Tech

Tim Cook: Apple har köpt 20–25 företag på ett halvår

Apples vd Tim Cook har i en intervju med CNBC avslöjat att man köper ett företag i snitt varannan eller var tredje vecka, och att man under de senaste sex månaderna har förvärvat inte mindre än mellan 20 och 25 bolag.

Apple offentliggör sällan de här affärerna, eftersom man huvudsakligen är ute efter kompetens och immateriella rättigheter, förklarar Cook i intervjun.

”Vi köper allt vi kan tänkas behöva som vi ser ett strategiskt behov av” säger Cook.

Toppnyheter

Demonstration i Paris utanför Brasiliens ambassad i dag. CHARLES PLATIAU / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna i Amazonas

Pressad Bolsonaro försöker rädda anseendet – skickar pr-råd till ambassaderna

Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans regering har fått hård kritik och hela världens blickar på sig med anledning av bränderna i Amazonas. Nu har regeringen påbörjat ett pr-arbete för att försöka övertyga världen om landets klimatvänlighet, skriver Reuters.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån har regeringen skickat ut ett tolv sidor långt dokument där man listar statistik som talar till dess fördel i klimatfrågan.

Åtgärden kommer efter att länder som Frankrike, Storbritannien och Tyskland har uttryckt oro över bränderna. Den franska presidenten Macron anklagade till och med Bolsonaro för att ha ljugit om klimatförändringarna under G20-mötet i juni och lovar att blockera ett handelsavtal mellan EU och Brasilien.

1 tim
Frankrikes president Emmanuel Macron. PHILIPPE LOPEZ / POOL
undefined

Macron anklagar Bolsonaro för att ha ”ljugit” på G20 – ska blockera handelsavtal

Frankrikes president Emmanuel Macron anklagar Brasiliens president Jair Bolsonaro för att på G20-mötet i Osaka i juni ha ljugit om sitt engagemang för miljön. Macron menar att Bolsonaro inte har respekterat de klimatåtaganden som han skrivit under, rapporterar franska medier.

Frankrike kommer därför att blockera ett handelsavtal mellan EU och flera latinamerikanska nationer.

”Under de här omständigheterna kommer Frankrike att motsätta sig Mercosuravtalet så som det är formulerat”, heter det i ett uttalande.

Bråket mellan de båda ledarna har uppstått i samband med de stora skogsbränderna i Amazonas regnskog.

Macron har kallat bränderna för ”en internationell kris” och satt frågan på agendan inför helgens G7-möte i Frankrike, vilket fått Bolsonaro att anklaga länderna som deltar för ”kolonialism”.

5 tim
Isabella Lövin.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin oroad över bränder: Ytterligare en larmsignal

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) oroas över de pågående bränderna som just nu rasar i Amazonas.

– Det här är ytterligare en av alla larmsignaler som allt oftare ljuder över världen. Det visar hur bråttom det är att ställa om, säger Lövin till Expressen.

Hon menar att detta visar att skyddet av regnskogen på grund av politiska förändringar i Brasilien inte längre är värt något. Sverige måste därför arbeta med att stärka bland annat civilsamhället och miljöorganisationer i landet.

4 tim
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Illustrationsbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hotet mot Linköpings universitet

Misstänkte hotmannen: Ingen behöver vara rädd

På affischerna med hotet mot Linköpings universitet fanns en adress till en sida på nätet där en man poserade med vapen. Mannen la sedan ut erkännande på sidan och sa att det var han som satte upp lapparna, skriver Corren.

Han säger i videon som publicerats att ingen har någonting att vara rädd för.

Polisen försöker att identifiera mannen och har inlett förundersökningar gällande tre brottsrubriceringar: grovt olaga hot mot grupp, grovt vapenbrott samt olaga affischering.

Samtliga elever på Linköpings universitets fyra campus utrymdes tidigare i dag.

2 tim
Illustrationsbild. ERIK G SVENSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Student om hotet: Vakter avbröt undervisningen

Studenten Emma Engström satt på en föreläsning på Linköpings universitets huvudcampus Vall, när hon fick information om att ett hot riktats mot skolan.

– Jag fick lite puls i och med att vi precis hade stått och snackat om att det händer massa saker i Linköping just nu men då var jag ändå lugn. Och sen kom det här, säger 26-åringen till Expressen.

Hon säger att några av hennes vänner blev väldigt rädda och gick hem ifrån skolan direkt, vilket hon själv också gjorde.

En anonym student säger till Aftonbladet att hen satt och pluggade när beskedet om att utrymma skolans lokaler kom.

– Polisen dök upp utanför och sa att alla skulle utrymma. Det gick även in vakter i föreläsningssalarna och avbröt undervisningen, säger personen till tidningen.

2 tim
Linköpings universitet. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linköpings universitet utrymt efter hotfull affisch

Linköpings universitets samliga campus, även i Norrköping och Stockholm, har utrymts efter att det hängts upp affischer med ett hotfullt budskap på universitetets huvudcampus Valla i Linköping, skriver polisen på sin hemsida.

Det är studentkårerna, alltså inte polisen, som har uppmanat eleverna att evakuera campusområdet både i Linköping och Norrköping.

Polisen skriver att på affischerna som satts upp fanns en adress till en sida på nätet där man ser hur en man poserar med vapen.

Polisen har inlett förundersökningar gällande tre brottsrubriceringar: grovt olaga hot mot grupp, grovt vapenbrott samt olaga affischering. Nu arbetar man med att försöka få fram vem det är som framfört hotet, men det finns ingen misstänkt.

5 tim
Läs mer om Hotet mot Linköpings universitet
Illustrationsbild. Johansen, Carina / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om slöjförbud

MP och V emot slöjförbud i skolan – SD står bakom

MP och V motsätter sig M:s förslag om en statlig utredning om ett slöjförbud i skolan och anser inte att det är rätt väg att gå, rapporterar SVT Nyheter.

”Regeringen tar krafttag mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket, och det genom förebyggande och kunskapshöjande insatser – inte ett förbud mot ett specifikt plagg”, skriver MP:s pressekreterare Sofia Guerrero i ett sms till SVT.

Sverigedemokraterna skulle däremot stå bakom en utredning och säger till SVT man redan lagt fram förslag i området. Däremot vill man gå längre än så.

”Vi vill exempelvis helt förbjuda användning av heltäckande beslöjning i offentliga miljöer”, skriver informationssekreterare Deniz Norgren (SD) i ett mejl.

26 min
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.  TT
undefined

Moderaternas ledning vill se utredning av slöjförbud

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om förbud för slöja i förskola och grundskola, skriver DN.

– Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer till tidningen.

Han pekar samtidigt på att det finns ”praktiska och principiella svårigheter” med att införa ett förbud.

Moderaterna ska fatta beslut i frågan på sin stämma i Västerås i oktober. Inför denna har sex motioner om slöjförbud kommit in. Men partiet är splittrat i frågan. Malmömoderaten Torbjörn Tegnhammar har tidigare uttryckt en oro för att ett förbud leder till att flickor hamnar i kläm mellan skolan och föräldrarna.

Idag 08:47
Läs mer om Debatten om slöjförbud
LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Larssons HIF-sorti

Larsson: ”Tänker inte lägga energi på de idioterna”

Henrik Larsson berättar nu om påhoppen som fick honom att i dag lämna tränarjobbet i Helsingborgs IF. I en intervju med Kvällsposten säger Larsson att påhoppen har skett på sociala medier och att han inte tänker polisanmäla.

– Jag kommer inte att lägga någon mer energi på de idioterna, säger han till tidningen.

Larsson säger också att han tycker att supportrarna har orealistiska krav på Helsingborg, men att han inte hyser något agg mot klubben och att han önskar dem lycka till.

2 tim
Henrik Larsson. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: ”Bottenlöst sorgligt för svensk fotboll”

Att Henrik Larsson avslutar sitt uppdrag för Helsingborgs IF på grund av verbala påhopp är bottenlöst sorgligt för svensk fotboll, skriver Mattias Larsson i en krönika i Sportexpressen. Samtidigt menar han att Helsingborgs IF måste byggas om genom både kontinuitet och klubbkärlek.

Sportbladets Robert Laul skriver att sagan om Henrik Larsson och Helsingborg förtjänar ett bättre slut. Det här är en historia som bara har förlorare, konstaterar han.

”Det är dåliga förutsättningar att ta sig an den ångesthöst i nedre delen av den allsvenska tabellen som väntar ett Helsingborg som just nu inte ens har en huvudtränare längre” skriver han i krönikan.

5 tim
Henrik Larsson SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
undefined

Henrik Larsson slutar i HIF efter ”verbala påhoppen”

Henrik Larsson avslutar sitt uppdrag som huvudtränare för Helsingborgs IF. Orsaken är den ”mängd verbala påhopp” som han fått utstå enligt klubben.

– Uppdraget Henrik fick var att hålla laget kvar i allsvenskan. När han tog över låg laget på negativ kvalplats och just nu ligger vi på tolfte plats med två poäng ner till den negativa kvalplatsen. Utifrån var vi står nu har han klarat uppdraget, säger HIF:s ordförande Krister Azelius i ett pressmeddelande.

Larsson återvände som tränare i mitten av juni efter att ha åkt ur allsvenskan med klubben 2016. HIF ligger i dag på en tolfte plats i tabellen, med två poäng ner till Falkenberg på kvalplats, skriver SVT Sport.

Idag 10:20
Läs mer om Larssons HIF-sorti
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
USA vs Kina

Handelskriget trappas upp: Trump beordrar företag att hitta ”alternativ” till Kina

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han ”beordrar amerikanska företag att omedelbart börja leta efter alternativ till Kina”, och att han ska komma med ett svar på de nya kinesiska tullarna senare under eftermiddagen.

Inlägget kommer timmar efter att Kina aviserat nya tullar mot amerikanska produkter.

De amerikanska börserna vände brant ner på nyheten, och en dryg timme efter att Trump kommit med sitt utspel låg S&P 500-indexet på nära 2 procent minus.

3 tim
GREG BAKER / AFP
undefined

Kina lägger hämndtullar på varor för 75 miljarder dollar

Kina belägger amerikanska varor för 75 miljarder dollar med nya tariffer, rapporterar flera medier. Tarifferna kommer att gälla för drygt 5 000 varor och vara på mellan 5 och 10 procent. De införs i två steg mellan 1 september och 15 december.

Dessutom kommer 25-procentiga tariffer på amerikanska bilar att återinföras från och med 15 december. En extra 5-procentig tariff läggs också på amerikanska sojabönor.

Kinas finansdepartement skriver att landet har tvingats till motåtgärder efter att USA meddelade nya tariffer 15 augusti.

”De amerikanska åtgårderna har lett till en kontinuerlig upptrappning i den ekonomiska och handelsmässiga friktionen”, heter det.

President Donald Trumps handelsrådgivare Peter Navarro säger att Kinas nya tariffer inte kommer att bromsa USA:s tillväxt. Han räknar också fortsatt med att representanter för de båda länderna kommer att mötas igen i september för fortsatta handelssamtal, rapporterar Bloomberg.

5 tim
Läs mer om USA vs Kina
Brexit Storbritanniens framtid
EU-minister Hans Dahlgren (S). Arkivbilder. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Hans Dahlgren: Risken för ett avtalslöst utträde ökar

EU-minister Hans Dahlgren (S) tror att risken för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal i höst, en så kallad hård brexit, har ökat. Det säger han till TT.

Han säger att det vore dåligt för Storbritannien, EU och Sverige om det händer. Han nämner också att den nya brittiska regeringen är helt emot den lösning, det så kallade backstop, som föreslagits för att reglera gränsen mellan brittiska Nordirland och Irland när Storbritannien och därmed Nordirland lämnar EU.

2 tim
Till vänster: Boris Johnson mötte Angela Merkel i Berlin på onsdagen, till höger: Boris Johnson mötte Emmanuel Macron i Paris på torsdagen. TT
undefined

Macronmedarbetare: Berlin och Paris är helt eniga

Frankrikes president Emmanuel Macron ställer sig bakom fortsatta samtal för att undvika att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober. Samtidigt som han på en pressträff med premiärminister Boris Johnson höll fast vid att den så kallade backstop-lösningen för den irländska gränsen är nödvändig, så stödde han Angela Merkels kommentarer från i går om att det kanske går att hitta en lösning på frågan.

Många bedömare menar att Merkels kommentarer i går och Macrons i dag passar in det mönster där den tyska ledaren ofta haft en mjukare framtoning i det offentliga än hennes franske kollega, som i stället ofta retat upp London, rapporterar AFP.

– Men det går inte att få in ett cigarettpapper i positionerna mellan Paris och Berlin när det gäller de här frågorna, säger en medarbetare till Macron.

Mujtaba Rahman vid konsultfirman Eurasia Group tolkar erbjudandet om samtal som en liten eftergift, designad för att undvika att EU ska få skulden för ett avtalslöst utträde.

– De säger till Boris: Du hävdar att det här kan lösas på något annat sätt. Nu har du 30 dagar på dig att leverera vad ni, britterna, inte kunnat leverera på två år, säger han till AFP.

Igår 22:08
Läs mer om Brexit
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polisförbundet: Ta bort namnet helt på polisleg

Polisförbundet i region Syd vill att namnet tas bort helt och hållet från polislegitimationerna. Det säger Fredrik Brokopp som är kommunikationsansvarig på förbundet till P4 Malmöhus, efter att Polismyndigheten sagt att man vill att regeringen tar bort kravet på fullständigt namn och personnummer i polislegitimationer.

Anledningen till att polisen vill se ändringen är att anställda känner obehag för att visa sina tjänstekort när de ingriper mot kriminella och i vissa fall blir även korten fotograferade.

3 tim
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krav på fullständigt namn kan tas bort på polisleg

Polismyndigheten vill att regeringen tar bort kravet på fullständigt namn och personnummer i polislegitimationer, rapporterar Polistidningen och Ekot.

Anledningen är att polisanställda i dag känner obehag för att visa sina tjänstekort när de ingriper mot kriminella. Det förekommer att korten blir fotograferade och poliserna är därigenom rädda för ”påverkansförsök och hämndaktioner”.

Ett sätt att lösa problematiken är att bara ange initialen på tilltalsnamnet och efternamnet på polislegitimationen.

Idag 11:05
Amfetaminbeslag vid Öresundsbron Polisen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amfetaminbeslag har ökat kraftigt vid Öresundsbron

Det beslagtogs 200 kilo amfetamin vid Öresundsbron och Trelleborg under årets första halvår, rapporterar P4 Malmöhus. Det är en kraftig ökning från samma period förra året.

I Trelleborg ökade beslagen från ett kilo förra året till hela 130 kilo i år. Vid Öresundsbron har det beslagtagits 76 kilo amfetamin i år, vilket kan jämföras med 50 kilo under hela förra året.

– De stora partierna kommer oftast i fordon som antingen kommer med färja eller över Öresundsbron, säger Jonas Karlsson på Tullverket, till SR.

5 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen