Buddhustiska munkar vid ägarens porträtt vid klubben i England. Mike Egerton / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helikopterolyckan i Leicester

Thailands elit på plats när Leicesters ägare begravs

I dag inleds den veckolånga begravningsceremonin för Leicesters klubbägare Vichai Srivaddhanaprabha i ett buddhisttempel i Bangkok.

60-årige Vichai Srivaddhanaprabha var Thailands femte rikaste man och dog i en helikopterkrasch efter lagets match mot West Ham förra veckan.

Flera ur Thailands elit väntas delta för att ta avsked. Srivaddhanaprabha stod bland annat kungafamiljen nära.

Toppnyheter

Nyamko Sabuni och Annie Lööf.  TT
Svenska tillväxten

Analys: S kommer inte att rikta hot mot liberala krav

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att säga att det inte är en lågkonjunktur utan en normal nedgång som syns i Sveriges ekonomi, tror Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach. I eftermiddag presenterar Andersson en prognos för Sveriges ekonomi.

– Jag tror också att hon kommer att säga att det finns ett visst utrymme för reformer, säger han men pekar på att regeringen också kommer att behöva presentera besparingar.

Göran Eriksson skriver i en analys i SvD att Centerns och Liberalernas ”liberala revolutionen” genom krav i januariöverenskommelsen riskerar att sammanfalla med en ekonomisk kris. ”Sedan avtalet skrevs under har flera ekonomiska indikatorer börjat peka i fel riktning”, menar han.

Samtidigt tror han inte regeringen kommer förorda besparingar som hotar C:s och L:s reformer: ”Reformeringen av arbetsrätten, hyresmarknaden, Arbetsförmedlingen och a-kassan – kostar inte några pengar”.

11 min
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömning av Sveriges ekonomi läggs fram

Under eftermiddagen presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens bedömning av det ekonomiska läget från det årliga mötet i Harpsund.

Eftersom den senaste prognosen från statliga Konjunkturinstitutet, KI, pekade på en snabb inbromsning av högkonjunkturen under våren väntas även finansministern presentera en dystrare prognos än i april, skriver TT. Samtidigt lär ministern tala om en normal avmattning snarare än en ekonomisk tvärnit, skriver nyhetsbyrån.

Anledningen till de mer dämpade förväntningarna är händelseutvecklingen under sommaren, med ett upptrappat handelskrig och ökad risk för en avtalslös brexit.

4 tim
Läs mer om Svenska tillväxten
Satellitbilder visar bränderna i Amazonas. TT
Bränderna i Amazonas

”Jordens lungor” brinner – forskare varnar för svåra konsekvenser för klimatet

Tusentals skogsbränder rasar i Amazonas regnskog – och en ny brand uppstår i Brasilien en gång i minuten, skriver New York Magazine.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har utan bevis anklagat ideella organisationer för att bränna ner regnskog i syfte att skada hans regering. ”Surrealistiskt”, säger Øyvind Eggen, generalsekreterare för den norska organisationen Regnskogfondet till Dagbladet.

– Jag kan inte ens förstå hur ett sådant påstående kan uppstå.

Nu fruktar många forskare och organisationer att vi närmar oss en ”brytpunkt” som innebär att klimatförändringarna inte kan stoppas och att jordbruket i Brasilien bryter samman, skriver tidningen.

– Forskning visar mycket tydligt att det finns en punkt där regnskogen tappar sin förmåga att återskapa sig själv. När det händer kommer skogen att försvagas ytterligare, oavsett vad vi gör, säger Eggen.

Mellan torsdag och tisdag förra veckan noterades 9 507 nya bränder, varav merparten i regnskogen, som ofta beskrivs som ”jordens lungor” och som oumbärlig om den globala uppvärmningen ska stoppas.

2 tim
Bruno Kelly / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolsonaro skyller bränder i Amazonas på aktivister

De många bränderna i Amazonas regnskog kan vara anlagda av grupper och föreningar som försöker ge Brasiliens regering ett sämre rykte. Det säger landets president Jair Bolsonaro enligt flera nyhetsbyråer.

Bolsonaro gav inga belägg för sitt påstående, utan hävdade att ”det är så det går till”. Hans kommentarer får hård kritik från miljöorganisationer och den brasilianska oppositionen.

– Det är ett sjuk och ynkligt uttalande, säger Marcio Astrini vid brasilianska Greenpeace och tillägger att Bolsonaros brist på miljöpolitik och regleringar gör skogsbränderna fler och värre.

Igår 17:40
Bild från Novo Progresso i Amazonas i dag. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

#prayforAmazonas sprids: ”Om jorden dör, dör vi med”

De många bränderna i Amazonas regnskog har lett till stor uppmärksamhet och oro på sociala medier, skriver AFP. Hashtaggen #prayforAmazonas har twittrats 249 000 gånger under onsdagen och är den mest spridda på Twitter i dag, enligt nyhetsbyrån.

”Om jorden dör, dör vi också”, skriver en Twitteranvändare.

Brasilien har drabbats av 72 843 bränder i år, flertalet i Amazonas. Det är en ökning med 80 procent jämfört med samma period förra året. Rök från bränder i Amazonas har nått ända till Sao Paulo, över 200 mil längre bort, skriver CNN.

Igår 18:02
Läs mer om Bränderna i Amazonas
En kvinna deltar i protesterna i provinsen. SONNY TUMBELAKA / AFP
Protesterna i Västpapua

Indonesien skickar 1 000 poliser för att stävja ilskan

Indonesien sätter in 1 000 poliser i provinsen Papua Barat i den västligaste delen av indonesiska Nya Guinea, skriver AFP.

Missnöjet mot det indonesiska styret har pyrt i årtionden men blossat upp de senaste dagarna efter ett polistillslag mot papuanska studenter på Java i helgen. Polisen anklagades för övervåld och rasism.

Landets säkerhetsminister Wiranto reste till området sent på onsdagen i ett försök att dämpa spänningarna. Även president Joko Widodo väntas göra ett besök.

5 000 människor uppges under onsdagen ha protesterat i och omkring staden Timika. En AFP-reporter vittnar om att demonstranter kastat stenar mot det lokala parlamentet.

1 tim
Oroligheter i Fafkak i provinsen Papua Barat. Beawiharta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blockering av internet på Västpapua efter protester

Indonesien blockerar internet i provinsen Papua Barat i den västligaste delen av indonesiska Nya Guinea, rapporterar Al Jazeera. Åtgärden vidtas efter oroligheter som fått staten att sätta in ett stort antal militärer och poliser i regionen.

Yttrandefrihetsorganisationer och journalister larmar om konsekvenser av att den digitala infrastrukturen stryps.

– Vi har svårt att hitta nyheter, skicka artiklar och verifiera vad som sker på marken, säger Angela Flassy som är chefredaktör för tidningen Tabloid Jubi.

Protesterna i Papua Barat utbröt förra veckan efter att studenter påstod sig ha blivit utsatta för övervåld och rasism av polisen.

6 tim
Läs mer om Protesterna i Västpapua
Hanif Bali. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petningen av Hanif Bali

Analys: M markerar när utrikespolitiken berörs

Varje gång som moderatledningen har tagit i med hårdhandskarna mot Hanif Balis agerande har det rört sig om frågor inom internationell politik, skriver Karin Eriksson i en analys i DN om Hanif Balis tid i Moderaterna.

Länge sågs Bali som en förgrundsgestalt i partiet, skriver Eriksson men menar att petningen inte kom oväntat:

”Mycket talar för att det låg i luften: EU-valrörelsen stärkte partiledningen i uppfattningen att Moderaterna ska fokusera på sakfrågor”.

Eriksson pekar också på att partisekreterare Gunnar Strömmar sagt att han ska göra upp om Moderaternas kultur.

Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikreporter, säger att Moderaterna visserligen visade att man agerar, men samtidigt inte tog i med storsläggan mot Hanif Bali.

– Man hotar inte honom med uteslutning eller tvingar honom att sluta twittra. Det beror på att Hanif Bali fortfarande är populär bland vissa gräsrötter, säger hon.

3 tim
Jenny Madestam. TT
undefined

Statsvetare: Bali trampade på M:s utrikespolitik

När Hanif Bali kritiserade Carl Bildt underkände han inte bara Bildts insatser utan även Moderaterna och den förda utrikespolitiken, menar statsvetaren Jenny Madestam.

– Det blir många tår som det trampas på, säger hon till Expressen.

Madestam säger vidare att Bildt har en slags ikonposition i partiet och att toleransnivån kring Hanif Bali redan var låg.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och chef för Timbro, säger till Sveriges Radio att petningen av Hanif Bali handlar om vilken bild man vill ge av Moderaterna.

– Ulf Kristersson har gjort det till en del av sitt politiska projekt att förändra samtalstonen. Ska man vara trovärdig i det då måste man även markera mot företrädare som gör något annat, säger han till SR.

3 tim
Carl Bildt och Hanif Bali  TT
undefined

Efter petningen: Hanif Bali ber Carl Bildt om ursäkt

M-politikern Hanif Bali ber den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt om ursäkt efter sina kommentarer på Twitter.

”Det har riktats hård kritik mot mig från partikamrater och mitt uppsåt har ifrågasatts och det sårar mig självklart djupt”, skriver han på Facebook.

Bali fick i dag lämna sina uppdrag som suppleant i riksdagens EU-nämnd och arbetsmarknadsutskott efter beslut i Moderaternas riksdagsgrupp. I Facebook-inlägget skriver Bali att varje parti själv äger rätten att definiera vilken politisk plattform man vill ge sina företrädare.

”Det är mitt ansvar att göra mitt yttersta för att föra debatten på ett sätt som inte leder till att mitt parti tycker att det gör mer skada än nytta”, skriver han vidare i inlägget.

Igår 19:22
Läs mer om Petningen av Hanif Bali