HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

Tidigare M-toppen delgiven misstanke – hörd av polis

Den tidigare moderate toppolitikern Erik Bengtzboe har delgivits misstanke om bedrägeri, skriver Aftonbladet. Bengtzboe valde i april att lämna sina riksdagsuppdrag efter att tidningen avslöjat att han fått över 158 000 kronor i felaktiga ersättningar från riksdagen.

Pengarna skulle gå till en övernattningslägenhet i Stockholm. Bengtzboe var då skriven hos sin mor i Nyköping, men bodde i själva verket med sin familj på en adress i Stockholm.

Bengtszboe, som nekar till brott, har nu förhörts av polis.

– Min hypotes är att han inte har rätt till de här ersättningarna, säger åklagare Bengt Åsbäck till Aftonbladet.

Mer om bevakningen

Toppnyheter

Flygplanet efter kraschen i Kozhikode.  C.K.Thanseer / TT NYHETSBYRÅN
Flygkraschen i Indien

17 döda och 100 skadade i flygkrasch i södra Indien

Minst 17 personer har dött och 100 skadats efter att ett passagerarplan med 191 personer ombord kraschlandade på flygplatsen i staden Kozhikode i södra Indien, rapporterar Reuters.

Flygplanet splittrades i två delar då det gled av landningsbanan efter att piloten försökt landa i kraftigt skyfall.

Indiens premiärminister Narendra Modi skriver på Twitter att han sörjer det som inträffat: ”Mina tankar är med de som förlorat sina nära och kära”.

Igår 15:26
Jan Ohlsson Google Maps/TT
undefined

Expert: Flygplatsen omges av stup – svår att landa på

Flygplatsen i södra Indien där olyckan ägde rum är ökänd för att vara svår att landa på, säger flygexperten Jan Ohlsson till Expressen.

– Den är ökänd som svår därför att den ligger på en bergstopp med stup i båda ändar, säger han och tillägger att det kan bli extra svårt att landa om landningsbanan är våt.

Regeringstjänstemannen Amitabh Kant ger en liknande bild av vad som kan ha orsakat olyckan. I en intervju med NDTV som citeras av Sky News säger han landningsbanan har djupa stup på båda sidor, vilket gör det svårt att landa där.

– Olyckan ägde rum på grund av svåra regn och dålig sikt. Det här är verkligen tragiskt, säger han.

Igår 17:17
En del av flygplanet ses igenom en trasig mur efter kraschen.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Planet skulle flyga hem strandsatta gästarbetare

Flygplanet som kraschade på en flygplats i södra Indien på fredagen hade hyrts in av regeringen för att flyga hem indiska medborgare som blivit strandsatta utomlands på grund av coronaviruset, rapporterar Reuters.

Enligt Dagens Nyheter var många av passagerarna gästarbetare som blivit av med sina jobb på grund av pandemin.

Flygplanet kom från Dubai och kraschade när det försökte landa på flygplatsen i staden Kozhikode i södra Indien.

Igår 17:33
Läs mer om Flygkraschen i Indien
Socialdemokraternas ledamot, Rikard Larsson och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.  TT
Migrationssamtalen

S besvikna efter misslyckad migrationsuppgörelse

Det blev aldrig någon bred uppgörelse mellan partierna i migrationskommittén, som hade sitt sista möte under fredagen. Socialdemokraternas ledamot, Rikard Larsson, säger till Sveriges Radio att han är besviken.

— Jag tycker ändå att vi har haft väldigt bra diskussioner som gjort att vi har närmat oss varandra i en hel del frågor, säger han.

I början av juli fallerade förhandlingarna mellan S och M. Partierna kunde inte enas om en siffersatt gräns för asylmottagandet, skriver Dagens Nyheter.

– De har sagt sig vilja ha ytterligare förhandlingar, men några sådana propåer har inte vi fått, säger Maria Malmer Stenergard (M) till tidningen.

Igår 20:50
Arborelis, Jackelén TT
undefined

Kyrkoledare: ”Måste ge värdigt bemötande”

Det som läckt ut från Riksdagens migrationspolitiska kommitté tyder på att de kommande förslagen kommer att gå emot grundläggande humanistiska värderingar. Det skriver tolv kyrkoledare, bland andra ärkebiskop Antje Jackelén och kardinalen i katolska kyrkan Anders Arborelius, på DN Debatt.

”Vi kan inte acceptera att medmänniskor på flykt avhumaniseras och reduceras till ett hot. Vi behöver ge människor på flykt ett värdigt bemötande i form av en fungerande asylrätt”, skriver debattörerna som uppmanar politikerna att utgå från ”medmänsklighet och humanistiska värderingar” vid utformningen av förslagen.

Igår 09:27
Larsson, Billström. Arkivbilder. TT
undefined

Migrationskommitténs sista möte: ”Misslyckande”

Under fredagen samlades Riksdagens migrationskommitté för sitt sista sammanträde.

Kommittén kommer inte presentera något helhetsförslag med majoritet bakom sig utan i stället lägga fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom samtliga förslag är Socialdemokraterna.

– Det här är en kommitté som kommer att gå till historien som ett mycket stort misslyckande, säger Tobias Billström (M) till TT.

Igår 08:46
Läs mer om Migrationssamtalen
En kvinna ser över skadorna på sitt hem efter explosionerna i Beirut.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Beirut

FN varnar för humanitär katastrof i Libanon

FN varnar för att Libanon kan stå inför en svår humanitär kris i spåren av explosionerna i Beirut, samt de ekonomiska problem som landet hade sedan tidigare, rapporterar BBC.

Explosionerna har bland annat lett till skador i hamnen som kommer att störa leveransen av mat till Libanon och leda till höjda priser. Samtidigt har sjukvården drabbats hårt i och med att tre sjukhus förstörts.

WHO oroas också över att katastrofen kan förvärra spridningen av coronaviruset i Libanon, säger organisationens talesman Christian Lindmeier, enligt New York Times.

Igår 22:19
Arkivbild från 2013. Hassan Nasrallah syns under ett tv-sänt tal.  Bilal Hussein / TT NYHETSBYR N
undefined

Hizbollahs ledare förnekar inblandning i explosionen

Ledaren för den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah förnekar att hans organisation ska ha haft någonting att göra med explosionerna i Beiruts hamn, rapporterar AFP.

– Vi har ingenting i hamnen. Ingen vapendepå, ingen robotdepå, inte gevär, inte bomber, inte ammunition eller ammoniumnitrat, säger ledaren Hassan Nasrallah i ett tv-sänt tal.

Nasrallah säger också att han vill se sammanhållning och lugn i Libanon och varnar för att politisera frågan om vem som bär ansvaret för den förödande explosionen.

Igår 17:40
Två män ser på förödelsen efter explosionerna i Beirut.  Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domare varnades om farliga ämnet 2016 – tyckte inte det var hans ansvar

Personer inom den libanesiska regeringen och rättsväsendet informerades om farorna med det ammoniumnitrat som förvarades i Beiruts hamn och som låg bakom tisdagens katastrof. Det visar dokument som CNN har tagit del av.

Tv-kanalen rapporterar att tulltjänstemän upprepade gånger varnade en domare i Beirut om det farliga ämnet mellan 2016 och 2017, men fick som svar att man behövde ”föra en diskussion” om huruvida fartyget och lasten låg inom domstolens jurisdiktion.

Besättningen ombord på det ryska fartyg som förde ämnet till hamnen har sagt att de var på väg till Moçambique. Men hamnchefen i Beira i Moçambique, António Libombo, säger till den portugisiska nyhetstjänsten Lusa att han inte fått någon notifikation om att ett fartyg med den lasten var på väg till landet vid den tidpunkten, skriver CNN.

– Normalt sett, innan ett fartyg anländer, så får vi ett meddelande, säger han.

Igår 14:16
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Coronaviruset Smittan i Sverige
Kvinna med munskydd vid en busshållsplats.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Brusselaers: Agera på förhand och hindra smittan

Opinion Nele Brusselaers, docent i klinisk epidemiologi, skriver tillsammans med tre andra debattörer på SvD Debatt att Folkhälsomyndigheten borde föreslå aktiva åtgärder för att hindra smittspridningen. De menar att myndigheten bör agera på förhand istället för att invänta en ny smittspridning.

Debattörerna vill att Folkhälsomyndigheten inför krav på munskydd inom sjukvården, äldreomsorgen och på bussar, tåg och flyg.

”Det finns nu övertygande vetenskaplig evidens och över sjuttio (70!) studier som vid en sammantagen bedömning visar att munskydd bidrar till att stoppa smittspridningen”, skriver debattörerna.

Igår 21:47
Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minus i coronastatistiken efter Dalarnas justering

Under fredagen hade Sverige ett minustal i dygnsstatistiken över antalet döda i covid-19. Detta beror på att Region Dalarna gjort en justering, rapporterar Aftonbladet.

Theresa Granqvist är presskommunikatör för regionen och hon förklarar att man nyligen har kvalitetssäkrat siffrorna och att man då såg att tre dödsfall skulle räknas bort.

– Det var så länge sedan de hade covid-19 att det inte var dödsorsaken, säger hon.

Alla som dör inom 30 dagar efter att de har diagnosticerats med covid-19 räknas in i coronastatistiken.

Igår 15:51
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild. Is som lossnat flyter i havet norr om Ellesmere Island i Kanada.   Sam Soja / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Kanadas sista intakta shelfis har rämnat – var större än Manhattan

Den sista helt intakta shelfisen i den kanadensiska delen av Arktis har kollapsat efter att över 40 procent av ytan smält på bara två dagar i slutet av juli. Det säger forskare till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt kanadensiska myndigheter var det en kombination av höga temperaturer, kustvindar och öppet vatten framför shelfisen som gjorde att den bröts upp. Isen som försvann uppmätte runt 80 kvadratkilometer, vilket är större än hela Manhattan.

– Hela städer är av den här storleken. Det här är stora isblock, säger glaciologen Luke Copland vid universitetet i Ottawa till Reuters.

Igår 19:20
Illustrationsbilder. TT
undefined

Coronakrisens klimatfacit: Minskning med 0,01 grader

De minskade utsläppen i coronakrisens spår kommer ha en försumbar effekt på klimatförändringarna. Det skriver forskare i en ny studie som refereras i bland annat AFP.

Trots att utsläppen av växthusgaser minskat drastiskt när länder har stängt sina ekonomier kommer den sammanlagda vinsten bli att temperaturökningen minskar med 0,01 grader celsius fram till 2030, skriver de.

Forskarnas slutsats är att det krävs omfattande strukturförändringar som ger en långvarig minskning av utsläppen, om vi ska kunna undvika stora klimatförändringar.

– Nedstängningarna visade att vi kan förändra oss snabbt, men det visade också hur begränsad effekten av beteendeförändringar är, säger Piers Foster, en av forskarna bakom studien.

Igår 10:53
Läs mer om Klimatförändringarna