Hem

Tidöpartierna tappar – men Reinfeldts strategi kan bli vändningen: ”Är inte kört”

Statsminister Ulf Kristersson (M). (TT. Grafik: Omni)

Socialdemokraternas Magdalena Andersson har på fem månader vänt valförlust till kraftigt försprång i opinionen. Det visar Omnipoll, som väger samman fyra opinionsmätningar den senaste månaden.

Regeringsunderlaget har samtidigt tappat stort i ett tufft ekonomiskt läge. Det finns dock historiska exempel som talar till statsminister Ulf Kristerssons (M) fördel.

– Det är inget drömläge, men det är inte kört, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till Omni.

Den första tiden i regeringsställning har varit omtumlande för Tidöpartierna. M har visserligen ökat knappt, men KD och L sjunker, liksom SD. Inflationen har skenat och när väljarnas plånböcker krymper brukar frustrationen riktas uppåt, säger Hinnfors.

En historisk återblick visar att regeringar ofta straffats hårt i tuffa tider. Under de ekonomiska kriserna på 70- och 90-talen var det något som både höger- och vänsterstyren fick erfara.

Men det finns undantag som Kristersson kan lära sig av. Efter finanskrisen 2007–2008 lyckades Alliansen, med M-ledaren Fredrik Reinfeldt i spetsen, locka väljarna på nytt i valet 2010.

Partierna höll fast vid den ideologiska riktning som lovades i föregående valrörelse, bland annat genom att införa jobbskatteavdragen, och firade ny valtriumf när krisen klingat av.

– Alliansen lyckades gestalta sina löften konkret, det är något som inte sällan gynnas hos väljarna.

Något annat som kan ha kostat i opinionen är debatten om regeringens brutna vallöften i allmänhet, och det fördröjda elstödet i synnerhet. Enligt statsvetaren lär kritiken svalna allt eftersom och ilskna väljare kan då komma tillbaka.

– Nu kommer pengarna trots allt, då neutraliseras frågan.

Angående Socialdemokraternas starka stöd efter valet, från 30,3 till 35,8 procent, säger Demoskops analytiker Angelica Cöster att ett likartat mönster gick att se efter maktskiftet 2006.

– Socialdemokraterna lyfte först väldigt kraftigt, för att sedan sjunka när Alliansregeringen lyckades hantera finanskrisen.

I den senaste Omnipoll, som är Omnis och Demoskops sammanvägning av alla väljarbarometrar, får regeringsunderlaget 45,1 procent av stödet. Oppositionen samlar 52,9 procent av stödet.

Ta del av den senaste sammanvägningen nedan.

Opinionsläget just nu

Stödet för regeringsunderlagen

Notera att L hamnar under riksdagsspärren i sammanvägningen.

Utveckling sedan valet 2022

De ingår i senaste Omnipoll

Demoskop, 8 februari. Mätningen publicerades hos Aftonbladet. Totalt 2 103 intervjuer genomfördes mellan 27 januari och 6 februari. Utgör 33 procent av Omnipoll.

Novus, 2 februari. Mätningen publicerades hos SVT. Totalt 3 539 intervjuer genomfördes mellan 2 och 29 januari. Utgör 25 procent av Omnipoll.

Ipsos, 31 januari. Mätningen publicerades i DN. Totalt 1 659 intervjuer genomfördes mellan 17 och 29 januari. Utgör 18 procent av Omnipoll.

Sifo, 20 januari. Mätningen publicerades i GP och SvD. Totalt 3 941 intervjuer genomfördes mellan 9 och 19 januari. Utgör 25 procent av Omnipoll.

Omnipoll sammanväger alla mätningar om det svenska opinionsläget. Vi tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes och antalet intervjuer. När nya mätningar tillkommer får äldre mätningar omedelbart mindre tyngd. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.

Frågor? Tankar? Reaktioner? Mejla omni.omnipoll@gmail.com.

Metodbeskrivning

Omnipoll är en sammanvägning av samtliga opinionsmätningar som genomförs av det svenska opinionsläget. Mätningar från SCB, Sifo, Novus, Ipsos, Demoskop, Sentio och Skop ingår i underlaget.

Sammanvägningen tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes samt antalet intervjuer. En mätning har alltså som mest effekt på Omnipoll när den är helt ny, och har sedan en avtagande effekt i takt med att nya mätningar publiceras. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.

Det övergripande syftet är att visa vilket parti svenskarna skulle rösta på om det var val i dag. Upplägget är dynamiskt, vilket innebär att varje ny publicering av en väljarbarometer genererar en uppdaterad Omnipoll. Det innebär i praktiken att Omnipoll alltid är uppdaterad med de allra senaste opinionssiffrorna.

Opinionsinstitutet Demoskop har hjälpt Omni att ta fram modellen för sammanvägningen, som ser ut som följer:

1. Vikten för antalet intervjuer beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran visar hur tungt det enskilda institutets intervjuer väger i förhållande till det totala antalet intervjuer som för närvarande ingår i Omnipoll. En mätning med fler genomförda intervjuer kommer alltså att väga tyngre i sammanvägningen.

2. Vikten för aktualiteten beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran avgörs av tiden mellan datainsamlingen och senaste gången Omnipoll uppdaterades. Dagen för datainsamlingen är satt till den angivna fältperiodens mittersta dag. Här används linjärt avtagande vikt.

Dessa två vikter – antalet intervjuer och tiden – kombineras sedan till en totalvikt. Ju högre vikt en mätning har, desto större påverkan på Omnipoll.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen