Bevaka
Mount Everest

Jeff Bezos och Elon Musk. TT
Passion: Människan i rymden

Mångmiljardärer tar täten med helt skilda rymdplaner

– Rymden, den yttersta fronten – möt mig där!

Det har gått 40 år sedan världens rikaste man Jeff Bezos yttrade slutorden i sitt avslutningstal på gymnasiet. Han hade då berättat om en framtid där flera miljoner människor lever bland stjärnorna.

Fyra årtionden senare har drömmen inte försvunnit. Den har växt i styrka.

– Solsystemet kan ta en biljon människor, och då kommer vi ha 1 000 Mozarts och 1 000 Einsteins. Tänk dig hur otrolig och dynamisk den civilisationen skulle vara, sa Bezos i februari i fjol, enligt Business Insider.
Bezos och hans företag Blue Origin är med i tätklungan i det som kan beskrivas som den nya stora rymdkapplöpningen, en strid mellan privata företag med stenrika frontfigurer. I samma tätstrid spurtar Elon Musk och hans företag Space X. Men duon har vitt skilda planer för rymden.

Musk har länge drömt om Mars. Redan 2024 vill han sätta första människan på planeten, och 2050 vill han ha skapat en miljonstad. När han gästade Vox podcast “Recode decode” i november 2018 kallade han månlandningen för historiens mest inspirerande händelse.

– Vi borde göra mer sånt, sa Musk.

Åk först till Mount Everests topp i ett år och se om du trivs, kommenterade Jeff Bezos planerna i en intervju med Space News. För det är “ett trädgårdsparadis” i jämförelse, fortsatte Blue Origin-chefen, vars slutgiltiga dröm i stället är att bygga jordlika rymdkolonier i massiva cylindrar. Men innan det ligger hans fokus på månen och rymdturism.
Det är inte bara Musk och Bezos som tävlar om ledarvästen. Både britten Richard Branson och ryssen Jurij Milner har högtflygande planer, som att kommersialisera rymdturismen och bygga rymdfarkoster med svindlande hastigheter.

Ännu har miljardärerna i tätklungan inte visat något intresse av att samarbeta. Men på sikt kan företagen med gemensam kraft komma att göra det omöjliga möjligt.

11 mar