Arkivbild. Ett barn i en skog.  Petra Lindell / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna sexåringen

Tips: Det ska du lära barnen om att gå vilse i skogen

Hur undviker du att tappa bort dig i skogen? Vad ska du göra om olyckan ändå är framme, och du inte hittar hem? Och vad kan man lära barnen att de ska göra om de går vilse? TT har samlat några tips:

• Ha med dig kompass och studera en karta noga innan du ger dig ut i skogen. Ha med matsäck med extra smörgåsar och vatten.

• Om barn är med bör man vara noga med att packa med lite mer än vanligt – de behöver äta och dricka oftare. En cigarettändare och en kniv är bra utrustning att ta med, om man behöver göra upp en eld för att värma sig eller signalera med.

• Tänk på att vara beredd även på snabba väderomslag och ta med extra kläder, eftersom det kan bli riktigt kyligt om natten. Klä gärna barnen i färgglada kläder, så syns de bättre.

• Det är viktigt att inte börja irra runt och hamna ännu längre bort, om man tappat bort sig. Små barn kan man därför lära att de ska stanna och krama om ett träd. För att visa var man är kan man hänga upp saker på trädgrenar, exempelvis en ryggsäck eller plastkasse. Lägg spår efter dig om du försöker hitta ut ur skogen.

Toppnyheter

Förstasidor i Sri Lanka dagen efter attacken. ISHARA S. KODIKARA / AFP
Explosionerna i Sri Lanka

13 män gripna i Sri Lanka – rörbomb nära flygplatsen

Polis i Sri Lanka har gripit 13 personer misstänkta för inblandning i gårdagens terrorattacker mot kyrkor och lyxhotell. Det uppger en poliskälla för AFP.

Männen sägs tillhöra samma radikala grupp. Ingen grupp har dock hittills tagit på sig dådet. BBC:s reporter Azzam Ameen uppger att polisen misstänker en extremistisk islamistisk grupp.

Under gårdagskvällen hittades och desarmerades även en hemmagjord rörbomb i närheten av huvudstaden Colombos flygplats. Sprängladdningen ska ha hittats i ett dike.

Samtidigt bekräftas tidigare uppgifter om att myndigheterna förvarnats om planerade attacker mot kyrkor tio dagar tidigare.

– Vi måste undersöka varför adekvata åtgärder inte vidtogs, säger premiärministern Ranil Wickremesinghe enligt The Guardian.

1 tim
TT
Explosionerna i Sri Lanka

Eiffeltornet släcktes för att hedra terrordådets offer

Bombdåden i Sri Lanka, som har tagit nära 300 människors liv, väcker avsky över hela världen. I Paris släcktes ljussättningen av Eiffeltornet ner för att hedra offren i går kväll, skriver AFP.

Samtidigt kommer fördömanden från politiska ledare.

”Vi fördömer kraftfullt de här motbjudande handlingarna”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron. Rysslands president Vladimir Putin säger i ett uttalande att hans land alltid har varit Sri Lankas förtrogna i kampen mot terrorism. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttrycker ”djup chock” å alla israelers vägnar.

9 min
Läs mer om Explosionerna i Sri Lanka
Ramberg, Thunberg, Skyttedal. TT
Klimatförändringarna

Ramberg: Skyttedal borde influeras av Greta Thunberg

Det är problematiskt att vuxenvärlden behandlar klimataktivisten Greta Thunberg som expert eftersom hon ”fortfarande är ett barn”. Det sa Sara Skyttedal (KD) i en uppmärksammad intervju med Aftonbladet.

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg ifrågasätter i en tweet vad problemet är. ”Greta Thunberg har åstadkommit mer än någon vuxen politiker ifråga om klimatmedvetande och ansvarstagande! Något som @skyttedal och andra borde respektera och influeras av”, skriver hon.

Skyttedal sa samtidigt i intervjun att hon, som själv varit aktiv i ungdomsförbund, har full respekt för Thunbergs starka engagemang.

43 min
Demonstranter vid Parliament Square i centrala London på påskdagen NIKLAS HALLE'N / AFP
Klimatförändringarna

Klimatockupanter erbjuder paus i utbyte mot samtal

Klimataktivisterna som under parollen ”Extinction Rebellion” ockuperat flera platser i London säger att de är beredda av avbryta ockupationen om den brittiska regeringen går med på att diskutera deras krav.

Extinction Rebellion-aktivisten Farhana Yamin säger till BBC att gruppen har erbjudit en ”paus” i protesterna och inleda en ny fas för att uppnå politiska mål.

”Vi vill visa att XR (Extinction Rebellion) är en sammanhållen långsiktig global kraft, inte en kortlivad fluga. Vi kan göra det genom att visa att vi är disciplinerade”, skriver hon i ett manifest.

Igår 21:20
Greta Thunberg i London. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Greta Thunberg i London: ”Vi står vid ett vägskäl”

Klimataktivisten Greta Thunberg talade under söndagen inför hundratals demonstranter vid Marble Arch i London, rapporterar flera medier.

– Mänskligheten står vid ett vägskäl. Nu måste vi välja vilken väg vi ska ta, sa Thunberg enligt BBC.

Hon hyllade också rörelsen Extinction Rebellion som den gångna veckan har protesterat i London, bland annat genom att utöva civil olydnad, skriver Reuters.

– Det är vi som gör skillnad, vi i Extinction Rebellion och alla barn som skolstrejkar för klimatet, sa Thunberg inför de jublande åhörarna.

Igår 20:45
Läs mer om Klimatförändringarna
Folk begrundar solnedgången vid Hornsbergs Strand i Stockholm, arkivbild. MAJA SUSLIN / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Solen kvar över Sverige: ”Riktigt varmt för årstiden”

Solen och värmen ligger kvar över stora delar av Sverige efter påskhelgen. Upp till södra Svealand rör det sig om temperaturer på 20 grader.

– Det blir fortsatt riktigt varmt för årstiden. Det blir soligt i hela landet på tisdag och fortsatt varmt. Och värmen kan sprida sig lite norrut. Det blir lite varmare längs Norrlandskusten, ända upp till Luleå och Piteå, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI, till TT.

Samtidigt stiger brandrisken. SMHI har utfärdat varningar för brandrisk i gräs och skog i hela Götaland och Svealand.

1 tim
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Brist på regn oroar på landet: ”Känns inte bra”

Den rekordvarma sommaren förra året följs nu av en vår som även den är klart varmare än normalt. I västra Sverige har det dessutom inte regnat ordentligt på flera veckor. Detta bekymrar lantbrukarna, rapporterar SR Skaraborg.

Sophie Helander är lantbrukare i Floby utanför Falköping. Hon odlar flera grödor men föder också upp lamm, och det är främst för djurens skull hon är oroad.

Hon berättar att det inte går att släppa ut djuren på bete eftersom det är för torrt, och att fodret inomhus redan är på väg att ta slut.

– Så det känns inte så bra i magen. Det behöver regna, säger hon.

Igår 16:05
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Värmen i väst fortsätter: Över 20 grader att vänta

Påsken har varit solig och varm i Västsverige med temperaturer en bra bit över det normala. Och så ser det ut att fortsätta, rapporterar GT. Under tisdag och onsdag kan temperaturerna sjunka något men redan på torsdag blir det riktigt varmt igen.

– Det blir långt över 20 grader på de flesta håll som det ser ut nu, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Stormgeo.

Mot slutet av den kommande helgen kan det komma en del nederbörd, vilket är välbehövligt då det i princip inte regnat i Västsverige på tre veckor.

Igår 14:38
Läs mer om Vårvädret

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En kvinna i östra Ukraina lägger sin röst i söndagens presidentval. Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Ukraina

Analyser: ”Det här känns som ett massivt protestval”

Valet i Ukraina stod mellan en erfaren politiker med fem år som president på sin meritlista och en komiker med inte mycket mer än ett blankt papper, konstaterar BBC:s Jonah Fisher i en analys. Att så många valde att lägga sin röst på Volodymyr Zelenskyj är förnedrande för förlorande Petro Porosjenko, menar han. ”Det här känns som ett massivt protestval”, skriver han.

Nu när Zelenskyj väl är vald så väntar stora utmaningar, konstaterar DN:s Anna-Lena Laurén. Hon beskriver den ukrainska politiken som att den består av konkurrerande klaner och grupperingar. Porosjenko visste hur han skulle navigera i systemet, men att han var del av systemet var samtidigt hans problem. Att för Zelenskyj komma utifrån och slå sönder ett system som har ”legat över Ukraina som en våt filt i snart tre decennier” blir ingen lätt uppgift, menar hon.

Igår 22:13
Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens efter vallokalsundersökningen.  SERGEI GAPON / AFP
Presidentvalet i Ukraina

Zelenskyj efter segern: Ska starta om fredssamtalen

Volodymyr Zelenskyj, som går mot storseger i det ukrainska presidentvalet, lovar att som president blåsa nytt liv i fredssamtalen med separatisterna. Det rapporterar AFP.

– Det viktigaste är att få slut på krigandet, säger han på en presskonferens efter vallokalsundersökningen som visar att han går mot en seger med 73 procent av rösterna.

Kriget mot de Rysslandsstödda separatisterna i landets östra delar har pågått sedan 2014 och krävt minst 13 000 liv, rapporterar The Guardian.

Igår 19:50
Volodymyr Zelenskyj. GENYA SAVILOV / AFP
Presidentvalet i Ukraina

Komikern Zelenskyj går mot jordskredsseger i valet

Utmanaren Volodymyr Zelenskyj går mot en klar seger i det ukrainska presidentvalet, enligt en vallokalsundersökning som presenteras när vallokalerna stängt på den avgörande valdagen.

Zelenskyj får 72,7 procent av väljarstödet i undersökningen. Han utmanade den sittande presidenten Petro Porosjenko i presidentvalets andra omgång. Porosjenko får enligt mätningen 25 procents stöd.

I ett uttalande säger Zelenskyj att han aldrig ska svika ukrainarna och att ”allt är möjligt”.

41-årige Zelenskyjs enda ”politiska erfarenhet” är att han har spelat rollen som president i en populär tv-serie. Han lanserade sin kampanj för bara några månader sedan.

Igår 17:05
Läs mer om Presidentvalet i Ukraina
Trumps USA Rysslandsutredningen
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trumps advokat: Inget fel med att få rysk information

Det är ”inget fel” med att ta emot hackad information från Ryssland. Det säger Donald Trumps advokat Rudy Giuliani i CNN:s State of the Union angående särskilde utredaren Robert Muellers utredning.

– Vem säger att det ens är olagligt, säger Giuliani, och menar att vilken kandidat som helst ”i hela världen, i Amerika” skulle ta emot information.

Richard Hasen, expert på vallagen vid University of California, säger till Washington Post att det är ”besvärande” att Giuliani ger grönt ljus till en kandidat att ta emot bidrag från främmande länders regeringar.

– När det kommer till god kampanjsed, så snart en kampanj hör att en främmande regering vill hjälpa kampanjen så är det lämpliga att göra att gå direkt till FBI och tacka nej till erbjudandet.

Igår 20:56
Övre raden från vänster, justitieminister William Barr, demokraten Elijah Cummings, demokraten Maxine Waters. Nedre raden från vänster: Demokraten Adam Schiff, demokraten Richard Neal och demokraten Jerrold Nadler.
Trumps USA Rysslandsutredningen

Toppdemokrater utesluter inte riksrätt för presidenten

Toppdemokrater i kongressen lämnar dörren på glänt i fråga om möjligheten att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt, skriver Reuters.

Jerrold Nadler, ledare för representanthusets juridiska utskott, säger att Demokraterna kommer att gå vidare med en rad kongressutredniningar av Trump och ”följa bevisen”.

– Förhindrande av rättvisa, om det bevisas, skulle vara grund för riksrätt, säger Nadler till NBC.

Partiet har tonat ner retoriken kring riksrätt inför presidentvalet 2020 även om flera framträdande politiker, däribland senatorn Elizabeth Warren, har uppmanat till det sedan den redigerade versionen av särskilde åklagaren Robert Muellers rapport släpptes i torsdags.

Igår 15:06
Medierna kastade sig över rapporten när den släpptes. Cliff Owen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

”Rapporten ett oväntat problem för demokrater”

Den nyligen släppta Muellerrapporten har kommit att bli ett stort och oväntat bekymmer för Demokraterna inför presidentvalet 2020, skriver Los Angeles Times Jane Hook i en analys.

”Problemet för demokraterna är att rapporten inte utgör någon dödstöt mot Trump – och olika budskap hotar nu att splittra partiet”, skriver hon.

Den enda demokratiska presidentkandidat som hittills krävt att Trump ställs inför riksrätt på grund av det som framkommer i rapporten är Elizabeth Warren. NBC:s Jonathan Allen skriver att det är djärvt och riskabelt, men att det också innebär att Warren nu har satt tonen för sin kandidatur och skaffat sig ett grepp om sina motkandidater

”Att hon kräver att presidenten ska avsättas, dessutom i ett läge när många demokrater tvekar i frågan, är inte något som kommer att glömmas bort”, skriver han.

20 apr
Läs mer om Trumps USA