Bevaka
Samtyckesdebatten

Justitieminister Morgan Johansson. Arkiv.  Hossein Salmanzadeh / TT NYHETSBYRÅN
Samtyckesdebatten

”Medborgarna förs bakom ljuset om samtyckeslagen”

Opinion Dagens ledarsvep behandlar flera ämnen. I GP skriver Aleksandra Boscanin om att lagrådet kritiserat regeringens förslag till samtyckeslag:
”Att vinna feministiska symbolpoäng tycks emellertid vara viktigare för regeringen än att värna rättssäkerheten. Man framstår som handlingskraftig nu, men man för också medborgarna bakom ljuset när man på lösa grunder hävdar att saker och ting kommer att förändras till det bättre.”
Dagens Nyheter skriver om fallet med Alicia som giftes bort som tolvåring, våldtogs av sin man och sedan födde tvillingar som denne nu fått ensam vårdnad om. Stockholms tingsrätt motiverar det beslutet med att barnen nästan hela sina liv bott med pappan i Irak vilket de anser starkt talar för att han ska få vårdnaden. DN beskriver domen som ”ett haveri av likgiltighet”:
”Det finns ingen frivillighet att tala om när en vuxen har sex med ett barn. Det är inte ’ord mot ord’, det är alltid att räkna som våldtäkt. Hur kan samhället då vara så nonchalant inför det barnperspektiv det säger sig företräda?”.
Aftonbladets Anders Lindberg skriver om en ny rapport från den fackliga tankesmedjan Katalys där fyra av fem anser att Sverige är ett klassamhälle. Lindberg anser att klass nästan inte spelar någon roll alls i det offentliga samtalet:
”Det kan naturligtvis bero på att de flesta journalister är medelklass, men även att klassperspektiv utmanar och väcker krav på förändring. Att klyftorna ökar, att rika drar ifrån och superrika formligen badar i pengar är ingenting de som sätter agendan vill prata om”, skriver han.

29 jan