Bevaka
Heléne Fritzon

Maria Ferm (MP).  TT
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Ferm (MP): Får hitta lösning om gymnasielagen fälls

Tusentals av de ungdomar som sökt uppehållstillstånd via gymnasielagen riskerar att hamna på gatan eftersom varken migrationsverket eller kommunerna har ansvar för deras boendesituation.

I kväll debatterade Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet med Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna om vad som ska hända med dessa ungdomar.

– Hela anledningen till att vi har kämpat så hårt med att få fram den här lagstiftningen är just för att vi såg den här situationen komma, säger Maria Ferm (MP) som menar att ungdomarna skulle hamnat i hemlöshet och utsatthet om de inte gjorde någonting.

– Till att börja med skulle den här lagen aldrig ha genomförts. Det är fel att välja ut en grupp och ge en särbehandling när dessutom samtliga fått avslag på sina ansökningar, säger Fredrik Malm (L).

Han menar att den här lagen inte har hjälpt de utsatta ungdomarna utan lett till att till att ungdomarna nu sover i parker och i källarförråd och att de som röstat igenom lagen bär ansvar för ungdomarnas situation.

– Det vilar ett mycket stort ansvar nu på de rödgröna partierna och Centerpartiet som har drivit igenom den här lagen och skapat den här situationen, säger Malm.

– Om lagen inte går att tillämpa är det klart att vi kommer att arbeta för en annan lösning – en annan lag som gör det möjligt för dem att få uppehållstillstånd, säger Maria Ferm (MP).

Se programmet i länken nedan.

23 sep 2018