Trump och Haley.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Trumps team

Trump förnekar rykte om att byta Pence mot Haley

USA:s president Donald Trump förnekar ryktena om att han är på väg att byta ut vicepresident Mike Pence mot den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley inför valet 2020.

– Nikki skulle vara fantastisk, men Mike Pence har gjort ett fenomenalt jobb som vår vicepresident. Han är vår man, han är min vän, säger Trump i en intervju med Fox.

I intervjun lovordar han stödet han fått från Haley och säger att hon på något sätt absolut kommer att vara involverad i hans återvalskampanj.

Ryktena om att Trump var på väg att tillsätta en kvinnlig parhäst tog fart efter att det republikanska partiet meddelat att man vill satsa på att nå kvinnor i amerikanska förorter som rört sig bort från partiet i mellanårsvalet 2018.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
En kvinna ser på när statsminister Stefan Löfven (S) håller ett tal till nationen med anledning av coronapandemin. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

S står för största ökningen i Sifos historia – har hämtat hem en femårig nedgång

Socialdemokraterna rusar i opinionen under coronakrisen, visar en ny mätning från GP/SvD/Sifo. Partiet klättrar med hela 6,8 procentenheter på en månad och hamnar på 30,6 procent.

Det är den största uppgången för partiet i Sifos historia. Mätinstitutet har gjort mätningarna sedan 1967.

– Det är en exceptionell uppgång, säger opinionschefen Toivo Sjörén till SvD.

Uppgången innebär att S har hämtat hem fem års nedgång i opinionen på en månad. Mätningens största förlorare är Sverigedemokraterna, som tappar 2,7 procentenheter till 19,5 procent.

1 tim
Mikael Damberg under dagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Damberg skärper tonen inför påsk: ”Jag vill inte se någon trång uteservering”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppmanar svenskar till uthållighet under coronakrisen, och manar alla att följa rekommendationerna inför påsk.

– Jag vill inte se några trånga uteserveringar, säger han på en pressträff efter dagens möte i krishanteringsrådet.

Därefter gick ordet över till de närvarande myndighetscheferna. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson menar att den sociala distanseringen i samhället har fungerat.

– Jag har aldrig någonsin sett att vinterkräksjukan och influensan dör ut på det här sättet, säger han.

Antalet anmälda brott i mars minskade med fyra procent jämfört med samma månad förra året, meddelade polisen. Bland annat våldsbrotten och trafikbrotten har minskat.

Även Socialstyrelsen och MSB närvarade vid pressträffen.

2 tim
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin under en pressträff i tisdags. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven är ”inte främmande” för att stänga restauranger

Statsminister Stefan Löfven öppnar för att regeringen kan kliva in och stänga restauranger och barer som inte följer riktlinjerna under coronakrisen, säger han i Studio Ett.

– Vi har sagt att vi inte är främmande för några som helst beslut, säger Löfven.

Han intervjuas också i Svenska Dagbladet. Där är statsministern kritisk till att den svenska beredskapen har monterats ner över tid.

– Vi pratar decennier här och sedan det kalla kriget var över – under lång tid har ju det här dragits ned på, säger han till tidningen.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Forskningsframsteg
En kvinna och två barn i Sydkorea. TT
Coronaviruset Forskningsframsteg

Studier väckor frågor om immunitet efter covid-19

Ett 50-tal patienter som friskförklarats från covid-19 i Sydkorea har på nytt testat positivt, rapporterar Bloomberg. Enligt landets smittskyddsmyndighet har de troligen inte smittats en andra gång, däremot har viruset återaktiverats hos patienterna.

Samtidigt rapporterar South China Morning Post om en studie som visar att en del patienter som friskförklarats tycks ha oväntat låg nivå av antikroppar. Enligt forskarna kan detta tyda på att alla patienter som varit sjuka inte blir immuna.

12 min
En covid-19-patient på ett sjukhus i Varese använder pekskärmen på en robot. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Robotar kan bli hjältar i kampen mot coronaviruset

Robotar kan komma att spela en viktig roll i kampen mot coronaviruset, skriver nyhetsbyrån AFP.

Pandemin har snabbat på utvecklingen av ny teknik på området och på ett tillfälligt sjukhus i Wuhan har en grupp robotar redan serverat måltider och tagit tempen på smittade. Karl Zhao, chef för tillverkaren Cloud Minds, säger att en av robotarna dessutom konverserat patienterna, dansat för dem och lett stretchövningar.

På andra håll i världen används robotar för att desinficera sjukhus och för att sköta kommunikationen mellan patient och läkare på distans, utan risk för att smittan överförs.

Robotar användes även för att söka efter viruset ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess flera veckor efter att passagerarna evakuerats, skriver AFP.

Idag 05:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Stockholms vårdplatser väntas räcka i påsk

Vårdplatserna väntas räcka i Region Stockholm över påsken, skriver DN. Enligt sjukvårdsdirektör Björn Eriksson har landstinget ett 60-tal lediga intensivvårdsplatser och ”gott om plats” på sjukhusen.

Men det är under förutsättning att invånarna är disciplinerade.

– Det är väldigt farligt att tro att man kan börja bete sig på något annat sätt än enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Eriksson till DN.

Fortfarande växer antalet som behöver sjukhusvård. Just nu vårdas 198 patienter på intensivvårdsavdelningar och 758 på andra avdelningar för covid-19 i länet.

13 min
Patient med rollator får hjälp att ta sig fram. Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dokument visar: Personer över 80 år ska prioriteras bort från intensivvården

Personer med biologisk ålder över 80 år, samt multisjuka mellan 60 och 80 år, ska bortprioriteras i intensivvården. Det visar interna dokument från Karolinska universitetssjukhuset som Aftonbladet och SvD tagit del av.

Dokumentet har gått ut till ansvariga läkare på sjukhuset och listar patientgrupper som ska få intensivvård. En läkare som SvD pratat med säger dock att det är svårt att förhålla sig till riktlinjerna och kallar dem ”skrämmande”.

– Intensivvårdsläkare, trots sin mycket höga kompetens, ska inte lämnas ensamma med sådana beslut, säger Boris Kan, överläkare på KS Huddinge.

Idag 07:50
Läs mer om Coronaviruset
Öde gator i Berlin/Angela Merkel. TT
Smittan i Tyskland

Merkel: Vi måste hålla fokus – situationen är skör

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tror inte att de tyska restriktionerna för att bromsa coronavirussmittan behöver skärpas ytterligare. I stället tycker hon att de senaste siffrorna när det gäller spridningen inger ett försiktigt hopp, skriver Bloomberg.

Hon uppmanar tyskarna att fortsatt följa restriktionerna noga, inte minst över påsken.

– Vi måste hålla fokus, situationen är skör, sa Merkel.

Den tyska regeringen har börjat mötas av visst tryck på att lätta på restriktionerna av ekonomiska skäl. Men hälsominister Jens Spahn sa i dag att återgången till ett vanligt liv kommer att bli en långsam process.

1 tim
Jens Spahn och förbundskansler Angela Merkel Michael Kappeler / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland öppnar för lyfta restriktioner efter påsk

Tysklands hälsominister Jens Spahn öppnar för att landets restriktioner kan komma att börja lyftas efter påsk – om den senaste tidens relativt kontrollerade spridning stabiliseras. Det säger han till tidningen Handelsblatt:

– Vi ser en positiv trend. Men den måste hålla i sig.

En förutsättning för att lättnader ska bli aktuella är att befolkningen fortsätter att följa restriktionerna under påskhelgen, säger Spahn.

5 tim
Folktomt vid Brandenburger Tor i Berlin. Christophe Gateau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronafallen i Tyskland ökar för tredje dagen i rad

Tyskland har det senaste dygnet registrerat 4 974 nya personer som smittats av det nya coronaviruset. Det visar siffror från Robert Koch-institutet, landets folkhälsomyndighet, enligt Deutsche Welle.

Antalet smittade ökar därmed för tredje dagen i rad efter att dessförinnan ha minskat under fyra dagar, skriver tidningen.

Totalt har över 108 000 personer i Tyskland konstaterats smittade. Drygt 2 100 personer har dött.

Idag 07:34
Läs mer om Smittan i Tyskland
Coronaviruset Smittan i Sverige
Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Sjukhuset är det största av de fyra sjukhusen i Sörmland. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Läkarna i Sörmland vill att krisavtalet aktiveras: ”Ett värre läge än i Stockholm”

Sörmlands läkarförening vill följa Region Stockholms exempel och aktivera krislägesavtalet för personalen, rapporterar P4 Sörmland. Det skulle möjliggöra att personalen jobbar längre arbetsveckor i utbyte mot en högre ersättning.

– Vi har en situation som egentligen är mer ansträngd än Stockholm, säger föreningens ordförande Marie Engman.

Tjänstemän ska nu undersöka om läget är så pass allvarligt att avtalet kan aktiveras. Först efter påsk kan det bli aktuellt.

Ställt i relation till folkmängden är Sörmland den värst drabbade regionen i landet, skriver Läkartidningen. Enligt regionens dagliga uppdatering vårdas just nu 115 patienter på sjukhus och 32 får intensivvård. Totalt har 67 patienter dött och 568 personer konstaterats smittade i regionen.

2 tim
Illustrationsbild.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restauranger som bryter mot reglerna kan stängas

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rutiner för hur restauranger och barer som inte följer reglerna om distansering ska kunna stängas.

– Vi kommer göra kontroller i helgen, säger Anders Tegnell under myndighetens dagliga presskonferens.

Det är dock inte bara restaurangägarna som måste se till att det inte blir för trångt på exempelvis uteserveringar i solen.

– Gästerna har också ett ansvar. Det finns ett jättestort personligt ansvar.

793 svenskar har nu dött efter att ha smittats av coronaviruset i Sverige och totalt 9 141 personer har bekräftats smittade.

4 tim
Bild från presskonferens. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

106 nya dödsfall i covid-19: ”Två epidemier i landet”

793 svenskar har nu dött efter att ha smittats av coronaviruset i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten på sin dagliga pressträff. Det är en ökning med 106 fall sedan onsdagen. Totalt 9 141 personer har bekräftats smittade.

Trycket är fortsatt hårt på sjukvården i Stockholm, även om kurvan planat ut en del.

– Vi har egentligen två epidemier, den i Stockholm och den i övriga regioner, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
En affär i Turkmenistan. IGOR SASIN / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Noll virusfall i Turkmenistan – men experter tvivlar

Turkmenistan har i nuläget inga bekräftade fall av det nya coronaviruset och i veckan hölls stora möten där invånarna möttes för att gymnastisera tillsammans utomhus. Men experter tvivlar på att att uppgifterna om att viruset inte nått landet verkligen stämmer, skriver AFP.

– De säger samma sak om hiv och aids, säger Ruslan Myatiev, exilturkmen som driver en oberoende nyhetskanal.

Han säger att landets hiv-fall officiellt föll till noll i samband med att den nuvarande ledaren Gurbanguly Berdymukhamedov kom till makten.

Myatiev säger dock att han känner till flera personer som lever med hiv i landet.

2 tim
Tedros Adhanom Ghebreyesus och Tsai Ing-wen TT
undefined

Taiwan kräver WHO-ursäkt efter anklagelse om rasism

WHO:s etiopiske generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus beskyllde i går Taiwan för att ha orkestrerat rasistiska attacker mot honom.

I dag slår Taiwan tillbaka mot anklagelserna och kräver en ursäkt, rapporterar flera nyhetsbyråer.

– I åratal har vi exkluderats från internationella organisationer, vi om några vet hur det känns att bli diskriminerad och isolerad, säger presidenten Tsai Ing-wen enligt Reuters.

Relationen mellan WHO och Taiwan, som uteslutits ur organisationen efter påtryckningar från Kina, har kraftigt försämrats efter virusutbrottet.

Idag 07:02
Favela i Rio de Janeiro. Arkivfoto. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilienminister vill träffa gängledare om corona

Brasiliens hälsominister Luiz Henrique Mandetta vill föra samtal om coronapandemin med kriminella gäng och drogkarteller i landets favelor, skriver AFP. Brasilien är det hårdast drabbade landet i Latinamerika och nu bävar regeringen för vad som skulle ske om utbrott sker i de trånga kåkstäderna.

Mandetta säger att man måste vara realistisk och förstå vilka som har den verkliga makten i kåkstäderna.

– Hur bygger vi en bro till dem? Genom att prata med dem. Ja, med narkotikahandlarna och milisgrupperna. De är också människor och de behöver vår hjälp, säger han.

Idag 05:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Afrika
Presenten Mokgweetsi Masis Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Afrika

Botswana sätter hela parlamentet i karantän

Botswana sätter alla landets parlamentsledamöter, inklusive presidenten Mokgweetsi Masisi, i två veckors karantän, rapporterar Reuters. Orsaken är att en hälsovårdsarbetare som testat parlamentarikerna själv visat sig vara smittad av det nya coronaviruset.

Hon är en av endast 13 personer i landet som hittills bekräftats vara smittade.

President Masisi har redan suttit i karantän en gång i mars, efter en resa till Namibia.

1 tim
Smittskyddspersonal i Sydafrika. Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittan sprider sig i Afrika: ”Sjukvård kan kollapsa”

Samtidigt som coronavirusepidemin nått Europa och Nordamerika med full kraft har antalet smittade nu börjat stiga ordentligt även i Afrika. Nyligen passerades 10 000 konstaterade fall och antalet nya smittade ökar nu exponentiellt, skriver Reuters.

Många experter varnar för att kontinenten kommer att drabbas mycket hårdare än mer utvecklade delar av världen, bland annat eftersom social distansering och handhygien på många håll är nästan omöjligt att upprätthålla.

Harvardprofessorn Joia Mukherjee tror att de afrikanska dödsfallen kan bli fem gånger fler än på andra platser.

Patrick Youssef från Internationella Rödakorskommittén påpekar att sjukvården i flera afrikanska länder redan i normalläget är pressad.

– Sjukvårdssystem över hela Afrika kan kollapsa under den extra bördan, säger han.

Igår 20:16
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
En buss dessinficeras i Polen Matej Leskovsek / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Polen förlänger åtgärder – skolor fortsatt stängda

Polen förlänger landets restriktioner för att hejda spridningen av coronaviruset fram till 3 maj, rapporterar Reuters. Det innebär att bland annat skolor, tågtrafik samt viss övrig transport och vissa företag fortsatt hålls stängda. Dock meddelade biträdande hälsoministern att några restriktioner eventuellt kan börja hävas efter påsk.

Den 10 maj ska landet hålla presidentval. Nyligen godkände parlamentet att valet kan hållas via poströstande. Detta beslut har dock mött hård kritik från oppositionen som anser att det finns stor risk att valet inte kan leva upp till demokratiska principer.

3 tim
Amanda Lind  Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lind efter EU-möte: ”Läget akut för kulturen”

Kulturminister Amanda Lind (MP) deltog under onsdagen i ett möte med övriga EU-länders kulturministrar.

– Fokus för mötet var kulturen och mediernas situation. Samtliga deltagare lyfte hur akut läget är och hur det påverkar och slår extremt hårt mot kultursektorn och medierna, säger hon till TT.

EU har klubbat i genom ett regionalpolitiskt initiativ med stödåtgärder på 37 miljarder euro, som ska gå till små och medelstora företag i Europa som behöver ekonomiskt stöd. Enligt Amanda Lind kan det också bli aktuellt för företag inom kultursektorn att ta del av det stödet.

Idag 08:12
Arkivbild: Lufthansa-plan parkerade vid Frankfurts flygplats.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Flygbolag måste betala kunderna för inställda flyg

Flygbolagen måste betala tillbaka pengar för biljetter till flyg som ställts in på grund av coronapandemin. Det slår EU:s transportkommissionär Adina Valean fast, skriver Reuters.

Beskedet går emot flygbolagens vädjan om att EU ska lätta på kraven och tillåta att bolag över hela unionen slipper återbetalningskraven.

Valean säger att man är väl medveten om branschens likviditetsproblem, men menar att EU-ländernas regeringar har andra sätt att hjälpa bolagen på. Det kan bland annat handla om vouchers och tillgodokvitton, som backas upp av en statlig fond, menar hon.

Idag 07:57
Läs mer om Coronaviruset