Bevaka
Anna Johansson (politiker)

Stefan Löfven Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röster om it-skandalen

Ledare: Alliansen låter Löfven vara en vinnare

Opinion Transportstyrelsens hårt kritiserade it-upphandling är fortfarande i fokus på många av ledarsidorna, och är temat för måndagens ledarsvep.
I SvD funderar Per Gudmundson på om Stefan Löfven är en vinnare eller förlorare efter affären. Vissa bedömare har kallat Löfven för en briljant taktiker, men för mer krassa ögon framstår Löfven som en förlorare, skriver han. ”Stefan Löfven är en vinnare enbart så länge oppositionen låter honom vinna.”
I Piteå-Tidningen reflekterar Kenneth Jonsgården kring varför KD-ledaren Ebba Busch Thor seglat upp som Alliansens talesperson efter it-skandalen. Kanske är det för att ingen av de övriga partiledarna vill ställa upp. ”Det vore ju pinsamt om de alla hamnar i galen tunna.” Spelet kan bli riskfyllt, spår han, inte minst för C och L.
Dagens Nyheter skriver att det vore illa om en följd av skandalen är att svenska myndigheter blir rädda för upphandlingar. It är en kunskapsintensiv bransch, och det är inte självklart att staten alltid kan locka den bästa kompetensen, resonerar man.
Expressen tycker att politikerna måste hålla igen på sociala medier. Efter att Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson twittrat att det är naturligt att väcka misstroende mot Anna Johansson, men att ”Ygeman o Hultqvist är att ta i för mkt”, så skickade justitieminister Morgan Johansson snabbt vidare kommentaren – och därmed stod det klart att Johansson var ”rökt som böckling”, enligt tidningen. Risken, enligt Expressen, när uttalanden flödar öppet på sociala medier är att personkonflikterna eskalerar och tar tid från grundfrågorna.

31 jul 2017