En tom karta med tramadol slängd på en gångstig i Malmö.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Tramadol ökar i Skåne: Halv miljon tabletter i beslag

Beslagen av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol ökar i Skåne, rapporterar Sydsvenskan. Tullen har hittills i år beslagtagit över en halv miljon tabletter.

Däremot har det varit mindre beslag av cannabis, heroin och kokain. Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, säger att det går i vågor vilken narkotika som förs in i landet.

– Förra året var det dessutom brist på tramadol på marknaden. Då såg vi i stället ett uppsving av oxikodon, som är ett liknande preparat. Men nu verkar det som att tramadol finns tillgängligt igen och då stiger det i statistiken, säger han.

Toppnyheter

En massbegravning för offren i attacken hölls i Kabul i går.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Våldet i Afghanistan

Brudgummen: ”Förlorade min bror och mina vänner”

”Min lycka förvandlades till sorg”, sa brudgummen Mirwais på det bröllop som attackerades i helgen i västra Kabul i Afghanistan, rapporterar AFP med hänvisning till den lokala tv-kanalen Tolo News. Mirwais minns hur han välkomnat gästerna i festlokalen, för att sedan se döda kroppar bäras ut.

– Jag förlorade min bror, mina vänner och familjemedlemmar, berättade mannen vidare.

63 personer dödades och över 180 skadades i attacken som terrorgruppen IS säger sig ligga bakom. Enligt inrikesministern Nasrat Rahimi fanns barn bland de döda.

2 tim
En person fyller en grav efter massmordet på en bröllopsfest i Kabul.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Trump: ”Afghanistan kan inte vara ett terrorlabb”

Fredssamtalen i Afghanistan går in i en intensiv fas och USA:s president Donald Trump tycker att dialogen går mycket bra.

– Vi har väldigt bra samtal. Vi får se vad som händer. Vi ska bestämma om vi blir kvar i landet eller inte, sa presidenten i går enligt CNN.

Trump sa även att USA har sin insats i Afghanistan av en anledning, och det är att landet inte ska vara ett laboratorium för terror.

Fredssamtalen pågår mellan Afghanistans regering, talibanerna och USA. Förhoppningen är att kunna avsluta det nästan 18 år långa kriget i landet.

2 tim
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Åsa Fahlén/illustrationsbild.  TT.
Rapporterna om skolan

Sex av tio gymnasielärare överväger att lämna yrket

Sex av tio gymnasielärare har övervägt att lämna yrket, enligt en ny undersökning som Lärarnas riksförbund har gjort. De flesta av de tillfrågade nämner den höga arbetsbelastningen som huvudorsaken till att de funderat på alternativa karriärer.

Samtidigt säger en tredjedel av de svarande att de varit sjukskrivna på grund av stress och 77 procent uppger att deras arbetsbörda förra läsåret var tung eller mycket tung.

Förbundets ordförande Åsa Fahlén skriver i en kommentar att förutsättningarna för läraryrket måste förbättras om lärarbristen ska kunna stoppas.

1 tim
Andrea Meiling/illustrationsbild.  Lärarförbundet/TT.
undefined

Engagerade föräldrar ett växande problem i skolan

Lite för engagerade föräldrar har blivit ett växande arbetsmiljöproblem för lärare – samtidigt som skolorna på andra håll sliter för att få föräldrar att bry sig om barnens skolgång, rapporterar Göteborgs-Posten.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i region väst säger att vissa föräldrar i välbärgade områden anser sig ligga ”skyhögt över läraren” och därmed har rätt att lägga sig i arbetet. Hon får medhåll av läraren Matts Tohver i Torslanda.

– Jag tror att föräldrarna har lärt sig att de är köpare av en tjänst och förväntar sig kunna påverka, säger han.

Igår 07:11
Illustrationsbild Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sommarlovet är på tok för långt – borde kortas”

Opinion Det är hög tid att tänka om kring sommarlovet, skriver oberoende liberala Blekinge Läns Tidning i en ledare. Tio veckor är ”på tok för lång tid”, menar tidningen som hänvisar till forskning som pekar på att mer undervisningstid i ung ålder förbättrar barns kognitiva utveckling.

”Om man bortser från nostalgiska trevlighetsargument som går ut på att det är roligt för barn att vara lediga länge är det svårt att se varför vårt tungrodda system borde bevaras”, skriver tidningen.

Även oberoende borgerliga Corren har tagit upp ämnet i en ledare. Visserligen är ”sommarlov” ett av svenskans vackraste ord, men i dag är traditionen från 1842 års folkskolestadga otidsenlig, menar tidningen.

Igår 09:22
Läs mer om Rapporterna om skolan
Prins Andrew. Sang Tan / TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein-fallet

Prins Andrew ”förfärad” över Epstein-anklagelser

Storbritanniens prins Andrew är ”förfärad” över de sexbrottsmisstankar som riktats mot den numera avlidne Jeffrey Epstein, som umgicks med prinsen, skriver BBC. Det brittiska hovet gör uttalandet efter att en video på prinsen i Epsteins Manhattan-bostad publicerats.

”Hans kungliga höghet beklagar utnyttjandet av någon som helst människa och att påstå att han skulle delta i eller uppmuntra sådant beteende är avskyvärt”, står det i pressmeddelandet.

Buckingham Palace har tvingats förneka anklagelser om sexuella möten mellan prinsen och en vid tidpunkten minderårig flicka som utnyttjats i Epsteins påstådda sexring. Ett fotografi från 2001 visar de båda tillsammans.

1 tim
Ghislaine Maxwell/Jeffrey Epstein. TT
undefined

Brittisk societetskvinna huvudmisstänkt i fallet

Sexbrottsanklagade Jeffrey Epsteins vän, den brittiska societetskvinnan Ghislaine Maxwell, utreds som nyckelpersonen i den traffickingkrets som möjliggjorde våldtäkterna som miljardären misstänkts för, skriver AP. Enligt utredningen ska Maxwell ha skött arbetet kring hushållet på hans fastigheter – dit hon sedan rekryterade unga kvinnor att bli ”massörer” åt miljardären.

Ghislaine Maxwell är enligt AFP huvudmisstänkt i utredningen kring Epstein-fallet, men har ännu inte åtalats. Hon har tidigare förnekat anklagelserna. Sedan Epsteins död har hon inte synts till.

Igår 18:52
Häktet Metropolitan Correctional Center i New York. TT
undefined

Källor: Mutade intagna på häktet för att slippa våld

För att inte falla offer för andra intagna på häktet mutade sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein dem, rapporterar New York Times som talat med flera anonyma källor. Epstein avskydde också sin cell så pass mycket att han betalade sina advokater för dagliga besök. I uppemot 12 timmar kunde han sedan sitta med dem i ett enskilt rum – större delen av tiden tyst och uttråkad.

Förra helgen hittades Jeffrey Epstein död i sin cell. Obduktionen har fastslagit att han dött genom hängning. Två vakter har stängts av från sina tjänster och fängelsechefen omplacerats medan utredningar om händelsen pågår.

17 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet