Pendeltåg Henrik Montgomery / TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Tågen i Stockholm rullar igen efter dubbla fel

Tågtrafiken i Stockholm rullar åter, efter att ha stått stilla tidigare under kvällen på grund av dubbla signalfel.

Felen är nu åtgärdade, men tågen kan dras med upp till två timmars försening, uppger Trafikverket för TT.

Förseningarna väntas kvarstå resten av kvällen.

Toppnyheter

Större markbrand rasar i närheten av Arlanda.  Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Räddningstjänsten: Flyg inte drönare över bränder

Två bränder rasar i Stockholmsområdet på eftermiddagen och nu uppmanar räddningstjänsten allmänheten att inte flyga med drönare över brandområdena, rapporterar P4 Stockholm.

– Vi vill inte ha in drönare i de här områdena, framför allt inte vid Arlanda, säger Robert Karlsson vid Storstockholms brandförsvar till radion.

Anledningen till att räddningstjänsten går ut och ber allmänheten att inte flyga med drönare är för att det har skett vid tidigare brandsläckningar.

43 min
Två helikoptrar vattenbombar området Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor markbrand rasar vid Arlanda – utom kontroll

En stor markbrand rasar i Sigtuna söder om flygplatsen Arlandas landningsbanor, rapporterar Expressen.

Enligt Aftonbladet väller röken in över start- och landningsbanorna.

– Det brinner ganska mycket, i nuläget över 40 000 kvadratmeter, och sprider sig ganska snabbt, säger Stefan Malmberg, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar till Aftonbladet.

Enligt brandförsvaret är spridningsrisken inte akut och två helikoptrar deltar i släckningsarbetet. Även 50 brandmän är på plats.

I nuläget har branden ingen påverkan på flygtrafiken, uppger Swedavia.

4 tim
undefined

Brand rasar på gammalt skjutfält – explosionsrisk

Det brinner på ett gammalt skjutfält på Järvafältet i nordvästra Stockholm, rapporterar Expressen.

Enligt tidningen kan det finnas odetonerad ammunition i området och räddningstjänsten har nu dragit sig tillbaka och evakuerat alla i området.

– Vi evakuerar området så att det inte är några privatpersoner som är ute och promenerar i skogen där, säger Johan Winsnes på Storstockholms brandförsvar till Expressen.

Flygplatserna Arlanda och Bromma har varnats om att det råder ett flygförbud på ett område 800 meter upp i luften.

2 tim
Läs mer om Skogsbränderna
TT
Dagens börs

Börsen runt nollan – H&M föll trots stark försäljning

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med små rörelser och huvudindexen stängde strax under nollan.
• OMXSPI: –0,1%
• OMXS30: –0,2%
H&M släppte under morgonen sin försäljningssiffra för det det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Den totala försäljningen ökade med 6 procent i lokala valutor jämfört med samma period föregående år, vilket var något bättre än analytikernas förväntningar.

Trots det föll aktien 3,9 procent – sämst av alla storbolagen. Enligt analytiker kan klädjättens uttalande om att ”omställningsarbetet har intensifierats ytterligare” tolkas som en varning för fortsatt höga kostnader.

Ericsson steg 1,9 procent och toppade OMXS30. Telekomjätten har tagit omkring en tredjedel av Kinas största teleoperatör China Mobiles 5G-order, enligt South China Morning Post.

Spelinspektionen meddelade att de dragit in licenserna för Global Gamings dotterbolag Safeent, som bland annat driver Ninja Casino. Anledningen är att ”allvarliga brister” upptäckts kring spelansvar och åtgärder mot penningtvätt. Global Gamings aktie handelsstoppades inför öppningen och återupptogs klockan 14. Aktien rasade först över 50 procent för att stänga på minus 45,1 procent.

Nordeas aktie föll 1,7 procent efter medieuppgifter om att den danska finanspolisen i förra veckan gjort en razzia mot storbankens huvudkontor i landet i en penningtvättsutredning.

Övriga tre storbanker gick dock klart på plus i måndagshandeln.

Toadman rusade 21,8 procent efter att ha tecknat ett avtal med vad gamingföretaget beskriver som ”ett av världens största bolag”, där Toadman får ansvaret för utvecklingen av ett nytt spel. Kontraktet skulle kunna inbringa 200 miljoner kronor de kommande två åren.

Morgan Stanley höjde riktkursen för Swedish Match till 540 kronor och upprepade rekommendationen övervikt. Aktien backade dock 0,5 procent.

1 tim
Byggkranar över Manhattan, New York.  Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street vänder till plus – veckans Fedbesked i fokus

New York-börserna inledde handelsveckan försiktigt men strax före 18.30 hade de ledande indexen vänt upp:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,7%
• Dow Jones: +0,1%
Enligt CNBC inväntar investerarna den amerikanska centralbanken Federal Reserves tvådagarsmöte som inleds i morgon tisdag. Marknaden väntar sig inga förändringar i räntan men enligt analytiker kommer räntebanan visa att flera Fed-ledamöter är öppna för lägre räntor i framtiden, skriver Direkt.

S&P 500 har stigit 5 procent hittills i juni på just förhoppningar om att Fed ska sänka räntan, skriver Reuters.

På bolagsfronten steg bioteknikbolaget Array Biopharma 56 procent efter att läkemedelsjätten Pfizer köpt bolaget för motsvarande cirka 11,4 miljarder dollar i ”enterprise value”.

Vad gäller handelskonflikten mellan USA och Kina tonade den amerikanske handelsministern Wilbur Ross i helgen ner sannolikheten för att länderna ska lyckas nå ett avtal under G20-mötet i slutet av månaden.

3 tim
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Blandat i Asien – politisk oro dämpar

Utvecklingen var blandad på Asienbörserna i veckans inledande handel, med små rörelser i de ledande indexen.

Enligt Reuters avvaktar investerare Federal Reserves räntebesked på onsdag. Geopolitisk oro efter oljefartygsattackerna i Mellanöstern och de ökade spänningarna mellan Kina och Hongkong bidrar också till dämpad riskaptit.

Vid stängning ser det ut som följer:
• Nikkei: +/-0 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: -0,2 %
• Hongkong: +0,4 %
• Kospi: −0,2 %

Idag 03:34
Läs mer om Dagens börs
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Olivia Schough. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Olivia Schough: ”Jag vill inte möta Nederländerna”

En seger mot USA innebär troligen Kina eller Spanien i åttondelsfinalen och en förlust i gruppfinalen skulle göra att Sverige ställs mot Nederländerna eller Kanada i stället. Det skulle vara en mardröm för Sverige, skriver TT som har pratat med Olivia Schough om vem hon helst vill möta.

– Spontant känner jag att jag inte vill möta Nederländerna i alla fall, säger hon och understryker att laget har ett fantastiskt anfallsspel.

Men alla de svenska spelarna är inne på att alla lagen är bra.

– Åttondelen kommer att vara tuff oavsett vilka det är mot. Om man tittar ett steg för långt kan det nog straffa sig, säger Linda Sembrandt.

1 tim
Hedvig Lindahl, arkivbild. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Lindahls sysslolöshet bryts: ”Bra att ha vilat upp sig”

Svenska fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl har i princip fått stå syssloslös under de två första VM-matcherna men på torsdag väntar USA och därmed ett annat läge.

– Det är väl bra att ha vilat upp sig inför USA, säger Lindahl inför matchen mot världens bästa fotbollsoffensiv.

Sveriges lagkapten Caroline Seger håller med.

– Det är definitivt ett helt annat motstånd, ett av världens bästa lag, som vi kommer att möta. Det blir en rolig match, men definitivt en match som vi säkert kommer att behöva jobba väldigt hårt för att vinna.

Idag 05:28
Läs mer om Fotbolls-VM
Arkivbild. Kvinna tar foto vid gränsen till Nordkorea i Jilinprovinsen.  TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Kina: Jordskalv vid gränsen av ”misstänkt explosion”

En ”misstänkt explosion” har orsakat ett mindre jordskalv vid gränsen mellan kinesiska och nordkoreanska gränsen enligt kinesiska seismologer, rapporterar AFP.

Rapporterna kommer knappt en timme efter nyheten om att Kinas president Xi Jinping ska resa till Nordkorea i veckan.

Enligt seismologer i Kina har det lilla jordskalvet med magnituden 1,3 ha skett på noll meters djup i staden Hunchun i nordöstra Jilinprovinsen. Det är fortfarande oklart vad som har orsakat explosionen.

3 tim
Kim Jong-Un. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Sipri: Nordkorea utökar sin arsenal – trots USA-samtal

Nordkorea har kraftigt utökat sin kärnvapenarsenal, från 10–20 i januari i fjol till 20–30 i januari i år, trots att fredssamtalen med USA pågått, skriver SVT Nyheter med hänvisning till en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Ärligt talat så råder det stor osäkerhet när det gäller vår uppskattning av Nordkoreas potentiella kärnvapenförmåga, säger Shannon Kile, expert på Sipri, och tillägger att det beror på att Nordkorea inte är öppet med sin förmåga.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un träffade USA:s president Donald Trump sommaren 2018 och därefter i februari 2019, men de sista samtalen slutade i fiasko.

Rapporten visar även att antalet kärnvapenstridsspetsar i världen fortsätter att minska. Främst är det länder som Ryssland och USA som begränsar antalet, medan kärnvapenstaterna i Asien och Mellanöstern utökar.

Igår 22:31
Läs mer om Nordkoreakrisen
En kvinnlig demonstrant i Hongkong i dag.  JORGE SILVA / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Svenske konsuln: Våldet i Hongkong chockade många

Det brutala våldet som demonstranterna mötts av är på en nivå som inte tidigare setts i Hongkong. Det säger Joakim Ladeborn, konsul på Sveriges generalkonsulat i staden till TT.

– Jag tror att många är chockade över vad som hände, att det blev så pass våldsamt och användes vapen från polisens sida som inte tidigare använts, vad jag vet, säger han till nyhetsbyrån.

De massiva protesterna har startat mot ett lagförslag om att invånare i Hongkong ska kunna utlämnas till Kina i rättsprocesser och över en miljon människor har demonstrerat på gatorna. Ladeborn tror inte att de kommer att ebba ut utan säger att kraven från demonstranterna i stället har blivit starkare.

3 tim
Margot Wallström  TT
undefined

Wallström: Protester är nog oväntade för Kina

Det är nog oväntat för Kina att så många demonstrerar i Hongkong, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Sveriges Radio.

– Det finns hopp om att man ska inse att man behöver folkets stöd för det man gör, säger hon.

I Hongkong pågår massiva protester mot ett lagförslag om att invånare i Hongkong ska kunna utlämnas till Kina i rättsprocesser.

Av TT får Wallström frågan om de senaste händelserna kommer att få några konsekvenser även för den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai.

– Det vågar jag inte gissa om, utan vi fortsätter att jobba med hans fall och gör allt vi kan för att få honom fri, säger hon på plats i Luxemburg för ett möte med EU:s utrikesministrar.

Idag 07:44
TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aktivist släppt ur fängelse efter massiva protesterna

Aktivisten Joshua Wong som var en av frontfigurerna i stora protester i Hongkong för demokratiska rättigheter 2014 har släppts ur fängelse i förtid, rapporterar flera medier.

Beskedet om Wongs frigivning kommer efter fortsatta protester mot Hongkongs ledning och tolkas som ett försök att lugna ner situationen.

Demonstranter fortsätter kräva Hongkongledaren Carrie Lams avgång efter att hon har försökt driva igenom en lag som gör att Hongkongs invånare kan bli utlämnade till Kina i rättsprocesser.

Wong anslöt sig till kravet så fort han släppts.

Idag 03:41
Läs mer om Hongkongprotesterna