Hem
Illustrationsbild. (TT)

Tidiga videoförhör nu tillåtna som bevis i rättegång

Tidiga videoförhör, som tagits i nära anslutning till att ett brott inträffat, tillåts från och med i dag som bevis i domstol. Det rapporterar TT.

Ända sedan rättegångsbalken trädde i kraft 1948 har det gällt att mål i domstol ska avgöras på det som sägs under rättegången, och de förhör som hålls under förhandlingarna har därför varit de enda giltiga.

– Det som nu blir möjligt är att i större utsträckning kunna presentera uppgifter som är lämnade under rättssäkra former tidigt under förundersökningen och i så nära anslutning till händelsen som möjligt, säger vice överåklagare Magnus Johansson.

Förändringen, som klubbades i riksdagen i november, har länge efterfrågats av åklagare – men från försvarshåll finns oro för att åklagarsidan nu får ett orättvist övertag.

bakgrund
 
Rättegångsbalken
Wikipedia (sv)
Rättegångsbalken är namnet på de centrala processrättsliga lagarna i Sverige och i Finland. Rättegångsbalken innehåller alla grundläggande bestämmelser för rättegångar i såväl tvistemål som brottmål i tingsrätt, hovrätt samt högsta domstolarna i Sverige eller Finland. Rättegångsbalken var en av nio balkar i 1734 års lag. I Finland är den fortfarande gällande rätt, även om den reviderats kraftigt för att anpassas till moderna förhållande; författningsnumret är 1.1.1734/4. I Sverige antogs en ny rättegångsbalk år 1942 som trädde i kraft den 1 januari 1948. Rättegångsbalken i Sverige är indelad i sju avdelningar, vilka i sin tur är uppdelade på 59 kapitel.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen