Bevaka
Trafik

Mercedes konceptbil F105 ger en glimt av framtidens interiör Shutterstock
Innovation

Nya typer av bilar förändrar bildesignen i grunden

De kommande fyra åren blir de mest spännande sedan vi gick från häst och vagn till bilar. Det spår Volvos designchef Robin Page i en intervju med brittiska Business Car.

Mycket pekar på att han får rätt, inte minst när det gäller just designen. Att morgondagens fordon kommer att se helt annorlunda ut både externt och på insidan beror inte enbart på trender, utan i minst lika hög grad på praktiska skillnader i hur bilar byggs och används.

En av de stora förändringarna är redan på gång. Med eldrivna bilar minskar behovet av stora luftintag i fronten, och den klassiska grillen kommer därmed sannolikt att försvinna, skriver Quartz. Det ökade utrymmet öppnar också för möjligheten att förse fordonen med betydligt större fönster än tidigare.

Designen av back- och sidospeglar lär också påverkas. Flera tillverkare har visat upp lösningar där backspeglar ersätts med skärmar som i kombination med kameror kan visa både viktig information och den omgivande trafiken ur fler vinklar.

I ett senare skede väntar ännu större designförändringar, framför allt när vi tar steget till helt självkörande fordon. Flexibla inredningar med exempelvis vändbara säten gör att våra bilar kan förvandlas till rullande konferensrum, då det inte krävs någon förare som håller koll på trafiken. Och rutorna blir till projektionsytor för augmented reality-baserad information, eller kanske rent av underhållning i form av filmer eller diverse internettjänster.

Igår 04:30