Bevaka
Övervakning

Några av de kommunikationsjänster som fått ett uppsving under coronakrisen/illustrationsbild på man som jobbar hemifrån. Shutterstock/TT
Passion: Arbeta hemma

Chefen kan kolla personalen över axeln i hemmakontoret

Skönt att ingen hela tiden håller koll på vad du gör i hemmakontoret? Dåliga nyheter. Under pandemin kan chefen i värsta fall bevaka dig noggrannare än någonsin.

Anledningen är att det finns en uppsjö av program som är designade för att övervaka vad distansarbetare egentligen sysslar med. Några av programmen ger till och med chefen möjlighet att se en spegelbild av de anställdas bärbara datorer, skriver Vox, som har intervjuat “Jane”. Hennes spegelbild går raka vägen tillbaka till en stationär plats på kontoret, där chefen håller till.

– Min chef känner till varenda jävla sak jag gör. Jag kan knappt sträcka på benen, säger hon.
Andra tjänster spelar i tystnad in vilka sajter som används och tar slumpmässigt skärmdumpar av de anställdas datorer, enligt The Telegraph. Ett exempel är tjänsten “Time Doctor”, som under sista veckan i mars sålde fler program än under de föregående tre månaderna.

– När du får en dator från din arbetsgivare ska du alltid anta att de spårar din plats eller den mjukvara du använder. Eller att de granskar dina enheter för att se vad du har gjort, säger företaget Workplace Fairness vd Edgar Ndjatou till tidningen.

Även de mer traditionella programmen har spårningsfunktioner, påminner Politico om. För företag med betalversionen av kommunikationsprogrammet Slack kan chefen ha möjlighet att läsa dina direktmeddelanden.
Men det är ändå videomötestjänsterna som har fått mest uppmärksamhet. Tjänsterna har ofta verktyg som gör att chefer kan hålla koll på vilka som är kvar i mötesrummet och vilka som i stället ägnar sig åt annat. Dessutom redovisas ofta användarnas aktivitet.

Zoom, en av de största tjänsterna för videosamtal, tog permanent bort sin övervakningsfunktion i april efter hård kritik.

“Vi inser att vi inte har levt upp till samhällets och våra egna förväntningar på integritet och säkerhet. Jag är hemskt ledsen för det”, skrev företagets vd i ett blogginlägg.

11 maj
Övervakningsutrustning för städer är en marknad som frodas just nu.  Shutterstock
Passion: Framtidens städer

Storebror ser dig – vardag i morgondagens metropoler

Terrordåd och spridningen av sjukdomar är några av de företeelser som har gjort världen till en annorlunda plats än vad den var för bara ett par decennier sedan. Att det här har börjat märkas i form av en ökad övervakning på många håll, inte minst i världens storstäder, har sannolikt inte undgått någon vid det här laget. Och mycket pekar just nu på att olika former av övervakningssystem är något som allt fler storstadsbor kommer att få vänja sig vid.

Sajten Smart Cities World konstaterar i en artikel från januari i år att den globala marknaden för övervakningsutrustning för stadsmiljöer var värd motsvarande 65 miljarder kronor år 2018, en siffra som beräknas växa lavinartat till 195 miljarder kronor år 2023. Ökningen är betydligt högre just i den här specifika delen av segmentet än om man tittar på marknaden för övervakningsutrustning rent generellt.

Det handlar till stor del om fast videoövervakning med så kallade CCTV-system, men mobila lösningar som kroppskameror och sensorer som till exempel kan fånga upp ljudet av skottlossningar växer också snabbt, då städer runt om i världen i allt högre utsträckning utrustar sina polismyndigheter med sådan teknologi. Det framgår av en rapport från analysfirman Berg Insight.

Den största marknaden för den här typen av utrustning är i dag Asien, och kinesiska städer dominerar även just nu när det handlar om övervakning av allmänheten. Men en lista över världens mest övervakade städer som tagits fram av Comparitech visar att såväl London som Atlanta nu har tagit sig in på topp tio.

1 maj