300.

Donald Trump ställer sig dock frågande till de kinesiska siffrorna.

– Hur vet vi att de stämmer? Siffrorna verkar vara något i underkant, säger han enligt AFP.

Trump tillägger dock att han egentligen inte kan avgöra om statistiken stämmer eftersom han inte är ”en revisor från Kina”.

1 tim
Medicinsk personal vid ett sjukhus i New York.  Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryskt plan med medicinsk utrustning har landat i USA

Ett ryskt militärplan med medicinsk utrustning har landat i USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under onsdagen uppgav Rysslands försvarsminister att planet var lastat med bland annat skyddsmasker och respiratorer och att destinationen var satt till New York, som är coronavirusets epicentrum i USA.

”Vi måste arbeta tillsammans för att besegra covid-19. Därför har USA har gått med på att köpa medicinsk utrustning som vi är i stort behov av från Ryssland”, skriver USA:s utrikesminister Mike Pompeo på Twitter.

1 tim
Coronasjukhus i Wuhan, i Hubeiprovinsen i Kina. CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikansk rapport: Kina mörkade utbrottets storlek

Kina kan ha hållit hemligt hur pass stort coronautbrottet var genom att inte rapportera det korrekta antalet sjuka och döda. Det misstänker amerikansk underrättelsetjänst som i förra veckan överlämnade en rapport till Vita huset, rapporterar Bloomberg.

Hittills har Kina rapporterat omkring 82 000 fall av virussmitta och 3 300 döda, vilket flera andra länder nu överstigit. En anledning till att man fattade misstanke om att statistiken var falsk var antalet urnor utanför krematorierna i Hubei-provinsen, smittans epicentrum.

Vita huset har inte kommenterat rapporten specifikt men vicepresident Mike Pence sa till CNN under onsdagen att det är tydligt att utbrottet i Kina började tidigare än vad landet officiellt kommunicerat.

– Sanningen är att vi hade varit i ett bättre läge om Kina hade varit mer tillmötesgående, sa Pence.

Igår 18:04
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Christian Stichler / Pressträff på Folkhälsomyndigheten Privat/TT
Coronaviruset Röster om viruset

Mystiske tysken: ”Sverige anses naivt och blint”

Han kallas ”den mystiske tysken”. Dag efter dag ställer han i princip samma fråga på Folkhälsomyndighetens pressträff: Varför har Sverige valt en så annorlunda väg jämfört med andra länder för att möta krisen?

– Tyskarna tycker att svenskarna är naiva, blinda, nästan självmordsbenägna, säger Christian Stichler, Norden- och Baltikumkorrespondent på ARD, till Aftonbladet.

På pressträffarna upprepar Stichler bland annat frågan om människor utan symtom kan smitta andra – en fråga som experter i Sverige och Tyskland besvarar helt olika. Stichler säger att han helt enkelt vill veta vem som har rätt, men förstår samtidigt att hans envisa och kritiska frågor sticker ut i Sverige.

– I Tyskland har vi en stridskultur (streitkultur) och som journalist letar man alltid efter en avvikande röst, säger han till DN.

28 min
Virusuppmaning på SL-buss.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SL efter nya råden: Res inte med oss – om ni inte måste

Res inte kollektivt om ni inte absolut måste. Den uppmaningen skickar Storstockholms Lokaltrafik, SL, till sina resenärer, skriver SVT Nyheter. Detta efter att nya riktlinjer kommit från Folkhälsomyndigheten i dag.

Riktlinjerna innebär att de som sköter kollektivtrafiken runt om i landet måste se till att passagerarna inte behöver trängas för att undvika risken för smittspridning av coronaviruset.

SL har dragits med stort personalbortfall och har fått kraftig kritik för att resenärer upplevt trängsel på tåg och bussar.

Igår 21:38
Jimmie Åkesson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Coronakrisen kan grusa Åkessons drömmar

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har hamnat i en svår situation i och med coronakrisen, säger Expressens inrikespolitiske kommentator Viktor Barth-Kron i podcasten ”Verkställande utskottet”.

Han menar att SD har vuxit sig såpass stora att man i dag har många väljare som sätter sin tilltro till att Folkhälsomyndigheten agerar rätt, medan en annan skara, som varit SD trogna länge, i grunden känner misstro mot offentliga institutioner.

– För varje dag och år som går blir det en svårare och svårare balansgång för partiet.

Aftonbladets Lena Mellin skriver att Åkesson har hamnat i skuggan under krisen, då partiet ”lever av missnöje och misstro”. Andra partier uppfattas nu som mer relevanta och frågan är vad som händer med SD:s mål att bli största parti 2022, skriver Mellin.

”Coronapandemin kan grusa drömmarna.”

Igår 16:50
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Magdalena Andersson/illustrationsbild. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Uppgifter: Kommuner och regioner får 15 miljarder till

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att ge kommuner och regioner 15 miljarder kronor i extra medel för att täcka kostnader som kopplas till coronakrisen, erfar SR Ekot.

Enligt uppgifter till Ekot kommer januaripartierna att presentera satsningen under en pressträff på torsdagen.

Uppgifterna är inte bekräftade men Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger:

– Det är rimliga nivåer. Kommuner och regioner kommer att behöva väldigt mycket pengar, men exakt var vi landar kommer vi att återkomma till inom kort.

3 tim
Illustrationsbild. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plan med utrustning från Kina har landat i Sverige

Ett specialchartrat SAS-plan med kinesisk testutrustning för coronavården landade på Arlanda flygplats under onsdagskvällen, enligt DI. Ombord finns bland annat robotar som kan fylla pipetter automatiskt, samt analysutrustning.

– Det kommer att fördubbla nuvarande testkapacitet, säger smittskyddsprofessorn Lars Engstrand vid Karolinska institutet till DI.

Utrustningen kommer att levereras till Biomedicum i Solna under torsdag förmiddag. För kostnaderna står K.A. Wallenbergstiftelserna.

– Det är de här testkiten som hela världen har velat ha, säger Engstrand.

Igår 17:04
Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barn och ungdomar ska gå först när pengarna delas ut

Riksidrottsförbundet vill prioritera barn- och ungdomsidrott när man fördelar de 500 miljoner som idrottsrörelsen tilldelats från regeringen, skriver TT.

”Vi är tacksamma för det förtroende som regeringen ger oss i att avgöra vad som är bäst för föreningsidrotten i denna svåra tid”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger att det är upp till idrottsrörelsen själv att avgöra hur pengarna ska fördelas, men att det är viktigt att barn- och ungdomsidrotter lever kvar när coronakrisen är över.

Igår 21:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
En anställd vid en skola i delstaten Iowa desinficerar ett klassrum. Charlie Neibergall / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 5 000 döda i USA – nära 900 senaste dygnet

I USA har nu 5 116 personer dött efter att ha smittats av det nya coronaviruset, rapporterar AFP med hänvisning till Johns Hopkins-universitetet.

Mellan tisdag och onsdag registrerades totalt 884 nya dödsfall i landet, den högsta siffran hittills under ett dygn.

Samtidigt steg antalet konstaterade fall i landet till 215 416 personer.

Under onsdagens presskonferens i Vita huset uppgav president Donald Trump att han överväger att stoppa inrikesflygen till de delar av USA som är värst drabbade av pandemin.

– Vi tittar definitivt på det, men när man börjar göra det börjar man verkligen sätta dit en bransch som är helt nödvändig, sa Trump.

3 tim
Andningsmasker och annan skyddsutrustning i USA:s nationella beredskapslager är på väg att ta slut.  Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Handskar och masker på väg ta slut i USA

USA:s nationella beredskapslager med bland annat andningsmasker och skyddshandskar är på väg att ta slut, uppger källor inom departementet för inrikessäkerhet för Washington Post.

President Donald Trump bekräftade under tisdagen att lagren sinar fort, men försäkrade att nya leveranser är på väg till sjukhusen direkt från tillverkarna. Enligt Washington Post har dock inte beredskapslagren haft kapacitet att hantera de nya leveranserna.

– Om du inte kan skydda de som tar hand om oss kommer det att gå riktigt illa, säger en av dem.

2 tim
USA:s president Donald Trump. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Gissel för Trump att han tonade ner allvaret

Donald Trumps arv som president och hans möjlighet att sitta kvar en andra mandatperiod hänger på hur han bemöter den pågående coronakrisen som nu slår mot USA med full kraft. Pandemin går att jämföra med de krig som tidigare presidenter fått hantera, skriver New York Times Peter Baker.

Att Trump till en början tonade ner virusets effekter med hänvisning till att hans affärsrådgivare rått honom att inte agera aggressivt, ligger honom nu i fatet. Det blir oförklarligt varför insatser som social distansering och omfattande testning inte sattes in tidigare om Trump var medveten om allvaret, menar Baker.

CNN:s Stephen Collinson skriver att Trump står inför ett plågsamt dilemma när han måste balansera kampen för en långsam smittspridning mot att folk måste återvända till sina jobb för att inte ekonomin ska kollapsa.

”Presidenten verkar sätta upp en politisk struktur som han kan använda i sin omvalskampanj där han kan hävda att han räddat hundratusentals liv”, skriver Collinson.

Igår 20:04
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Besöksförbud på Karolinska sjukhuset i Huddinge. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Läkare: Covidpatienter är utspridda på Karolinska

Flera patienter som diagnostiserats med covid-19 har spritts ut i små ”öar” på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det säger överläkaren Boris Kan till SvD.

Sjukhuset har cirka 100 coronapatienter, varav 29 på intensiven. 43 vårdas på infektionskliniken men resten finns utspridda på andra avdelningar. Enligt Kan innebär det en risk både för att personal ska smittas och att patienterna inte ska få nödvändig vård i tid.

Karolinska förnekar att patienterna är utspridda i ”öar” och säger att man följer en plan där hela eller delar av avdelningar vigs helt åt coronapatienter.

2 tim
Matilda Nygren.  Privat/TT
undefined

Sjuksköterska: Om inte det här är en kris, vad är det då?

På Nya Karolinska i Stockholm bedrivs redan krissjukvård. Det säger 29-åriga sjuksköterskan Matilda Nygren, som jobbar inom intensivvården, i en intervju med Aftonbladet.

Hon är oförstående till att Region Stockholm inte vill aktivera det krislägesavtal som signerats mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Om inte det här är en kris, vad är det då?

Avtalet skulle innebära att arbetsgivaren kan använda personalen på ett mer flexibelt sätt, samtidigt som personalen får mer betalt. Regionen menar att avtalet kan komma att aktiveras, men att det inte är aktuellt just nu.

Igår 20:40
Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inget krislägesavtal trots längre pass i vården

Trots att många vårdanställda i Stockholm schemaläggs på tolvtimmarspass och arbetar 60 timmar i veckan har Region Stockholm inte aktiverat det krislägesavtal som skulle göra att de får högre ersättning, rapporterar SR Ekot.

– Det är oerhört provocerande. De kallar läget som vi har i Stockholm för en storm, och att de är helt beroende av oss vårdpersonal för att klara av stormen, säger narkossköterskan Hannah Pettersson till Ekot.

Krislägesavtalet tecknades förra veckan och innebär att arbetstiden ökar och att den anställda får 220 procent av lönen per timme. Men enligt ledningen för Region Stockholm måste alla möjligheter inom det ordinarie avtalet uttömmas innan det nya avtalet aktiveras.

Igår 05:13
Läs mer om Coronaviruset