Hem
September 2008: Kvinna protesterar utanför Lehman Brothers huvudkvarter i New York. (TT)

Tio år efter krisen: Subprime–produkter är heta igen

Stora amerikanska finansinstitut har ledsnat på företagens skräpobligationer så till den milda grad att allt fler går över till de utskällda bolåneobligationerna, skriver Bloomberg. Sparformen att bunta ihop högrisklån – så kallade subprimelån – till strukturerade produkter var en starkt bidragande orsak till finanskrisen 2008, men har i år avkastat upp till 6,9 procent i USA.

Goldman Sachs, Pacific Investment Management och Columbia Threadneedle är alla exempel på investmentbolag som återigen gett sig in i bolåneobligationer.

– Bomarknaden har tagit fart, säger Pacifics investeringschef Mark Kiesel enligt nyhetsbyrån.

bakgrund
 
Finanskrisen 2007–2008
Wikipedia (sv)
Finanskrisen 2007–2008 var en global finansiell kris som betraktas som den värsta finansiella krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet. Den finansiella krisen 2007–2008, som tog sin början på USA:s lånemarknad, drabbade större delen av världen från och med mitten av 2008, framför allt till följd av en övervärderad och överbelånad bostadsmarknad i USA (se även bostadsbubblan i USA 2007-2010). På flera håll i världen ledde finanskrisen till flera års recession där hela länder riskerade att gå i konkurs (se finanskrisen på Island 2008, Greklands skuldkris, Spanien med flera) och även eurosamarbetet hotades. Krisen pågick i flera år och ännu fem år senare pågick arbetet med att städa upp i efterdyningarna av krisen, bland annat genom pågående rättsprocesser och utförsäljningar av tillgångar ur konkursbon.

Läs också

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen