Bevaka
Nasa

Den rödbladiga salladen som odlats på ISS är nyttig och ätbar / Astronauterna Luca Parmitano och Christina Koch visar upp ett lyckat kakbak på ISS. Nasa /AFP/TT
Passion I Framtidens mat

Rymdodlade dieten: Potatis och snabbodlad sallad

Vilken mat ska astronauter äta i framtiden? Och hur ordnar vi matförsörjning för en eventuell koloni på Mars? En ny studie ger hopp om att kunna producera mat utanför vår planet, vilket kan förenkla framtida rymdfärder.

På internationella rymdstationen ISS har man odlat rödbladig sallad på likande sätt som man gör vid ”vertical farming” på jorden, odling som sker inomhus och med artificiellt ljus och bevattningssystem. Nu har forskare publicerat en studie om testerna man gjort av grödan, som man jämfört med samma växt odlad på jorden, rapporterar flera medier.

I stora drag liknade grödorna varandra men vissa skillnader finns. Salladen odlad i rymden innehöll till exempel mer fosfor, sulfat och zink. Man hittade också en högre grad av molekyler som är antibakteriella, cancerhämmande och antiinflammatoriska hos rymdsalladen. För långa rymdresor, som Marsresan och den planerade resan till månens sydpol, kan det bli aktuellt med den här typen av odling, skriver Food Navigator.

Andra lättodlade grödor som potatis och sötpotatis kan också bli aktuella. Under åren har man odlat åtta olika typer av sallat på ISS, skriver Popular Mechanics. Däribland grönsallad, kinakål och mizunasallad.

– Den här typen av produktion skulle vara lämplig när vi har en mer permanent bas på till exempel månens eller Mars yta, säger Gioia Massa, som leder forskningen vid Life Science Project på Nasas Kennedy Space Center, till Food Navigator.

19 maj