Donald Trump och Jim Mattis  TT
Trumps USA Trumps team

Trump tidigarelade Mattis sista dag – var irriterad

När USA:s försvarsminister Jim Mattis meddelade sin avgång sa han att han kunde stanna kvar på posten fram till februari nästa år för att underlätta Vita husets arbete med att hitta en efterträdare.

Men Donald Trump har tidigarelagt ministerskiftet och meddelade tidigare i dag att Patrick Shanahan, nuvarande vice försvarsminister, kommer att träda in på posten som tillförordnad försvarsminister redan den 1 januari.

Enligt AFP:s uppgifter ska orsaken vara att Trump upprörts av mediebevakningen av Mattis avskedsansökan, och hans kritik mot presidentens beslut om att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Syrien.

Toppnyheter

Kerstin Joensson / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Sveriges relation med Ungern

Ungern kallar upp svensk ambassadör efter tweet

Ungerns utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör i landet efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) twittrat kritiskt om landets familjepolitik, skriver AFP med hänvisning till ungerska medier.

I ett tal sa premiärminister Viktor Orbán att ungerska kvinnor som föder fyra eller fler barn inte ska behöva betala inkomstskatt. Alternativet är ett bättre sätt att öka befolkningsmängden än att släppa in människor från muslimska länder, menade Orbán.

”Alarmerande”, kommenterade Strandhäll i ett inlägg i veckan. ”Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för.”

På en pressträff i går sa Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto att Strandhälls kommentar är oacceptabel.

1 tim
Orbán under sitt tal.  Szilard Koszticsak / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Ungern

Orbán: Kvinnor som föder många barn slipper skatten

Ungerska kvinnor med fyra eller fler barn kommer aldrig mer att behöva betala inkomstskatt, lovar landets president Viktor Orbán i sitt årliga tal till nationen. Det rapporterar The Guardian.

Syftet med förslaget är att öka landets befolkning och det är enligt Orbán en bättre lösning än att släppa in invandrare från muslimska länder.

– Det föds färre och färre barn i Europa. För väst har svaret på det varit invandring, sa han i talet.

– Vi ungrare har ett annat sätt att tänka. I stället för bara siffror vill vi ha ungerska barn. Invandring är för oss att kapitulera, fortsatte han.

10 feb
Läs mer om Sveriges relation med Ungern
Jan Björklund och Cecilia Wikström på L:s partiråd.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklunds avgång

Analys: Fördel Kristersson i L:s partiledarprocess

Liberalernas vägval i partiledarfrågan blir viktig för flera partier, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Han menar att de tre kandidater som hittills signalerat att de kan vara intresserade av partiledarposten i Liberalerna, Nyamko Sabuni, Mats Persson och Johan Pehrson, alla står för en annan linje gentemot SD än den som till slut fick Liberalerna att släppa fram Löfven som statsminister.

”Räknar man kandidater står det alltså 3–0 till Ulf Kristersson i Liberalernas partiledarprocess”, skriver han.

Aftonbladets Lena Mellin menar att Liberalernas interna strid har dragit ner humöret i partiet vilket kan få påverkan på EU-valet senare i vår.

”Men hur mycket han än sliter ser Jan Björklund ut att tvingas avsluta sin partiledarkarriär med ännu ett förlustval”, skriver hon.

17 min
Erik Ullenhag, Jan Björklund och Nyamko Sabuni CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklunds avgång

Splittring inom L när efterträdare ska utses

Partiledarvalet blir ett viktigt vägval för vilket ledarskap man vill ha inom Liberalerna, skriver Dagens Nyheter.

Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag pekas ut som möjliga efterträdare till Jan Björklund, visar en kartläggning som tidningen gjort. Men kandidaterna symboliserar två vitt skilda linjer inom partiet. Sabuni ses som en politiker som vågar vara kontroversiell och har tidigare gett uttryck för att L bör kunna samarbeta med SD. Ullenhag beskrivs som socialliberal och har profilerat sig som en tydlig motståndare till partiet.

Varken Sabuni eller Ullenhag har velat ställa upp för en intervju, skriver DN.

L-politiker från hela landet samlas i helgen för partiråd där partiledarfrågan ska diskuteras.

3 tim
Läs mer om Jan Björklunds avgång
Soldater i Nigeria patrullerar inför valet. CRISTINA ALDEHUELA / AFP
Valet i Nigeria

Nigerias president vädjar till lugn efter uppskjutet val

Nigerias president Muhammadu Buhari vädjar till befolkningen om lugn efter att valkommissionen meddelat att president- och parlamentsvalet skjuts upp en vecka, skriver Reuters.

Det var först natten till i dag som beskedet kom och många väljare hann inte få veta något innan de på morgonen kom fram till de stängda vallokalerna.

Rivalen Atiku Abubakar säger till reportrar att han är chockad över att valet skjuts upp men uppmanar sina anhängare att ha tålamod och gå och rösta.

2 tim
En kvinna inspekterar innehållet i en låda med utrustning som skulle ha använts vid valet. LUIS TATO / AFP
Valet i Nigeria

Sociala medier fylls av besvikelse: #ThisIsNigeria

Besviken stämning råder i Nigeria efter att president- och parlamentsvalet skjutits upp till den 23 februari, skriver AFP. Många väljare hade inte hunnit få informationen förrän de kom till de stängda vallokalerna på lördagsmorgonen.

– Varför meddelade de inte förseningen tidigare? Varför göra det mitt i natten? undrar Chidi Nwakuna, en affärsman som dykt upp tidigt för att lägga sin röst i staden Port Harcourt i södra Nigeria.

Den nigerianska tidningen Premium Times skriver att många invånare använt sociala medier för att kritisera valkommissionen för dess beslut. Hashtagen #ThisIsNigeria används av invånarna för att uttrycka missnöje.

Många kritiserar valkommissionen och skriver att president Muhammadu Buhari insett att han kommer att förlora och agerar desperat.

4 tim
Journalister utanför Nigerias valkommission i väntan på beskedet. KOLA SULAIMON / AFP
Valet i Nigeria

Valet i Nigeria skjuts upp – oppositionen är kritisk

Presidentvalet i Nigeria skjuts upp en vecka och ska hållas den 23 februari. Beskedet från landets valkommission kom bara timmar innan vallokalerna skulle öppna på lördagsmorgonen. Orsaken uppges vara logistiska problem, skriver AFP.

Beslutet kritiseras av ordföranden för det största oppositionspartiet som menar att president Muhammadu Buhari försöker klamra sig fast vid makten, skriver The Guardian.

Valet ses som en folkomröstning om Buharis första mandatperiod, som präglats av en svag ekonomi och oförmåga att komma till rätta med korruption och säkerhet i landet.

Idag 04:16
Läs mer om Valet i Nigeria
 Johanna Hagström.  JOHANNA LUNDBERG / BILDBYR N
Världscupen i längdskidåkning

Johanna Hagströms första pallplats – trea i sprint

20-åriga Johanna Hagström tog sin första pallplats i karriären efter en tredjeplats i sprint i italienska Cogne. Hagström imponerade både i kvarts- och semifinal och i finalen spurtade hon till sig tredjeplatsen. Jessica Diggins från USA vann loppet.

– Jag vet inte vad som hände. Jag var jättenöjd när jag bara tog mig till finalen, säger Hagström i SVT.

De svenska VM-åkarna avstod helgens världscuptävlingar i italienska Cogne för att träna inför skid-VM. I stället fick blågults unga talanger chansen och tog den. Sverige har i och med tredjeplatsen varit på pallen i samtliga världscupsprintar i vinter.

På herrsidan tog sig Marcus Grate sig vidare till sprintfinal – men slutade sist.

29 min
VEGARD WIVESTAD GR¯TT / BILDBYR N NORWAY
Världscupen i längdskidåkning

Karlsson inför vc-debuten: ”Ska tro på mig själv”

I helgen gör den omtalade junioren Frida Karlsson debut i världscupen för att genrepa inför längd-VM som inleds 19 februari. 19-åringen gjorde succé under JVM tidigare i år och lyckades knipa en VM-biljett utan att tävla i världscupen, något som blivit uppmärksammat, skriver SVT Sport.

– Det som stått i tidningar och media har varit positivt. Jag får större självförtroende. Om alla andra tror på mig, ska jag också göra det, säger hon.

På söndag kör hon 10 kilometer i klassisk stil i italienska Cogne.

– Jag vill känna att kroppen svarar bra och att jag får en väldigt bra genomkörare inför VM.

Igår 19:14
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning
Shamima Begums syster håller upp ett fotografi som visar tonåringen. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Gravid brittisk IS-flicka har ”flytt kalifatet” – vill hem

En gravid tonåring som vill hem till Storbritannien efter att ha anslutit sig till IS i Syrien vållar politisk debatt, skriver AFP. Shamima Begum och hennes två vänner hamnade på löpsedlarna redan när de rymde hemifrån 2015 för att gå med i terrorgruppen.

Nu har 19-åringen tagit sig till ett flyktingläger i östra Syrien. Hon har redan fått barn två gånger men båda har dött. Nu är hon gravid för tredje gången, enligt tidningen The Times som lokaliserade henne.

– Jag flydde från kalifatet. Nu vill jag bara komma hem till Storbritannien, säger Shamima Begum till Times.

Alex Younger, chef för Storbritanniens underrättelsetjänst MI6, säger att tonåringen har rätt att komma hem men att hon kan förvänta sig åtal. Han säger också att all erfarenhet pekar på att personer som sökt sig till liknande sammanhang utvecklar kunskaper som kan göra dem mycket farliga för samhället.

2 tim
Övervakningsbilder från 2015 visade när 15-åringen och hennes vänner lämnade landet.
Kampen mot IS

Brittiske justitieministern: Kan inte göra folk statslösa

Storbritannien kanske inte kan stoppa 19-åringen Shamima Begum från att komma hem efter att hon enligt egen utsago ha flytt från IS.

Tonåringen rymde hemifrån för att ansluta sig till IS 2015 och nu befinner hon sig i ett flyktingläger i Syrien. Enligt The Guardian är hennes familj beredd att ta till rättsliga åtgärder mot den brittiska staten om den skulle försöka hindra hennes hemresa.

Storbritanniens justitieminister David Gauke säger till Sky News att den högsta prioriteten är att garantera det brittiska folkets säkerhet, men tillägger: ”Vi kan inte göra folk statslösa”.

Inrikesministern Sajid Javid har tidigare sagt att han inte kommer att tveka inför att stoppa Begum från att återvända.

2 tim
Läs mer om Kampen mot IS

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
MARIO KNEISL / BILDBYR N
Alpina VM 2019

Just nu: Swenn-Larsson jagar första VM-medaljen

Anna Swenn-Larsson har aldrig tagit en individuell medalj på ett världsmästerskap – inför andra åket i Åre ligger svenskan tvåa, endast elva hundradelar bakom ledande Wendy Holdener. Guldfavoriten Mikaela Shiffrin ska dock inte räknas bort. Amerikanskan är endast 15 hundradelar från täten.

Frida Hansdotter, som har tagit VM-medalj under de tre senaste mästerskapen, är 56 hundradelar bakom Holdener på en sjätteplats inför andra åket.

Tävlingen startar 14.30 och sänds i SVT.

2 min
Sveriges Anna Swenn-Larsson mot Kanada i heat 7 under tisdagens lagtävling vid alpina VM i Åre 2019. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alpina VM 2019

Swenn-Larsson tvåa – guldläge inför andra åket

Anna Swenn-Larsson fick till ett toppenåk i damernas slalom och har ett utmärkt medaljläge inför andra åket – endast 11 hundradelar bakom ledande Wendy Holdener.

– Det var superbra, jag är jättenöjd med mitt åk, säger Swenn Larsson till Sportbladet.

Guldfavoriten Mikaela Shiffrin, som blev krasslig under gårdagen, fick också till ett bra åk och är femton hundradelar bakom Holdener på en tredjeplats.

Frida Hansdotter tappade lite i slutet av åket och är 56 hundradelar efter täten och ligger just nu på en sjätteplats.

Svenskan Charlotta Säfvenberg är också med till andra åket – men Ylva Stålnacke körde ur.

3 tim
Läs mer om Alpina VM 2019
Angela Merkel  Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Merkel: Är det en bra idé att USA lämnar Syrien snabbt?

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ifrågasätter USA:s beslut att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Syrien, skriver AFP.

– Är det en bra idé för amerikanerna att plötsligt och snabbt dra sig ur Syrien? Eller kommer det än en gång att stärka Irans och Rysslands kapacitet att utöva sitt inflytande? säger Merkel.

I december meddelade USA:s president Donald Trump att USA ska dra tillbaka trupperna.

3 tim
Barn och kvinnor evakueras från Baghouz. FADEL SENNA / AFP
Syrienkriget

SOHR: IS har gett upp i ”den sista striden” i Syrien

USA-stödda Syriska demokratiska styrkorna, SDF, har tagit kontroll över vad som har beskrivits som det sista IS-kontrollerade området i Syrien, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet enligt Reuters.

Med hjälp av amerikanska flyganfall har kurdiska SDF stridit mot terrorgruppen i det lilla samhället Baghouz öster om Eufrat, nära den irakiska gränsen. Några hundra kvarvarande IS-anhängare, många av dem utländska, ska ha gett upp.

Nyhetsbyrån skriver att man inte har kunnat bekräfta uppgifterna. Bedömare har också pekat på att terrorgruppen håller en skärva av territorium längre västerut.

4 tim
Morgan Johansson, arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

”Välkomna nyheter – men terrorhotet är inte över”

Svenska politiker välkomnar beskedet att IS tappat kontrollen i sitt sista område i Syrien. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att en lång mardröm för människorna i området kan gå mot sitt slut. ”Men terrorhotet är inte över. Terrorister som inspirerats av IS kommer att fortsätta att vara ett stort problem under lång tid framöver.”

V-ledaren Jonas Sjöstedt skickar en uppmaning om att inte svika kurderna i regionen. Han skriver: ”Glöm inte vilka som kämpat hela vägen från Kobane till denna seger, kurderna med allierade i norra Syrien. Svik dem inte!”

4 tim
Läs mer om Syrienkriget