Bevaka
Attacken mot synagogan i Göteborg

Synagogan i Göteborg efter attacken Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken mot synagogan i Göteborg

Ledare: ”Rasistiska brott ska kunna ge utvisning”

Opinion Det spretar på landets ledarsidor på onsdagen. I Göteborgs-Posten skriver Adam Cwejman om den dom som har fallit mot tre män som attackerade synagogan i Göteborg med brandbomber. Trots att domen slår fast att ingen av dem bör få stanna i landet så kommer två av dem, som kommer från krigsdrabbade Syrien och har fått uppehållstillstånd, att få stanna.

Cwejman vill se en lagändring som gör det möjligt att utvisa personer som har fått uppehållstillstånd för fler brott än i dag. ”Om man inleder sitt nya liv i Sverige med att utöva grovt våld mot andra, i detta fall politiskt och rasistiskt motiverat, då har man inget här att göra”, skriver han.

Aftonbladets Kalle Sundin skriver om de medel som regeringen på tisdagen meddelade att kommunerna kan söka för att motverka segregation. Han skriver att samordningsminister Ibrahim Baylans presskonferens saknade skarpa utfästelser eller nytänkande. I stället presenterades bara en lista på hur mycket pengar kommunerna kan få.

”Gråsossigt trist, men förmodligen precis vad som krävs”, skriver han. Pengarna kommer att användas till socialt förebyggande arbete som bryter rekryteringsgrunden till kriminella gäng, menar han.

Norrländska Socialdemokraten skriver om det besked som Naturvårdsverket gav i början på veckan om att återkalla tillståndet för gruvan i Kaunisvaara. Tidningen menar att gruvan skulle ge jobb och utveckling i bygden. Naturvårdsverket har haft nio år på sig att protestera mot projektet, skriver tidningen, men kommer med sitt besked precis innan projektet skulle sätta igång. ”Det är totalt utan respekt och känsla för lokalsamhället”.

27 jun 2018