Jimmy Durmaz. TT.
Fotbolls-VM VM-efterspelet

Tonåring straffad efter hatiska inlägg mot Durmaz

En pojke i övre tonåren hemmahörande i Göteborg åläggs att betala böter efter att ha skrivit rasistiska kommentarer på fotbollsspelaren Jimmy Durmaz Instagram. Det skriver Göteborg-Posten.

Flera kommentarer på Durmaz Instagram-konto polisanmäldes och tre fall lämnades sedan över till åklagare.

Om pojken accepterar strafföreläggandet på dagsböter kommer ingen rättegång att behövas, skriver GP. Accepterar han inte strafföreläggandet kan åklagaren väcka åtal.

Det var efter matchen mot Tyskland i sommarens fotbolls-VM, då Durmaz orsakat en frispark som ledde till att Tyskland kunde vända och vinna matchen, som fotbollsspelarens Instagram fylldes av kommentarer och hat.

Toppnyheter

EU-valet Europa röstar
Jordan Bardella och Marine Le Pen.  PHILIPPE HUGUEN / AFP
EU-valet Europa röstar

Just nu: Marine Le Pens parti blir störst i Frankrike – De gröna går starkt framåt

Marine Le Pens Nationell samling, tidigare Nationella fronten, blir störst i franska EU-valet, enligt vallokalsundersökning, skriver AFP. Partiet får 23,3 procent.

Frankrikes president Emmanuel Macrons parti blir näst störst och får 21,9 procent. Samtidigt visar undersökningen en uppgång för De gröna som får 12,5 procent, vilket går att jämföra med 8,95 procent 2014.

Le Pens parti var störst även i förra EU-valet 2014.

10 min
De gröna firar resultatet i vallokalsundersökningen. TOBIAS SCHWARZ / AFP
EU-valet Europa röstar

Tyska gröna kraftigt framåt – Merkels parti backar

De gröna ser ut att göra ett starkt val i Tyskland, visar en vallokalsundersökning som Europe Elects rapporterar om. I undersökningen får partiet 20,5 procent, närapå en fördubbling jämfört med de 10,7 procent partiet fick i valet 2014. I tv-bolaget ARD:s prognos når partiet 22 procent, skriver Politico.

Bland väljare under 30 blir De gröna klart största parti med 33 procent av rösterna, skriver ZDF på Twitter.

Partiet blir därmed näst största parti. Kristdemokraterna CDU/CSU, som förbundskansler Angela Merkel tillhör, blir största parti med 27,5 procent av väljarstödet, men resultatet är ändå blockets lägsta i ett EU-val. I ERD-undersökningen får kristdemokraterna 28 procent.

Socialdemokratiska SPD blir bara tredje största parti med 15,5 procent. Nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland får 10,5 procent.

2 tim
Nigel Farage. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Brexitpartiet överlägset störst i Storbritannien

Nigel Farages nystartade Brexitpartiet blir klart största parti i det brittiska EU-parlamentsvalet, visar en undersökning som Europe Elects rapporterar om.

Partiet får 24 mandat i parlamentet. Näst största parti blir Liberaldemokraterna som får 15 mandat, jämfört med det enda mandat man hade förra mandatperioden.

De klassiska stora partierna Labour och Torypartiet gör svaga val. Labour backar från 20 till 14 mandat och Torypartiet tappar nästan hälften av sina 19 mandat och får 10.

4 min
Läs mer om EU-valet
EU-valet Svenska slutspurten
Bilder TT
EU-valet Svenska slutspurten

Just nu: Partiernas valvakor har inletts – ”är helt tagen”

Partierna har avslutat sina valspurter och samlas nu för sina valvakor. Centerpartiets toppnamn Fredrick Federley tackar för allt stöd under valrörelsen.

”Är helt tagen! Nu är det inget mer jag kan göra. Nu är det bara att vänta och se”, skriver han på Instagram.

Feministiskt initiativs toppnamn Soraya Post hoppas att hennes parti inte åker ur parlamentet, även om alla opinionsmätningar tyder på det.

– Det vore en stor förlust för Europarlamentet om vi inte skulle få något mandat, säger hon till Aftonbladet.

Partitopparna börjar också anlända till Socialdemokraternas valvaka.

– Det känns rätt bra, säger utrikeshandelsminister Ann Linde till DN.

37 min
Anna Maria Corazza Bildt anländer till Moderaternas valvaka. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

Corazza Bildt om vilka hon röstade på: ”Vill inte svara”

Moderaternas avgående EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt vill inte berätta vilket parti hon röstade på i EU-parlamentsvalet.

– Jag vill inte svara på det. Det är många som har varit på mig och frågat, men jag kommer att hålla det för mig själv, säger hon till Aftonbladet.

– Jag röstade för Europa, fortsätter hon.

Corazza Bildt lämnade partiet efter att hon petades från EU-valslista.

15 min
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

Fi attackerar KD i spurten: ”Make abort lagligt again”

Feministiskt initiativ skrällde i förra EU-valet och partiets representant Soraya Post kunde ta plats i Bryssel. Fem år senare har partiet gått kräftgång i opinionen och ser nu ut att förlora sitt enda mandat. I valet 2014 fick Fi 5,5 procent, att jämföra med cirka en procent i de senaste opinionsmätningarna.

På lördagen valde Post att gå till attack mot Kristdemokraterna och KD:s paroll ”Make EU lagom Again”. På plakt framför kandidaten syntes budskapet: ”Make abort lagligt again.”

Det ska ses som en passning till den senaste tidens diskussioner om att KD-politikern Lars Adaktusson vid flera tillfällen röstat mot aborträtten under sin tid i EU-parlamentet samt att låten ”Sweet Home Alabama” spelade på ett KD-möte i Lund.

16 min
Läs mer om EU-valet
EU-valet Nya EU-parlamentet
Pär Holmgren.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Nya EU-parlamentet

Holmgren (MP): De gröna blir kungamakare i Europa

Svenska Miljöpartiet kan enligt mätningar tappa så mycket som hälften av sina fyra mandat i EU-parlamentet. Men totalt kan gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen öka med 13 mandat, enligt Europe Elects.

MP:s andranamn Pär Holmgren gläds över den prognosen och att den gröna gruppen i det fallet får en ”fantastiskt viktig” vågmästarroll.

– Allting tyder på det i alla fall. Man brukar ju kalla det för kungamakare, ”kingmaker” på engelska, säger han till Expressen.

1 tim
Macron efter att han röstade i dag. PHILIPPE HUGUEN / AFP
EU-valet Nya EU-parlamentet

Klart: Macrons parti går in i Alde – gruppen byter namn

Emmanuel Macrons franska regeringsparti En Marche har bestämt sig för att ansluta sig till den liberala partigruppen Alde i EU-parlamentet, skriver Politico i sin liveblogg. Gruppen har meddelat att En Marches resultat i valet ”ska tillskrivas till dem”.

Även det rumänska partiet USR kommer att ingå i gruppen, säger parlamentets Philipp Schulmeister i ett tv-sänt framträdande.

– Alde har också skickat in en förfrågan om att gruppens arbetsnamn ska vara Alde plus Renaissance plus USR. Många plus, säger han.

”Renaissance” är namnet på Macrons kampanj inför valet. En Marche är inte representerat i EU-parlamentet i dag, men väntas vinna drygt 20 mandat i valet. Det har tidigare spekulerats kring att det franska partiet skulle starta en ny partigrupp.

Enligt Politicos prognos inför valet skulle rumänska USR få fem mandat, men det kan bli ännu fler då partiet enligt initiala mätningar har överträffat förväntningarna. Av de svenska partierna ingår Centerpartiet och Liberalerna i Alde.

2 tim
De grönas partiordförande Pekka Haavisto. RONI REKOMAA / Lehtikuva
EU-valet Nya EU-parlamentet

Grön våg väntas i Europa – flera partier framåt

De gröna i Finland går rejält framåt när förtidsrösterna har räknats efter att vallokalerna stängt vid 19 där, skriver flera medier.

Partiet väntas få 14,4 procent och ser ut att bli tredje störta parti i EU-parlamentet för Finland. Förra valet fick partiet 9,3 procent. Men även socialdemokratiska SDP går framåt i valet och får 16,7 procent.

Samlingspartiet får 20,9 procent blir därmed största parti. Partiets ordförande Petteri Orpo är nöjd över valresultatet, säger han enligt Svenska Yles direktrapport.

Även i andra EU-medlemsländer som Tyskland, Irland och Nederländerna, ser de gröna partierna ut att ha gjort ett bra val. De gröna i Tyskland har närapå fördubblats på fem år till 20,5 procent, enligt en vallokalsundersökning.

30 min
Läs mer om EU-valet
EU-valet Omni guidar
Jean-Claude Juncker och Donald Tusk. Arkivbild.  Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Omni guidar

Snårig process innan nya ordförandenamnen är klara

Dagens EU-val innebär startskottet för en minst månadslång process där Jean-Claude Junckers och Donald Tusks efterträdare ska utses, rapporterar TT.

Den svåraste frågan är sannolikt att hitta Junckers efterträdare på posten som ordförande för EU-kommissionen – EU-parlamentet vill till skillnad från unionens statschefer att det ska vara någon av valkampanjens toppkandidater.

Enligt EU-minister Hans Dahlgren (S) finns en förhoppning om att såväl ordförandeposten som rådsordförandeposten ska vara tillsatta i slutet av juni men ”då blir det till att ligga i”, säger Dahlgren.

6 tim
Statsvetarprofessorn Marie Demker.  TT
EU-valet Omni guidar

Checklistan: Tänk på parti, kandidat och partigrupp

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har gjort en checklista med saker som osäkra väljare ska tänka på när de går till vallokalen.

Till att börja med tycker hon att man ska bilda sig en uppfattning om vilka frågor som EU-parlamentet ens fattar beslut om.

Den andra punkten är att fundera ett varv på vilken kandidat som man vill rösta på. Marie Demker betonar att det är viktigare att personkryssa i EU-valet än i riksdagsvalet.

– Fundera på hur trovärdiga och erfarna de verkar, säger hon till TT.

Till sist tycker hon att det är viktigt att fundera över den partigrupp EU-parlamentet som partiet och kandidaterna vill ansluta sig till om de blir valda.

Idag 09:04
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
EU-valet Röster om valet
Peter Lundgren (SD), Cecilia Wikström (L), FPÖ-affischer i Österrike.  TT
EU-valet Röster om valet

Nyheterna som skakade om politikerna i slutspurten

Bland alla nyheter under EU-valsrörelsen är det ett par som sticker ut och har haft särskilt stort avtryck, skriver DN som listar händelserna.

De nämner SD-skandalen med Peter Lundgren och avslöjandet om att han tafsat på en kvinnlig partikamrat samt petningen av Kristina Winberg (SD). KD-toppen Sara Skyttedal skapade också rubriker när hon inte kunde välja mellan Orbán och Macron i en intervju. En annan händelse som fick stor uppmärksamhet var när Liberalerna petade sin EU-toppkandidat Cecilia Wikström.

Expressens Karin Olsson konstaterar att det trots allt blev en ganska livlig valrörelse. Mest spektakulärt blev det dock i utlandet, skriver hon och nämner Österrike och den så kallade Ibizaskandalen som fick Heinz-Christian Strache, ledare för det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), att avgå.

Hon avslutar med att hylla de journalister som granskat politikerna i valrörelsen:

”Men en valdag som den här kan man kosta på sig att bli högtidlig: utan journalistiken tystnar demokratin. Det håller också de allra flesta politiker med om.”

4 tim
Eva Nordmark, ordförande TCO-förbunden.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

Fackförbund: Låt inte andra länder styra Sveriges öde

Opinion Europas och Sveriges framtid är för viktig för att man ska kasta bort sin röst. Det är budskapet från TCO och TCO-förbunden, vars företrädare skrivit en debattartikel om EU-valet i Aftonbladet.

De skriver att läget i omvärlden i allt högre utsträckning kommit att präglas av protektionism och en nationalistisk självtillräcklighet. Det är viktigt att grundläggande demokratiska värden upprätthålls och efterlevs, betonar debattörerna.

”Sveriges och Europas framtid förtjänar att alla får höras. Din demokratiska röst räknas. Och ta gärna med en kompis som tvekar!”

2 tim
Unga klimatdemonstranter i Stockholm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

Analys: Vi har sett paradoxernas valrörelse

EU-valsrörelsen har varit paradoxernas valrörelse, skriver Expressens politikreporter Torbjörn Nilsson.

Den svenska opinionen har aldrig varit så positiv till EU, samtidigt som EU-skeptisk höger vinner mark i valet, skriver han. Den andra paradoxen är att svenskarna tycker att klimat och miljö är den viktigaste frågan, ändå tycks inget parti lyckas vinna större väljarskaror på den frågan. Klimataktivisten Greta Thunberg, som anser att Miljöpartiet är lika goda kålsupare som andra partier, kan vara en förklaring.

”Greta Thunberg är kanske inte till fördel för miljöpartisterna, men till nackdel, en sabotör som förminskar den partiskiljande konflikten, den som partipolitik lever av”, skriver Nilsson.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin skriver om vikten av att rösta, även om man upplever att ens röst är betydelselös.

”Att avstå från sin rösträtt är att ge bort makt. Kanske till ett pucko, kanske till en du tycker är både stabil och förnuftig. Du har ingen aning om vem du ger bort makten till”, skriver hon.

Idag 10:23
Läs mer om EU-valet