Hem

Tolkning av emoji-symboler besvärlig för domstolar

Wall Street Journal rapporterar att så kallde emoji, det vill säga teckensymboler som används vid digital textbaserad kommunikation, utgör ett allt större problem för domstolar. Detta då det ofta är svårt att avgöra någon riktigt tydlig mening med dem.

Som exempel nämns ett färskt fall i Israel där ett par i kommunikationen med en hyresvärd kring att eventuellt hyra en lägenhet använde emoji-symboler. Värden ansåg att ett svar som innehöll ett leende ansikte, en champagneflaska, dansare och en ekorre kunde tolkas som att paret gått med på att hyra lägenheten. Han plockade bort annonsen, men fick sedan inte tag på paret igen och valde senare att stämma dem. Det hela slutade med att paret fick betala hyresvärden en månadshyra.

I ett annat fall räckte det med en ansikts-emoji som räcker ut tungan intill en anklagelse om korruption på ett forum, för att det inte skulle räknas som ärekränkning. Detta då domaren ansåg att emojin indikerade att det handlade om ett skämt eller sarkasm.

WSJ skriver att det förekom 33 rättsfall förra året där tolkning av emoji-symboler varit en faktor.

 
Emoji
Wikipedia (sv)
Emoji (japanska: 絵文字; uttal: /emodʑi/) är piktogram som används i elektroniska meddelanden och webbsidor för att förmedla en känsloyttring eller komplettera skriven text med information i bild. De har sitt ursprung i smileys, de enkla, teckenbaserade och ansiktsliknande humörsymboler som spreds via datornätverk under det sena 1900-talet. Emojier lanserades för japanska smartmobiler 1999, standardiserades 2005 och har spridits internationellt via bland annat sociala medier sedan tidigt 2010-tal. 2010 integrerades funktionen i Unicode, och numera finns över 1000 emojier för både ren humörinformation och en mängd piktogram för andra situationer (växter, djur, fordon, byggnader, flaggor med mera).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen