Bevaka
Jan Teorell

Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och Jimmie Åkesson. TT
Valextra M efter valnederlaget

Jakten efter M:s identitet: Alliansvurm eller SD-flört?

I samma stund som Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång på valnatten, inleddes jakten efter en ny partiordförande.
Denne kommer bli av­görande för vilken väg Moderaterna väljer framöver, skriver Dagen Nyheter. Blir det fortsatt värnande om Alliansen eller en återgång till mer gammelmoderata värderingar?
Moderater som tidningen talat med menar att man måste börja ta väljarförlusterna till SD på allvar.
–  Väljarna har uppfattat det som att Sverige har för stort flyktingmottagande jämfört med andra länder, det är uppenbart. Den nya partiledningen får komma fram till vad man ska göra. Jag bara konstaterar att vi inte har riktigt gått i samklang med väljarna, säger Bo Frank, kommunalråd i Växjö.
Förre M-ledaren Bo Lundgren instämmer.
–  Det som är beklagligt är att så många människor uppenbarligen känner sig frustrerade och därför väljer ett extremt parti. Tyvärr har invandringsfrågan blivit stark och många människor känner att det inte förs någon diskussion om det som de tycker, säger Bo Lundgren.
Enligt statsvetaren Jan Teorell är drömmen om att vara ett storparti starkare än de högerkonservativa rötterna i partiet. Men han menar att diskussionerna riskerar att riva upp en del gamla sår.
–  Det finns absolut gammelmoderater inom partiet som tycker att det inte går att vara så släpphänta med försvarspolitiken eller att det inte går att säga nej till att samarbeta med SD.

16 sep 2014