Tandlossning är en tyst sjukdom – men det finns behandling
Tandlossning är en livslång infektionssjukdom som finns hos runt 30 procent av befolkningen. Den brukar debutera i 50-årsåldern, men går ofta länge obehandlad.
– Besvären märks sällan av de tio första åren och när man till slut tar tag i sjukdomen kan det vara för sent. Men behandling finns, säger specialisttandläkaren Christopher Appelqvist på Praktikertjänst.
Han är parodontolog, eller specialist på tandlossningssjukdomar, och arbetar i Skåne och Blekinge. En del av arbetstiden tillbringar han på Tandvården Klaffbron i Malmö och de patienter han möter och behandlar har ofta en tandlossningssjukdom.
– Tandlossning är den sjätte vanligaste sjukdomen i världen. Tyvärr är den också ganska lurig eftersom den är tyst. Under de första tio åren märks sällan tydliga symptom och det är väldigt ovanligt att ha ont, säger Christopher Appelqvist, som är en av cirka 120 aktivt verksamma parodontologer i Sverige.
Det fanns tidigare en rad olika diagnoser för tandlossning, men i grund och botten är det samma sjukdom. Det som skiljer mellan patienterna är hur snabbt sjukdomen breder ut sig och hur långt gången den är.
– Tandlossning innebär att fästet runt tänderna går förlorat. Det beror på att bakterier har tagit sig ner under tandköttet och bryter ner tandens stödjevävnad, förklarar Christopher Appelqvist.
Om sjukdomen inte upptäcks och går obehandlad under längre tid ökar risken att tänder lossnar eller inte går att rädda. Men Christopher Appelqvists utgångspunkt är att rädda tänder snarare än att dra ut och sätta in implantat.
– En tveksam tand har alltid bättre förutsättningar att leva kvar jämfört med ett nytt tandimplantat, som också kan drabbas av tandlossning. Rädda och bevara är det viktigaste. Går inte det krävs implantat, säger Christopher Appelqvist.
För att diagnosticera tandlossning krävs bedömning av en tandhygienist eller tandläkare. Ett tecken kan vara blödande tandkött som inte ger med sig. Sjukdomen har också tydlig ärftlighet och risken ökar om man röker eller har diabetes. Är besvären omfattande krävs kirurgisk behandling och ofta skrivs remiss till en parodontolog.
– Vid djupa tandköttsfickor behöver man göra rent med kirurgi. Då öppnar man upp runt tanden, tar bort bakterier, tandsten och sjuk vävnad. Man gör rent och fint runt tanden, sedan syr man ihop vävnaden igen, förklarar Christopher Appelqvist.
Omkring 30 procent av befolkningen har en tandlossningssjukdom och antalet har varit konstant under många år. Men de senaste 15 åren syns en tendens till en långsam ökning.
– Sjukdomen går i viss utsträckning att förebygga genom god munhygien och regelbundna besök till tandläkare och tandhygienist. Men drabbas man är besvären livslånga och kräver löpande behandling och exemplarisk munhygien. Det handlar om att hålla sjukdomen under kontroll, säger Christopher Appelqvist, och avslutar:
– Tandlossning är viktigt att fånga upp tidigt så att sjukdomen inte hinner sprida sig. Blöder tandköttet under en längre tid är det viktigt att söka vård. Är man ute i god tid kan vi rädda tänderna.