Taylor Swift uppträder på Amazons dag i juli, 2019.  Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN
American Music Awards

Taylor Swift: Jag förbjuds att sjunga mina tidiga hits

Artisten Taylor Swift säger att hennes uppträdande på galan American Music Awards, AMA, står på spel då hon är förbjuden att sjunga låtar från sina tidigare album. Musiken ägs nämligen av sångerskans ex-management Scooter Braun och Scott Borchetta.

Även en dokumentärfilm om sångerskans liv ska stå på spel.

”Just nu är mitt uppträdande på AMA, Netflix-dokumentären och andra evenemang som jag planerar fram till november 2020 ett stort frågetecken”, skriver sångerskan på sociala medier.

I juni uppgav Swift att hennes äldre musikkatalog sålts till Braun av hennes förra skivbolag, vilket ägs av Borchetta.

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården