ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Brilliant Minds 2019

Trafikkaos i Stockholm under veckan: Undvik bilen

Polisen uppmanar stockholmare att undvika bilen de närmsta dagarna. Det är dels evenemanget Brilliant Minds, med gäster som paret Obama och Greta Thunberg som arrangeras på Grand Hôtel i Stockholm, dels studentutspring med efterföljande lastbilsåkning som kan ställa till det i trafiken.

”Risken är stor att det kommer att bli kraftiga störningar i trafiken”, skriver Stockholmspolisen på Facebook.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Bild från tisdagens pressträff. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Ytterligare 14 döda i covid-19 i Sverige: Situationen mer positiv nu

14 nya dödsfall registrerade senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens statsistik. Totalt har 5 447 personer med covid-19 dött i Sverige.

Vad gäller smittspridningen ser man nu tydligt positiva signaler, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

– Den svenska läget är mer positivt just nu. Vi har mycket lågt antal allvarliga fall, säger Johan Carlsson. Det rullande medelvärdet sjunker och är nere på mycket lägre tal, trots att vi ökat antalet tester, säger Carlson på pressträffen tillsammans med Socialstyrelsen och MSB.

– Med de här positiva signalerna vill jag ändå säga att det här är effekten av att den sociala distanseringen, det fysiska avståndet upprätthålls och måste upprätthållas.

2 tim
Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vid dagens myndighetsgemensamma pressträff med anledning av Covid-19 Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larm om trängsel på semesterorter: ”Res ansvarsfullt”

Folkhälsomyndigheten har fått signaler om att den sociala distanseringen fungerar mindre väl på vissa semesterorter. Det säger generealdirektören Johan Carlson på tisdagens pressträff, rapporterar TT.

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Budskapet är: Res ansvarsfullt, undvik platser med mycket trängsel, stanna hemma om du är sjuk och undvik kontakter med människor du inte umgås med normalt.

Ett exempel är Öland, där Länsstyrelsen i Kalmar larmat om trängsel. Stefan Anering, enhetschef på MSB, uppmanar alla som rör sig utomhus i Sverige att hålla avstånd till alla.

– Var hjälpsam och säg vänligt till om någon kommer för nära.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson, statsminister Stefan Löfven och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.  TT
Migrationssamtalen

Partier kan inte komma överens om migrationen – det blir inget helhetsförslag

Migrationskommittén kommer inte att kunna presentera något helhetsförslag för en ny migrationspolitik, uppger flera ledamöter i kommittén för TT. Anledningen är att meningarna om migrationen skiljer sig alltför mycket åt inom kommittén.

I stället kommer migrationskommittén lägga fram enskilda lagförslag som det finns majoritet för och de kommer ha ”hoppande majoriteter”. Expempelvis handlar det om förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, längden på uppehållstillstånden, regler för anhöriginvandring och försörjningskrav och för dessa kommer det at finnas olika majoriteter.

Till exempel stöds en ny humanitär skyddsgrund av Januaripartierna och Vänsterpartiet men inte av Moderaterna. Samtidigt är M och S i stort sett överens om tillfälliga uppehållstillstånd.

2 tim
Annika Hirvonen Falk. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kraschade samtalen: MP hoppas på ny väg

Efter att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna havererat öppnas åter dörren för Miljöpartiet som varit utestängda från samtalen mellan S och de borgerliga, rapporterar TT.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Socialdemokraterna är villiga att fortsätta samtalen med de partier som ”är intresserade av det”.

Men frågan är om S, MP, C och L kan gå samman om en framtida migrationspolitik. Företrädare för C och L ville i går inte uttala sig i frågan.

– Jag hoppas att det kommer att gå att hitta en sådan lösning. Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

5 tim
Migrationsforskaren Joakim Ruist / arkivbild från partiledardebatt  TT
undefined

Migrationsforskare: Debatt om volymer inget nytt

Sverige har haft ett volymmål i asylinvandringen i snart 40 år även om det inte varit definierat i ett exakt antal. Det säger nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist i en intervju med Dagens Nyheter.

Han är förvånad över att frågan skapade en så stor politisk debatt i migrationsförhandlingarna som nu havererat mellan S och M.

Ruist menar att Sverige jobbat utifrån en känsla om vad som är ett acceptabelt antal men att detta ”till 99 procent” är detsamma som att ha ett volymmål.

6 tim
Läs mer om Migrationssamtalen
Coronaviruset Smittans effekter
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Cancerdiagnoserna har minskat med 30 procent

Antalet personer som diagnostiserats med cancer i Stockholm minskade med 30 procent i april och maj jämfört med det väntade antalet diagnoser under samma period. Det visar statistik från region Stockholm, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt Ulrika Sundholm, som är chef på enheten för vård och stöd på Cancerfonden, beror minskningen på att färre har sökt sig till primärvården under coronapandemin.

Hon menar att de missade diagnoserna nu kan bidra till den vårdskuld som byggs upp inom de svenska regionerna.

3 tim
Illustrationsbild. Løvland, Marianne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jokkmokk oroas av ovana vandrare: ”Kan bli problem”

Intresset för fjällvandring har ökat i spåren av coronapandemin, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. I Jokkmokks kommun är man glada över att fler nu letar sig till trakterna, men varnar samtidigt för att bege sig ut på komplicerade rutter utan förkunskaper.

– Det kan bli problem om man inte är tillräckligt påläst, utrustad och vet vad man ger sig in på, säger Birgitta Nilsson på infocenter i Jokkmokks kommun.

Idag 07:41
Gröna Lund i Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska nöjesparker kräver 1,5 miljarder i stöd

Nu begär Svenska nöjesparksföreningen ersättning från staten på totalt 1,5 miljarder kronor för förlorade intäkter under sommarmånaderna, skriver TT.

Detta efter regeringens besked om att nöjesparker inte undantas från förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare, vilket innebär att nöjesparkerna tvingas hålla stängt hela sommaren.

– Vi har intäkter under ungefär tre månader om året, men kostnader för 12 månader. Det är pengar som vi lever på när vi inte har några intäkter från höst till vinter, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande för Svenska nöjesparksföreningen.

Idag 04:27
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Magsjuka spelarna
Sirius gör 2–1 i matchen där Örebro ställde upp med ett antal spelare som varit misstänkt magsjuka inför avspark Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Magsjuka spelarna

Folkhälsomyndigheten om sjuka spelarna: ”Olyckligt”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det är ”olyckligt” att Örebro lät spelare spela i matchen mot Sirius trots att de kräkts inför matchen, rapporterar TT.

– Jag har bara läst i tidningen om det, men att ha människor som mår illa, kräks och springer ut på planen låter vare sig lämpligt för dem som gör det eller motspelarna.

Johan Carlson betonar att Folkhälsomyndigheten vare sig är sjukvårds- eller tillsynsmyndighet.

– Men jag förutsätter att man från fotbollens sida vidtar de åtgärder som är lämpliga.

Örebro riskerar påföljd för att ha brutit mot fotbollens coronaregelverk.

1 tim
Bild från matchen mellan Örebro SK och Sirius. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lagläkaren om de magsjuka spelarna: Inte följt rutinerna

Örebro SK har rutiner som ska förhindra att misstänkt sjuka spelare tillåts starta matcher. Det säger lagets läkare Ulf Nordström, till TT.

– Rutinerna finns ju, men de har inte följts. Inom ledningen måste man vara observant när det blir sådana här situationer.

Det var i söndags som flera spelare i ÖSK mådde illa och spydde kort före bortamatchen mot Sirius i Uppsala. Svensk Elitfotboll har upprättat ett formulär där alla spelare ska fylla i uppgifter om sitt hälsotillstånd inför varje match, men ÖSK rapporterade inte in några avvikelser. Ärendet har anmälts till disciplinutskottet.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein-fallet

Deutsche Bank får böta för Epsteinkopplingar

Den tyska storbanken Deutsche Bank har gått med på att böta 150 miljoner dollar, motsvarande 1,4 miljoner kronor, för bristande tillsyn i samarbetet med sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein. Det rapporterar internationella medier.

Banken ska ha uppsökt Epstein och hjälpt honom att betala ut miljoner dollar i förlikningar. De ska även tagit ut 800 000 dollar i kontanter för resor, dricks och utgifter, enligt den finansiella tillsynsmyndigheten i New York.

De skriver att bankens misslyckats med att ”övervaka kontoaktiviteter som utförts av den dömda sexualförbrytaren, trots att tillräcklig information om Epsteins tidigare brott var allmänt kända”.

Epstein tog sitt liv i häktet i augusti förra året och sedan dess har kopplingar mellan honom och flera väl ansedda finansmän hamnat i strålkastarljuset.

1 tim
John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Advokat: Fler kvinnor har trätt fram mot Epstein

Fler kvinnor har trätt fram de senaste dagarna och anklagar finansmannen Jeffrey Epstein för sexövergrepp. Det säger advokaten Gloria Allred som representerar 16 av offren som anklagat Epstein.

I förra veckan greps Jeffrey Epsteins utpekade medhjälpare och flickvän Ghislaine Maxwell och sedan dess säger Allred att flera kvinnor hört av sig.

– Nu har jag fler offer som hör av sig och som aldrig har sagt detta till någon annan än mig eller kanske en enda släkting vad som har hänt dem, säger hon till BBC Radio 4:s program Today.

Igår 21:06
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet