Transpersoner ska inte längre klassas som ”sjuka”
Transpersoner ska inte längre klassas som ”sjuka” i kontakter med vården. Det framgår av ett pressmeddelande från Socialstyrelsen. Detta följer av att Världshälsoorganisationen, WHO, fattade motsvarande beslut i oktober i fjol.
Transpersoner har vittnat om märkliga frågor, stigmatisering och särbehandling i kontakter med vården.
– Man får ett sämre bemötande och läkaren kan ställa många irrelevanta frågor. Transpersoner har därför sämre förtroende för läkare och samhällsinstitutioner i allmänhet, säger Frida Sandegård, ordförande för intresseorganisationen RFSL.
bakgrund
Transperson
Wikipedia (sv)
Transperson är ett paraplybegrepp som tillkommit framför allt för att kunna vara en samlande term i sexualpolitiska frågor. Med transpersoner menas oftast personer som genom sina könsuttryck och/eller könsidentiteter avviker från könsnormen. Det kan till exempel vara transvestiter, transgenderister, dragkings/-queens, transsexuella, intergender och intersexuella. Begreppet är inte tvingande; det står var och en fritt att definiera sig som transperson eller ej. En person som inte är transperson kallas cisperson.
Transpersoner kan uppfatta sig varandes män, kvinnor, både man och kvinna eller neutrala, oberoende av om deras biologiska kön och juridiska kön är manligt eller kvinnligt. De kan också välja att inte definiera sitt kön alls. De transpersoner som definierar sitt kön benämns ofta som antingen FtM (Female to Male), för en transkille eller transman, eller MtF (Male to Female), för en transtjej eller transkvinna. De ofta använda förkortningarna anger alltså först det kön man är tilldelad sedan födseln, och därefter det man identifierar sig med, alltid eller för tillfället. Förkortningen används ofta av/om transsexuella men även bland transvestiter och andra transpersoner.
Sannolikt utgör transvestiter den största gruppen av alla transpersoner, även om det oftare är transsexuella eller drag-queens som syns i media. Det finns olika åsikter om intersexuella bör inräknas bland transpersoner eller inte. Det finns också olika åsikter om fetischistiska transvestiter bör inkluderas i begreppet eller inte. De flesta i HBTQ-kulturen verkar mena att fetischism för det motsatta könets kläder bör ses som något separat, se artikeln transvestism för vidare resonemang.
Att vara transperson har inte något med personens sexuella läggning att göra. Det hänger istället ihop med personens könsidentitet och könsuttryck, och hur dessa relateras till personens biologiska kön. Transpersoner kan vara hetero-, homo-, bi-, eller asexuella eller definiera sin sexuella läggning på annat sätt, precis som vem som helst.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen