Jimmy Durmaz. TT.
Fotbolls-VM VM-efterspelet

Tonåring straffad efter hatiska inlägg mot Durmaz

En pojke i övre tonåren hemmahörande i Göteborg åläggs att betala böter efter att ha skrivit rasistiska kommentarer på fotbollsspelaren Jimmy Durmaz Instagram. Det skriver Göteborg-Posten.

Flera kommentarer på Durmaz Instagram-konto polisanmäldes och tre fall lämnades sedan över till åklagare.

Om pojken accepterar strafföreläggandet på dagsböter kommer ingen rättegång att behövas, skriver GP. Accepterar han inte strafföreläggandet kan åklagaren väcka åtal.

Det var efter matchen mot Tyskland i sommarens fotbolls-VM, då Durmaz orsakat en frispark som ledde till att Tyskland kunde vända och vinna matchen, som fotbollsspelarens Instagram fylldes av kommentarer och hat.

Toppnyheter

Gardermoen i natt. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Norska IS-kvinnan

Norska säkerhetstjänsten: ”Hotnivån är oförändrad”

Hotnivån i Norge förändras inte av att en 29-årig IS-kvinna hämtats hem från Syrien tillsammans med sina två små barn. Det uppger norska säkerhetspolisen PST på en pressträff.

Kvinnan greps när hon landade på flygplatsen Gardermoen i natt. Hon och barnen fördes därefter till Ullevåls sjukhus.

– Vi har en bra plan för att ta hand om barnen i vad som är en krävande situation, säger PST-chefen Hans Sverre Sjøvold.

Enligt Sjøvold ska förhör hållas med kvinnan så snart det är möjligt. Hon misstänks för deltagande i terrororganisation. Enligt norska myndigheter har hon både ingått i Jabhat al-Nusra och IS under åren 2013–2019.

– Vi är i första fasen vad gäller utredningen, säger Sjøvold.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Norge och kan tvinga fram en regeringskris.

25 min
Illustrationsbild från al-Hol-lägret i Syrien/FRP-ledaren Siv Jensen. TT
undefined

IS-kvinnan på norsk mark – mitt i regeringskrisen

Den 29-åriga IS-kvinnan som orsakat en splittring i den norska regeringen har kommit hem från Syrien tillsammans med sina barn, varav ett är svårt sjukt. Kvinnan landade strax efter midnatt på Gardermoen och greps då misstänkt för samröre med IS, skriver norska säkerhetspolisen på Twitter.

Fallet har lett till en politisk kris eftersom Fremskrittspartiet hotar att hoppa av regeringssamarbetet med Høyre på grund av beslutet att hämta hem kvinnan och den sjuke pojken.

FRP-ledaren Siv Jensen har sagt att hon ska lämna över en kravlista till statsminister Erna Solberg på måndag, där partiet meddelar sina villkor för att stanna i regeringen.

Igår 23:35
Läs mer om Norska IS-kvinnan
Trumps USA Riksrättsåtalet
Monica Lewinsky, 2018. Jordan Strauss / TT NYHETSBYR≈N
Trumps USA Riksrättsåtalet

Lewinsky om teamet: ”Are you fucking kidding me?”

Att advokaten Ken Starr ska ingå i president Donald Trumps försvarsteam under riksrätten i senaten har väckt känslor. Starr kopplas starkt till att ha utrett den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och Lewinsky-affären.

Monica Lewinsky var praktikant i Vita huset och hade en relation till Clinton vilket i förlängningen ledde fram till riksrättsåtalet 1998. På Twitter tycks Lewinsky kommentera valet av Starr. ”This is definitely an ’are you fucking kidding me?’ kinda day”, skriver den i dag 46-åriga Lewinsky.

Lewinsky har engagerat sig i frågor om näthat och mobbning. Hon har också uttalat sig i me too-frågor.

2 tim
Hillary och Bill Clinton under riksrättsrättegången/Ken Starr. TT/Wikimedia
undefined

Utredde Bill Clinton – nu ska Starr försvara Trump

Advokaten Kenneth Starr kommer att representera Donald Trump under riksrättsrättegången mot presidenten, uppger flera amerikanska medier.

Starr, som ledde utredningen som ledde till riksrättsåtalet mot Bill Clinton, är en av tre förstärkningar till Trumps juridiska team. En annan är den tidigare Harvardprofessorn Alan Dershowitz som var ett av OJ Simpsons ombud i mordrättegången.

Riksrättsrättegången inleddes formellt i går, när anklagelsepunkterna mot Trump presenterades i senaten.

Igår 15:24
Donald Trump, Bill Clinton och Andrew Johnson. TT
undefined

Analys: Åtalet mot Trump det mest motiverade hittills

Riksrättsrättegången mot Donald Trump är den tredje i USA:s historia – och den mest välunderbyggda och legitima, skriver The Guardians Jonathan Freedland i en analys.

Både Andrew Johnson, som ställdes inför riksrätt 1868, och Bill Clinton ställdes inför riksrätt efter att ha fångats i en fälla av sina politiska motståndare. I fallet Trump är anklagelserna uppenbart motiverade, skriver Freedland men tillägger att allt tyder på att presidenten frias.

”Trump är skyldigare än sina föregångare – men han har också mycket, mycket mer tur”.

Historikern Thomas Whalen, som forskar på amerikansk presidenthistoria, påpekar att en sak skiljer de tre riksrättsprocesserna åt: medieklimatet som gör att ingen kommer undan den massiva rapporteringen.

– Många vill inte höra mer om Trump och riksrätten. Men de kommer att få det ändå.

Igår 19:05
Läs mer om Trumps USA
Helg Intervjuer
Jared Kushner Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Så blev svärsonen Kushner Trumps närmaste man: ”Vet att jag har hans rygg”

När USA:s president Donald Trump utsåg svärsonen Jared Kushner till senior rådgivare var det många i Vita huset som höjde på ögonbrynen.

Nu tre år senare är hans ställning som en av presidentens närmaste män ohotad, skriver Time Magazine i ett större personporträtt av Kushner.

Som senior rådgivare har han ansvar för frågor som rör alltifrån att förhandla fram ett fredsavtal i Mellanöstern till strategin i Trumps omvalskampanj. I intervjun berättar Kushner att han oftast ger presidenten sina råd i enrum.

– Jag tror att presidenten litar på mig och vet att jag har hans rygg. Han vet att jag kan genomföra en rad olika saker.

Läs hela intervju via länken nedan.

1 tim
Pete Buttigieg. ELIZABETH FRANTZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Buttigieg: ”De troende i USA står inför ett val nu”

Tron är viktig för den demokratiske presidentaspiranten Pete Buttigieg. Det tycks reta gallfeber på USA:s kristna höger och på Donald Trump som ifrågasatt hur uppriktig hans gudstro är. I en intervju med Rollingstone resonerar den 37-årige Indianaborgmästaren om kritiken.

– Vi kan debattera religion när som helst. Jag har varit tydlig med min åsikt om att det här landet finns till för människor med alla trosuppfattningar och för människor utan tro. Men också med att de troende står inför ett val just nu, säger Buttigieg.

I intervjun talar han också om attacken på den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani som trappat upp konflikten mellan Iran och USA.

Läs intervjun via länken nedan.

Idag 06:20
Rosanna Arquette framträder tillsammans med flera av Weinsteins offer. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Weinsteins offer: Han är trasig, arg och djupt störd

Rättegången mot Harvey Weinstein ger de kvinnor som han trakasserade och våldtog en möjlighet att förändra berättelsen om sina liv. Det skriver Vanity Fairs reporter Rich McHugh som har intervjuat 30 av de kvinnor som har riktat anklagelser mot Weinstein.

I intervjuerna kräver flera kvinnor att Weinsteins närmaste krets rannsakar sig och ställer frågan vad som kunde ha gjorts annorlunda. Många vill också att filmmogulen, som nekar till brott, får sitta resten av sitt liv i fängelse.

– Harvey Weinstein är en trasig, olycklig, arg och djupt störd människa, säger skådespelaren Rosanna Arquette.

Idag 06:22
Läs mer om Helg
Stefan Löfven  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Miljöpartiets kritik mot Löfven: ”Han kan bättre”

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling är kritisk till statsminister Stefan Löfvens uttalande om att Sverige behöver “rejält många färre” asylsökande.

I ett inlägg på Facebook skriver Ling att uttalandet är olyckligt och att Löfven kan bättre än så.

”Sverige och andra demokratier ska vara en fristad från förföljelse. Vi bör samarbeta inom EU och arbeta för ett jämnt fördelat mottagande. Sverige ska inte delta i det race mot botten vissa länder deltar i.”

4 tim
Statsminister Stefan Löfven (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven vill få ner antalet asylsökande: ”Rejält färre”

Statsminister Stefan Löfven uppger i en intervju med DN att Sverige inte ska ta emot fler asylsökande än vad landet klarar av att integrera.

– Vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen, säger Löfven.

Han påpekar också att han planerar att sitta kvar som partiordförande vid valet 2022 trots rykten under förra året att han planerar att avgå under 2021. Statsministern säger att han känner sig trygg i partiets värderingar trots debatten om att partiet befinner sig i en kris. Löfven säger att det inte är en kris om S själva vet riktningen.

Igår 14:58
Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Tredje gången Löfven lovar minskad invandring

Opinion Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och den migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard (M) kritiserar Stefan Löfven för Socialdemokraternas invandringspolitik.

Efter att Löfven sagt att antalet asylsökande ska bli ”rejält många färre” skriver Kristersson att det är tredje gången Löfven lovar att invandringen ska minska. Om statsministern menar allvar måste han säga ja till M:s förslag om en ”ny, stram och hållbar invandringspolitik”, skriver Kristersson på Facebook.

Även Malmer Stenergard vill se ett långsiktigt samarbete med S om migrationspolitiken. S har gått Miljöpartiet till mötes samtidigt som det finns en klar majoritet för en stram invandring, skriver hon i en debattartikel i Aftonbladet. Låsningarna och de dåliga kompromisserna är ”ett hån mot väljarna och riksdagen”, menar hon.

Idag 04:31
Läs mer om Svenskt mottagande
Calle Halfvarsson Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Stort fiasko på herrsidan – Halfvarsson utan poäng

Svenska herrarna hade inget som helst att sätta emot när ryske Aleksandr Bolsjunov körde över motståndet i dagens 15 kilometer fri stil i Tjeckien. Samtliga svenskar var långt efter segraren och bäst var 37-årige Daniel Richardson – med en 26:e plats.

Calle Halfvarsson var sex placeringar efter Richardson vilket innebär att han inte plockar med sig några poäng alls från dagens tävling.

– Såhär ska det inte se ut, säger TV-experten Anders Blomquist enligt SVT Sport.

1 tim
Moa Lundgren.  MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
undefined

Tangerade egna rekordet: ”Det är mitt bästa lopp”

Moa Lundgren överraskade under lördagens 10 kilometer fri stil i Tjeckien och blev bästa svensk före Ebba Andersson och Charlotte Kalla. 21-åringen var 18 sekunder från en plats på pallen och hennes åttondeplats är tangerat personligt rekord i distans, skriver Sportbladet.

– Herregud! Det är mitt bästa lopp den här säsongen. Jag har verkligen åkt själv idag och gjort allt jobb själv, säger hon.

Norska Therese Johaug blev överlägsen etta och drygar ut sin ledning i den totala världscupen.

3 tim
Therese Johaug. PHILIPP BREM / BILDBYRÅN
undefined

Johaugs nya kross: Vinnare med en halv minut till tvåan

Norska Therese Johaug fortsätter att dominera i skidspåren. I lördagens 10 kilometer fri stil i Tjeckien krossade hon det övriga startfältet ännu en gång och gick i mål mer än 30 sekunder före ryskan Natalja Neprjajeva. Trea blev Johaugs landsman Heidi Weng.

För blågul del var det en något tyngre tävling. Bästa svensk var Moa Lundgren som gick i mål som åtta. Hon följdes av Ebba Andersson på nionde plats och Charlotte Kalla på tolfte plats.

3 tim
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning