ToppnyheterSenaste nyttBevakningar
Lärarförbundet

Här kan du få hjälp att lyckas med lönesamtalet

Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden, precis har bytt jobb eller vill omförhandla lönen på din nuvarande arbetsplats kan du som är medlem vända dig till Lärarförbundets lönecoacher för personlig vägledning och stöd inför lönesamtalet.

Nyexaminerade läraren Andreas Wendelsson är en av många som har utnyttjat tjänsten – och han har bara gott att säga:

– Det gav mig väldigt bra information om statistik och även flera hjälpande tips. Jag fick svar på alla frågor jag hade och nu vet jag var jag ska lägga mig lönemässigt, så att jag inte lägger mig för lågt.

27 november 2020, 11:47
Lärarförbundet

Här är föreläsningarna du inte vill missa i höst

Allt börjar med en bra lärare. Men för att utvecklas i sin yrkesroll är det viktigt att fylla på med kompetens och känna sig inspirerad i sitt arbete. Därför kan alla Lärarförbundets medlemmar regelbundet ta del av spännande satsningar inom temat kompetensutveckling och karriär. Under hösten har Lärarförbundet bland annat genomfört flera kostnadsfria digitala inspirationskvällar i samarbete med Lärarstiftelsen.

Tanken är att alla medlemmar ska kunna följa föreläsningarna från arbetsplatsen eller hemifrån. Som en extra bonus får den som vill dessutom chansen att ställa frågor till föreläsarna efter varje framträdande.
Programledaren och författaren Mark Levengood var först ut. Han berättade om vikten av att lära sig olikheter varvat med anekdoter om hans egna upplevelser av lärare.

I november fick medlemmarna ta del av forskaren Emma Frans föreläsning med titeln ”Fakta eller trams – så påverkas vi att tro på det som inte är sant”.

20 november 2020, 14:55
Mark Levengood och Emma Frans är två av föreläsarna.
Lärarförbundet

”Fler skolledare och lärare behövs – inte färre”

Ett hinder för skolledares professionsutveckling i dag är besparingar i skolan. Besparingarna leder till ökad risk för sjukskrivningar och avhopp, och utrymmet för kompetensutveckling minskar markant.

De som jobbar i skolan är redan för få och för arbetsbelastade i förhållande till sitt stora uppdrag. På de allra flesta skolor finns ingenting att dra in på som inte påverkar verksamheten, eleverna och personalen negativt.
– Det behövs fler lärare och skolledare, inte färre. I dag råder konkurrens om den kvalificerade arbetskraften på många håll och inte minst i välfärden. Ungdomarna söker sig till yrken där de uppfattar att det finns hög status, bra villkor och personliga utvecklingsmöjligheter, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare.

20 november 2020, 14:48
Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare.
Lärarförbundet

Lärare – så vässar du ditt cv och personliga brev

Funderar du på att söka nytt jobb som lärare men upplever att det är svårt att skriva cv:t? Det är du inte ensam om att tycka.

Därför erbjuder Lärarförbundet i samarbete med Go Monday tjänsten CV-granskning. Där får du som medlem feedback på både ditt cv och ditt personliga brev av oberoende experter från Go Monday – helt gratis.

– Det är enkelt. Du skickar in ditt cv och personliga brev via nätet, därefter får du det bedömt av Go Mondays experter inom 24 timmar. Experterna ger dig personliga råd som syftar till att göra din ansökan både mer personlig och formell korrekt. De hjälper dig att framhäva och motivera varför just du skulle göra ett bra jobb i rollen, säger Fredrik Sörbacken på Lärarförbundet.

Asli Erdal, som studerar till grundskolelärare, är en av många medlemmar som har använt tjänsten.

– Det var många saker som jag inte hade tänkt på tidigare, men som gör stor skillnad. Nu har jag ett konkurrenskraftigt cv som jag kan vara stolt över, säger hon.

Som medlem i Lärarförbundet har även du möjlighet att få en kostnadsfri förberedelse inför arbetsintervjun.

18 november 2020, 12:09
Lärarförbundet

Lärare – så kan stress på jobbet motverkas

Problemet med stressrelaterade sjukskrivningar har funnits länge och lärarkåren är bland de värst drabbade.

– Lärare är lojala, jobbar hårt och tar mycket ansvar. Kraven på lärare och skolledare har ökat samtidigt som resurser saknas, till exempel tillgång till behöriga och legitimerade lärare. För höga krav och för litet eget inflytande är tyvärr en ekvation som inte går ihop, säger Jens Ranta, arbetsmiljöexpert på Lärarförbundet och före detta stressforskare.

Men som tur är går det att förebygga stress på arbetsplatsen.

– Först och främst behöver man identifiera orsakerna till stressen. Är det för hög arbetsbelastning under lång tid? Dåligt ledarskap? Organisation som inte fungerar? För låg lärartäthet? För stora barn- eller elevgrupper? Konflikter? Hot och våld? Ta detta med Lärarförbundets ombud och skyddsombudet och lyft gärna direkt till chefen, för chefen kan bara åtgärda det hen vet om, säger Jens Ranta.

23 september 2020, 15:29
Lärarförbundet

Larmet: 2 av 3 lärare oroliga för sjukskrivningar

I en undersökning som Lärarförbundet genomförde i maj svarade 67 procent att arbetsbelastningen har ökat under pandemin. Två av tre lärare kände oro för att deras kolleger ska bli sjukskrivna på grund av stress i höst.

Tre av fem uppgav att det har varit svårare att lära eleverna det de ska, särskilt för de lärare som undervisade digitalt. Bland landets gymnasielärare är det därför många som välkomnar att gymnasieskolorna öppnar igen. Men inte utan brasklappar.

– Ändrade scheman med elever både i klassrummen och på distans ledde till ett väldigt tungt dubbelarbete och en kraftigt ökad arbetsbelastning. Nu riskerar även gymnasieskolan att belastas med mycket extra planering som landar rätt ner i lärarnas knä, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet kräver nu flera åtgärder för att hösten ska fungera bättre.

Bland annat måste kraven på skolan och lärarna anpassas. Närundervisning måste fortsätta vara grundprincipen i skolan. Och de insatser som görs för att minska smittspridning ska utföras av rätt yrkesgrupper.

– Lärare ska inte behöva använda sin arbetstid till uppgifter utanför läraruppdraget, säger Johanna Jaara Åstrand.

23 september 2020, 15:29
Lärarförbundet

Inför det nya läsåret – glöm inte detta

Nu återvänder du och hundratusentals andra lärare till jobbet. Till ett nytt läsår, efter en vårtermin som för många var den tuffaste någonsin. Eller kanske har du precis tagit examen.

Oavsett om du är ny eller erfaren finns det en sak som är klok att göra för att få ett så bra läsår som möjligt: gå med i Lärarförbundet.

Med fler än 232 000 medlemmar är Lärarförbundet Nordens största lärarförbund och den enda organisation som samlar kraften från alla: lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter – hela professionen från förskola till högskola.

Det är med ett starkt fackligt inflytande som bra arbetsförhållanden skapas, och ett fackförbund är starkare ju fler som är med i det. Därför är alla medlemmar lika viktiga.

Ett medlemskap ger dig både trygghet, rättigheter, stöd och förmåner. Rådgivning, lönecoachning, kompetensutveckling. Inkomstförsäkring, som ingår i din medlemsavgift och som tryggar din ekonomi oavsett vad som händer på arbetsmarknaden.

De bästa förutsättningarna att lyckas och trivas i rollen som lärare, helt enkelt.

6 augusti 2020, 11:26
Colourbox
Lärarförbundet

Lärare – så får du upp din lön

Funderar du på att byta jobb eller är du nyexad lärare och har precis börjat söka jobb?

Då får du inte missa verktyget som ger dig en stor fördel i löneförhandlingarna.

Som medlem i Lärarförbundet får du nämligen tillgång till webbverktyget Min lön. Där kan du enkelt jämföra din lön och löneutveckling hos din arbetsgivare och med andra i samma yrkesgrupp.

– Om du ligger lågt i förhållande till andra jämförbara lärare är det självklart ett argument som du bör använda vid lönesamtalet, säger Anders Öberg, som lönecoachar Lärarförbundets medlemmar över telefon varje dag.

5 augusti 2020, 14:32
Lärarförbundet

”Sveriges politiker måste avge ett Gymnasielöfte”

I en debattartikel sätter Lärarförbundet press på landets politiker att genomföra reformer inom utbildningssystemet – reformerna går under parollen ”Gymnasielöftet”.
Förra året ansökte 163 000 människor om asyl i Sverige, av dem var 70 000 barn. ”En fantastisk möjlighet för Sverige, men också en stor utmaning för den svenska skolan” skriver Lärarförbundet och konstaterar att tiotusentals barn riskerar att bli utan gymnasieutbildning, och därmed få svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden, om drastiska förändringar inte sker.

6 juli 2016, 09:19
Lärarförbundet vill att politikerna genomför vad de kallar "Gymnasielöftet" – i syfte att få fler att klara gymnasieexamen. Foto: Lärarförbundet
Lärarförbundet

Hög arbetsbelastning problem för landets lärare

Situationen för landets lärare är nära bristningsgränsen.
Enligt en ny rapport från Lärarförbundet anser nästan nio av tio grundskollärare att deras arbetsbelastning är för hög. Främst är det administration och kringuppgifter som tar tid från att planera och utvärdera undervisningen.
Samma rapport avslöjar även att åtta av tio lärare inte hinner planera sina lektioner så som de skulle vilja.
Det lärarna önskar är att minska den administrativa bördan, men även att elevgruppernas storlek och förväntan på att vara exempelvis rastvärd ses över.

30 juni 2016, 09:56
Nästan nio av tio grundskollärare har för hög arbetsbelastning. "En larmsignal", säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Foto: Lärarförbundet
Nästa sida »

Mina bevakningar

Politik, Zlatan eller Apple?

Logga in för att lägga upp bevakningar på det som du är mest intresserad av.

Aktuella ämnen

Populära ämnen

Lämna feedback