Arkivbild. Mick Mulvaney Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

Trump utser Mick Mulvaney till ny stabschef i Vita huset

Donald Trump har utsett Mick Mulvaney till Vita husets nye ställföreträdande stabschef, meddelar presidenten på Twitter.

”Mick har gjort ett fantastiskt jobb inom administrationen. Jag ser fram emot att arbeta med honom i denna nya roll när vi fortsätter göra USA fantastiskt”, skriver Trump.

Mulvaney arbetar i nuläget som budgetchef i Vita huset och kommer ta över som stabschef när John Kelly lämnar posten vid årsskiftet.

Toppnyheter

Valet 2018 Reaktioner på regeringsspelet
Jan Björklund och Jonas Sjöstedt.  TT
Valet 2018 Reaktioner på regeringsspelet

Björklund om V:s ”hemliga papper”: Tror jag inte finns

V-ledaren Jonas Sjöstedt hävdar att det finns en hemlig uppgörelse mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. På onsdagen sa han att det finns på ”ett papper ni aldrig kommer att få se”.

Centerpartiet och Liberalerna avfärdar utspelet som ett tomt hot.

– Nej. Något hemligt avtal tror jag inte finns, sa L-ledaren Jan Björklund när han klev in i riksdagens presscenter.

Eskil Erlandsson, riksdagsledamot och Centerpartiets talesperson i landsbygdsfrågor menar att uppgifterna om ”pappret” inte rör överenskommelsen mellan S, MP, C och L utan är ”betydelselöst”.

1 tim
Annie Lööf och  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Reaktioner på regeringsspelet

Kristersson (M): Ovärdigt att bilda regering så här

Regeringsbygget är politiskt bräckligt, säger Moderaternas partiledare när han kommenterar regeringsbildningen i Studio Ett.

– Det är ovärdigt att bilda regering på det här sättet, säger han.

M-ledaren menar att Vänsterpartiets besked att släppa fram Stefan Löfven visar att V uppfattar att de kommer att ha inflytande över regeringen.

Kristersson menar att det inte kommer att leda till borgerlig politik i praktiken:

– Det är väldigt svårt att tänka sig att den här regeringen inte kommer ha vänsterinslag. Den ska drivas av två vänsterpartier och den ska stödjas av ett tredje vänsterparti, säger M-ledaren.

1 tim
Rossana Dinamarca.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Reaktioner på regeringsspelet

Dinamarca efter V:s beslut: ”Historiskt misstag”

Beskedet att Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister är ett ”historiskt misstag”. Det säger den tidigare riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) till ETC.

– Man hade en stor möjlighet att få inflytande, men man sumpade den. Nu är chansen för att få inflytande förbi, säger hon.

Att vänsterledaren Jonas Sjöstedt lovat att partiet kommer att väcka en misstroendeomröstning mot Löfven om regeringen går fram med förslag som marknadshyror eller urholkad arbetsrätt menar Dinamarca bara är ”tomma ord.”

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Bilder från dagen. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

”Sverige går nu in i en ny historisk era för politiken”

Nu är allt i praktiken klart för en Stefan Löfven-ledd regering, säger Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg.

Vänsterpartiets uttalande om att de inte utesluts från inflytande tycks inte ha avskräckt Centerpartiet eller Liberalerna:

– De är uppenbarligen fast beslutna att driva fram detta nya politiska samarbete och införstådda med att Vänsterpartiet måste få bullra lite för att släppa fram sin gamla partner i ett helt nytt och provocerande sällskap, säger Stenberg.

TV4:s Marcus Oscarsson spår att både Centerpartiet och Liberalerna kommer tappa i de närmaste opinionsmätningarna – och menar att särskilt L står inför en ”turbulent och potentiellt tuff tid”. En svekdebatt mellan Allianspartierna kan i sin tur gynna Sverigedemokraterna, menar han.

”Sverige går nu in i en ny historisk era avseende politiken”, skriver Oscarsson på sin Facebooksida.

4 tim
Talman Andreas Norlén och Stefan Löfven på presskonferensen i dag.  Anders Wiklund /TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Så tar S makten med ett hemligt papper

Opinion En januariöverenskommelse som ska säkra att Vänsterpartiet inte ska få inflytande och sedan ett ”hemligt papper” som ingen kommer att få se – så säkrar Socialdemokraterna makten oavsett om de sviker alla de som de tecknat avtal med, skriver SvD:s Maria Ludvigsson i en ledare och frågar sig:

”Påminner inte det hela bedrövligt mycket om decemberöverenskommelsen?”

Politiker ska tala om för väljarna vad de vill göra – inte ha hemliga överenskommelser, menar Lars Ströman i en ledare i liberala Nerikes Allehanda.

Han skriver att det säkert finns anteckningar från samtalen mellan S och V men att det återstår att se vad som står i dessa.

”Det skulle exempelvis kunna finnas anteckningar om redan genomförda politiska reformer som Vänsterpartiet vill ska vara kvar. [...] Då finns det ingen anledning att bli upprörd”, skriver han.

38 min
Lööf, Löfven, Björklund och Sjöstedt. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Vem har egentligen lurat vem i rävspelet?

Opinion Det som pågår just nu är ett politiskt rävspel, skriver Expressens liberala ledarsida. Där ifrågasätts vem som ska ställas till svars för den politik som drivs under den kommande mandatperioden. ”Vem har egentligen lurat vem?”, skriver ledarsidan och menar att det antingen är C och L som förts bakom ljuset eller S som snärjts i en högervriden uppgörelse.

Det kan tyckas som att Löfvens S-MP-regering kommer tillträda ”med kniven mot strupen”, skriver Martin Klepke på LO-tidningen Arbetets ledarsida. Han tillägger att Löfven sitter säkrare än vad det ser ut men att det kommer pågå en dragkamp under resten av mandatperioden.

Olov Abrahamsson på Norrländska Socialdemokratens ledarsida berömmer agerandet från C och L som ”starkt och rakryggat” och hänvisar till tidigare liberalsocialdemokratiska koalitioner i Sveriges politiska historiska.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Brexit Storbritanniens framtid
En docka av Theresa Mays huvud.  Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Analyser: May borde avgå – för Storbritanniens skull

Att en majoritet av parlamentsledamöterna väntas stötta Theresa May och hennes regering i kvällens misstroendeomröstning betyder inte att de tycker att hon är rätt person att leda britterna ut ur EU. Det skriver CNN:s Jane Merrick i en analys.

Merrick menar att många av de ledamöter som i går röstade nej till Mays brexitavtal nu ser sin chans att påverka den kraftigt försvagade premiärministern till att driva brexit i den riktning de vill – oavsett om det är ett mjukare eller hårdare utträde de vill ha.

SvD:s Therese Larsson Hultin skriver på samma ämne att sannolikheten att May förlorar kvällens misstroendeomröstning är låg. De mest troliga scenarierna nu är att man skjuter upp utträdesdatumet bortom den 29 mars eller att landet kraschar ut ur EU utan ett avtal, skriver hon.

The Guardians Joseph Harker skriver att Theresa May borde avgå självmant:

”För Storbritanniens skull, Theresa May, bara g唂 skriver han i en analys.

Misstroendeomröstningen sker klockan 20 i kväll, svensk tid.

1 min
David Cameron Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Cameron: Ångrar inte att jag utlyste folkomröstning

David Cameron var den brittiska premiärminister som utlyste folkomröstningen om brexit som ledde till beslutet att lämna EU. Trots det kaos som nu råder håller han fast vid att det var rätt beslut.

– Jag ångrar inte att jag utlyste folkomröstningen. Det var ett löfte jag gav inför valet 2015, säger Cameron i en intervju med BBC.

Han säger dock att han ångrar att stanna-sidan inte vann omröstningen men att han nu hoppas att parlamentet ska kunna enas om ett ”alternativt samarbetsavtal” med EU och att premiärminister Theresa May inte ska fällas i kvällen misstroendeomröstning.

3 tim
HO / PRU
Brexit Storbritanniens framtid

Hopp om samtal mellan May och Corbyn tonas ner

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att prata med ”seniora parlamentsledamöter” om en kompromiss kring brexit som kan vinna stöd i parlamentet. Det svarar Andrea Leadsome, ledare i parlamentet, på frågan i BBC Radio om varför May inte har pratat med Corbyn, rapporterar The Guardian.

Att May inte har pratat med oppositionsledaren Jeremy Corbyn, och inte heller verkar ha för avsikt att göra det, upprör hans partikamrater. Yvette Cooper, en senior labourledamot, skriver på Twitter att det är ”löjeväckande och ogenomförbart” att inte prata med Corbyn och andra partiledare.

Idag 09:56
Läs mer om Brexit
Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Terrordådet i Nairobi

11 september-överlevare dödades i dådet i Nairobi

Bland de minst 15 personer som dödades vid attentatet i Nairobi i Kenya i går finns en amerikan som överlevde terrordådet mot World Trade Center den 11 september 2001, skriver Reuters.

Mannen, Jason Spindler, var vd för ett bolag som arbetar med ekonomisk utveckling i fattiga länder och har tidigare arbetat för amerikanska Fredskåren, skriver Market Watch.

Bland de döda finns också två kenyaner som arbetade med ekonomiska utvecklingsprogram för Kenyas grannland Somalia, samt en brittisk medborgare.

2 tim
Säkerhetsstyrkor i Nairob Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Terrordådet i Nairobi

Presidenten: Attentatsmän eliminerade – dådet är över

Angreppet mot hotellkomplexet i Nairobi är över, enligt Kenyas president Uhuru Kenyatta.

Han uppger att 14 personer är döda, och att de fyra attentatsmännen som stormade byggnaden har eliminerats, rapporterar Reuters. Över 700 människor har evakuerats från området.

Attentatet inleddes på tisdagseftermiddagen och fortfarande under onsdagsmorgonen hördes skottlossnig och fortsatta rapporter kom in om att människor var instängda i byggnaden.

Idag 07:52
Säkerhetsstyrkor hjälper människor fly undan terrordådet i Nairobi. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Terrordådet i Nairobi

Människor fast i byggnad efter attentat i Nairobi

Oroade anhöriga har börjat flockas utanför bårhusen i Nairobi efter att minst 14 personer dödats när extremister utfört ett attentat mot ett hotellkomplex i huvudstaden, rapporterar Reuters.

Under natten har polis och militär försökt evakuera omkring 50 överlevande, men 16 timmar efter attacken befaras människor fortfarande vara fångna i byggnaden. Enligt källor till nyhetsbyrån hördes det fortfarande skottlossning i eller kring komplexet vid sjutiden på morgonen, lokal tid.

Det finns inga samstämmiga uppgifter om hur många som fortfarande behöver evakueras, en källa uppgav under natten för Reuters att det var ”många”.

Idag 06:14
Läs mer om Terrordådet i Nairobi
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Riksdagens talman Andreas Norlén (M) nominerade på onsdagen i riksdagen Stefan Löfvén som nästa statsminister. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Efter 129 dagar – Löfven nomineras av talmannen

Talmannen Andreas Norlén har formellt föreslagit att riksdagen ska välja S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Omröstningen ska hållas på fredag.

Tidigare höll talmannen en pressträff tillsammans med Löfven där han konstaterade att det gått 129 dagar sedan valet i september.

– Jag hade inte trott att det skulle bli så här svårt eller så här utdraget.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gav under morgonen beskedet att de släpper fram en S-MP-regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. Allt är är därmed klart för att Löfven ska kunna väljas till ny statsminister i slutet av veckan. Troligen kommer en regeringsförklaring att hållas på måndag klockan 11, säger Norlén.

5 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven: ”Det har varit ett komplicerat politiskt läge”

Stefan Löfven anses av talmannen ha ”goda förutsättningar” att klara fredagens statsministeromröstning. Själv säger han sig ha respekt för att inget är klart före fredagens omröstning. Får han bilda regering är det ”januariavtalet” – överenskommelsen med C, L och MP – som gäller, säger han.

– Det har varit ett komplicerat politiskt läge. Nu går processen mot sitt slut och det är bra, säger han.

– Sveriges förutsättningar är goda. Vi har en stark arbetsmarknad, goda finanser och nu även en parlamentarisk grund för en regering, fortsätter Löfven.

På frågan hur han ser på V:s hot om misstroendeförklaring svarar Löfven:

– Det är överenskommelsen som gäller. Då ska den uppfyllas. Hur V väljer att agera i olika situationer det måste V ta ansvar för.

5 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

V släpper fram Löfven – med ”misstroendelöfte”

Vänsterpartiet kommer släppa fram Stefan Löfven som statsminister, meddelar Jonas Sjöstedt (V) på en pressträff.

– Vi har kommit överens på ett antal punkter. Klausulen om att V inte skulle få politiskt inflytande är nu i praktiken tillintetgjord, säger han.

Samtidigt säger han att V fått ”blankt nej” på sin begäran om att de delar i överenskommelsen med C, L och MP som rör arbetsrätt och marknadshyror ska tas bort. Därför presenterar Sjöstedt ett ”misstroendelöfte”: Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller urholkad arbetsrätt kommer partiet att kräva Löfvens avgång.

– Låt det vara tydligt: Vi är inte en del av deras överenskommelse, vi är vänsteroppositionen, säger Sjöstedt, som lovar att partiet även kommer rösta emot all annan ”högerpolitik” i överenskommelsen.

Idag 09:36
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund