Hem

Techjättar i protest mot slopad nätneutralitet

Den amerikanska telekommyndigheten FCC:s planer på att slopa den så kallade nätneutraliteten – som något förenklat innebär att all trafik ska behandlas lika på internet – har fått flera av världens största techbolag att reagera. Sedan en tid tillbaka har man planerat en massiv gemensam protest mot planerna, som inleds idag.

Google, Facebook och Twitter är några av de 200 IT-jättar som deltar i aktionen, som bland annat innebär att man kommer att göra vissa sidor långsammare att ladda, för att demonstrera vad slopad nätneutralitet skulle kunna innebära i praktiken.

 
Nätneutralitet
Wikipedia (sv)
Nätneutralitet (engelska: net neutrality) är ett uttryck som myntades i USA i början av 2000-talet av politiska motståndare till möjligheten för telekombolag och internetleverantörer att kontrollera informationsflödet över Internet, och att viss trafik får högre prioritet. Begreppet har en motsvarighet i 1800-talets amerikanska telegraflagar, som sade att all trafik skulle överföras opartiskt oavsett avsändare och mottagare (undantaget meddelanden från staten). Regleringen av nätneutralitet sköts i Sverige av Post- och Telestyrelsen (PTS) som arbetar inom ramen för det europeiska samarbetsorganet Body of European Regulators of Electronic Communications (BEREC). I USA regleras nätneutraliteten av FCC.
 
FCC (Federal Communications Commission)
Wikipedia (sv)
Federal Communications Commission (FCC) är en federal myndighet i USA som ansvarar för etermedier. Den bildades 1934. FCC arbetar bland annat med att godkänna tv-program innan de får sändas i amerikansk television.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen