Hem

Teodorescu: Mångfaldsdebatt enfaldig

”Jag vill inte representeras av någon med härkomst i gruppen unga invandrartjejer. Jag representerar och representeras däremot gärna av någon som delar mina åsikter och värderingar, oavsett om det rör sig om en 17-årig, transsexuell nepales eller en vit, 80-årig norrlänning”.
Så inleder GP:s Alice Teodorescu en ledarkrönika om kvotering. Hon kritiserar räknandet av representanter för olika grupper, antingen det är kvinnor i bolagsstyrelser eller antalet personer med utländskt ursprung på arbetsplatser.
”I Sverige finns en ideell organisation som heter Rättviseförmedlingen som säger sig vilja lyfta alternativ kompetens och korrigera skevheter i samhället för att på så vis skapa mer jämställdhet. I en radiodebatt förra året uppmanade förmedlingens ordförande Seher Yilmaz publiken att räkna antalet personer med utländskt påbrå på sina arbetsplatser. Tilltaget kan tyckas oskyldigt men är synnerligen allvarligt.”
Teodorescu menar att man är ute på fel väg när man vill kvantifiera istället för att se till individuella egenskaper.
”Antingen upprättar vi register som tar hänsyn till alla de parametrar som gör en människa till vem hon är för att på så vis säkra att utfallet i samhällets alla vrår blir statistiskt korrekt. Eller så börjar vi bedöma människor efter vad de gör, tycker och tänker”.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen