Bevaka
Shinzo Abe

Donald Trump, Emmanuel Macron, Boris Johnson, Donald Tusk och Angela Merkel. TT
G7-mötet i Biarritz

Världens politiska analyser: Trump-trubbel och brittiskt Donald-dilemma på G7-träff

Världens medier fylls av politiska analyser i samband med helgens G7-möte i Biarritz i Frankrike. Flera skribenter frågar sig om USA:s president Donald Trump, likt tidigare, kommer att dra in som en stormvind och orsaka uppståndelse.

De senaste dagarnas konflikter som Trump varit inblandad i, däribland bråket om Grönland, tyder på trubbel, skriver CNN:s Stephen Collinson. Trump har en historia av att göra sig ovän med allierade och G7-gruppen är exakt den typ av globalisering som Trump och hans anhängare avskyr, skriver Collinson. Tillsammans med många andra skribenter konstaterar han att presidenten föredrar bilaterala möten där USA:s överläge manifesteras.

Der Spiegels Roland Nelles menar att Trump tycks ha mycket uppdämd ilska inför mötet och Le Mondes Gilles Paris skriver att Trump sätter den internationella sammanhållningen på prov.

Flera politiska kommentatorer pekar ut den andra elefanten i rummet: Att Boris Johnson gör entré på världsscenen där han ställs inför ett ”Donald-dilemma”: Donald Trump eller Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

”Att leka för snällt med den ena riskerar att irritera den andra, eller ännu värre, bli stående ensam i mitten”, skriver Politicos Charlie Cooper.

The Independents Andrew Grive skriver att Johnson borde fokusera på relationen till Tusk eftersom det är viktigare att säkra ett långsiktigt avtal med EU än ett handelsavtal med USA.

24 aug 2019