Bevaka
Håkan Buskhe

Dagens börs

Vd-karusell i fokus när börsen åkte jojo

Det var stora rörelser i båda riktningarna på Stockholmsbörsen när handelsoro och vd-karusell präglade måndagshandeln. Efter ett inledande lyft som snart vände till minus togs sig börsen under eftermiddagen åter över nollan för att sedan stänga så här:

• OMXS: -0,1 procent
• OMXS30: +0,1 procent
Sandviks vd Björn Rosengren lämnar bolaget och börjar som vd på ABB i början av nästa år, meddelade verkstadsjätten under söndagskvällen. Storägaren Cevians Christer Gardell säger till DI att Rosengren kan förbättra bolaget så pass mycket att aktiekursen dubblas.

ABB:s aktie lyfte 3,9 procent efter nyheten, efter att även ha fått en höjd rekommendation från ABG Sundal Collier. Sandvik tappade 1,7 procent och höll till i botten av OMXS30. Där fick de sällskap av SSAB som var sämst av storbolagen på minus 1,8 procent.

Andra industribolag som Alfa Laval och Atlas Copco tog rygg på ABB och ökade några tiondelar. I toppen av storbolagslistan återfanns även Electrolux som som steg 1,6 procent, samt Kinnevik och Securitas som båda ökade 0,9 procent.

Även Saabs vd Håkan Buskhe avgår i februari. Buskhe säger sig vilja hinna med ytterligare en operativ utmaning i sin karriär, enligt ett pressmeddelande på söndagen. Aktien backade 2 procent.

Bland börsens storbolag som behöver en ny vd finns nu förutom Sandvik bland annat Swedbank, Telia, Nordea. Av storbankerna backade alla utom SEB som landade på nollan.

12 aug 2019