Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Karnevalbesökare med munskydd. MANUEL SILVESTRI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Karnevalen i Venedig avbryts av rädsla för viruset

Karnevalen i Venedig kommer att avslutas under söndagen flera dagar i förväg på grund av coronavirusutbrottet i norra Italien, rapporterar AFP. Även alla idrottsevenemang i regionen stoppas fram till den 1 mars.

– Alla privata och allmänna större sammankomster måste undvikas, säger regionpresidenten Luca Zaia.

Det var just i Venedigregionen som landets första dödsfall kopplat till viruset skedde. Zaia beskriver situationen som den största krisen under hans tio år på posten.

1 tim
Människor bär ansiktsmasker framför Duomo di Milano, Milanos gotiska katedral. TT
undefined

Uppgifter: 132 personer har smittats av virus i Italien

Totalt 132 personer har smittats av coronaviruset i Italien, rapporterar den italienska tidningen Corriere della Sera. Enligt tidningen ligger 26 personer inlagda på intensivvårdsavdelning.

Folkhälsomyndigheten i Sverige vill invänta de officiella siffrorna som väntas komma på måndagen, skriver SvD. Då vill man också veta om myndigheterna bedömer att de har kontroll på läget.

– Har de kontroll på den gruppen är det ett väldigt litet problem, oberoende av hur stor gruppen är. Då är det hanterbart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, som menar att risken för stor spridning i Sverige fortfarande är liten.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Rebelledaren Riek Machar och president Salva Kiir. ALEX MCBRIDE / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Sydsudan

”Att pussla ihop Sydsudan kommer ta generationer”

Efter sex års inbördeskrig gör nu president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar sitt tredje försök att regera ihop för att få slut på våldet. Sydsudanexperten Alan Boswell säger till Washington Post att steget var nödvändigt för att en fred över huvud taget ska vara möjlig. Men han tror inte att det kommer att leda till någon omedelbar förbättring av situationen i landet.

– Sydsudan kommer inte upphöra att vara en misslyckad stat över en natt, det kommer att ta flera generationer av arbete att pussla ihop bitarna igen, säger han.

Inte heller Ayuel Chan, journalist i landet, är optimistisk.

– Om inget drastiskt händer lär inte status quo upphöra, säger han till al-Jazira.

11 min
Riek Machar svärs in. ANDREEA CAMPEANU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rebelledare tillbaka som vicepresident i Sydsudan

Rebelledaren Riek Machar har svurits in som förste vice president i Sydsudan i vad som många hoppas är ytterligare ett steg mot fred i landet, skriver AFP.

Det är tredje gången som de bittra rivalerna Machar och Salva Kiir, landets president, ska försöka styra ihop. Machar var vicepresident under Kiir första gången redan 2011 men sparkades och anklagas senare för att ha försökt iscensätta en statskupp, vilket blev starten på en blodig konflikt i landet.

Även i sambad med ett fredsavtal 2015 satt Machar med i regeringen men tvingades fly 2016 sedan avtalet brutit samman, vilket ledde till nya strider.

Igår 17:06
 Riek Machar och Salva Kiir. Stringer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rivalerna ska samarbeta: ”Måste förlåta varandra”

De bittra rivalerna president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar lovar att lägga sina mellanhavande åt sidan och samarbeta, sedan Machar svurits in som ny vicepresident under Kiir i Sydsudan, rapporterar AFP.

– Jag vill försäkra folket i Sydsudan att vi ska arbeta tillsammans för att få slut på ert lidande, sa Machar sedan han svurits in i huvudstaden Juba.

Även Kiir, som tidigare sparkat just Machar från posten som vicepresident talade i försonande ordalag.

– Vi måste förlåta varandra och förlikas, sa han.

Afrikanska Unionens ordförande Moussa Faki sa att det nya samarbetet visar på ”politisk mognad”.

Igår 17:06
Läs mer om Krisen i Sydsudan
Hela flygplatsen sveptes in i sanden. BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
Sandstormen på Gran Canaria

Strandade turister blir kvar – flygplatsen stängd igen

Flygplatsen på Gran Canaria öppnade under en kort stund på söndagen men fick snabbt stänga igen, skriver TT. Orsaken är den sandstorm som svept in över ön.

Flera tusen turister, varav hundratals svenska, är fast på ön och det är oklart när de kan flyga hem. Enligt SAS kommer bolaget inte att flyga från ön under söndagen. John Eckhoff, informatör på SAS, säger att de jobbar på att hitta hotell åt sina resenärer.

– Men det är svårt att hitta ledig kapacitet, säger han.

Expressen skriver att många svenskar tvingats övernatta på flygplatsen. Mats Linderholm berättar att det under den gångna natten var fullt med folk på flygplatsen.

– Då låg vi nästan på varandra, säger han.

41 min
Ett stillastående plan på Gran Canarias flygplats. BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS och Norwegian ställer planen även på söndagen

SAS och Norwegians flighter från Gran Canaria ställs in även under söndagen, skriver SVT. Totalt rör det sig om åtta avgångar till Sverige och Köpenhamn.

– Väderutsikterna är dåliga, och därför har vi bestämt oss för att ställa in avgångar till och från Skandinavien, säger Andreas Hjørnholm, pressansvarig på Norwegian, till SVT vid 11.30-tiden på söndagen.

John Eckhoff, presschef på SAS, säger att inga flyg kommer kunna lyfta förrän tidigast på måndagen.

Idag 10:59
Flygtornet på flygplatsen i Gran Canaria BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals svenskar fick övernatta på flygplatsen

Enligt SAS har 360 passagerare som var på väg till Arlanda fått övernatta på flygplatsen på Gran Canaria. Flygbolagets norska presschef uppger att det för närvarande inte finns några tillgängliga hotellrum för passagerarna, skriver TT.

Även hundratals svenskar som skulle flyga med Ving, Norwegian och Tui drabbades av stormen som förde med sig sand från Sahara till Kanarieöarna.

På söndagsmorgonen har SAS dessutom ställt in tre flyg till Las Palmas – från Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

SAS meddelar att de under söndagen kommer att flyga hem passagerare till Göteborg och Köpenhamn, däremot får resenärer till Stockholm, Oslo och Kristiansand vänta till tidigast i morgon måndag.

Idag 05:38
Läs mer om Sandstormen på Gran Canaria
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är oroad över stabsläget på Södersjukhuset. Jessica Gow/TT samt Yvonne Åsell/SvD/TT
Framtiden i sjukvården

Hadzialic kritisk: Personal har varnat för krisläge

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) som sedan hon tillträdde riktat kritig mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm är nu orolig för patienternas säkerhet.

Detta efter beskedet att Södersjukhuset i Stockholm under söndagen tvingades gå upp i stabsläge.

– Jag ser på läget med oro, men jag är inte förvånad. Tjänstemän och vårdpersonal har varnat för att vi kommer att gå in i ett krisläge, säger hon till SvD.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö berättar om stabsläget för Aftonbladet tv.

– Vi stärker vår beslutsförmåga och ökar vår förmåga och vidtar åtgärder för att försöka underlätta för patienter och medarbetare, säger Runsiö.

1 tim
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Södersjukhuset går upp i stabsläge – platsbrist

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist, skriver Svenska Dagbladet. Sjukhusets presstjänst bekräftar läget för tidningen.

– Patienter ligger och skriker. Det ser ut som en krigszon, säger en sjuksköterska till SvD.

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i region Stockholm är kritisk.

”Nu händer det igen. Sjukhusen i Stockholm behöver fler vårdplatser och anställda, inte färre”, skriver hon på Twitter efter beskedet om sjukhuset.

ST-läkaren Laura Eklinder som startat Stockholms sjukvårdsupprop jobbar på akuten och säger till DN att de patienter som väntat längst där har väntat i 32 timmar.

3 tim
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Illustrationsbild. Motvind och regn i Malmö i går. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Halland begär förstärkning efter unika vädervarningen

Halland begär nationell förstärkning till följd av översvämningar i länet, rapporterar TV4 Nyheterna. Beskedet kommer efter ett krismöte till följd av ovädret som har fått vattennivåerna att stiga.

Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, uppmanar privatpersoner att göra sig redo.

– Man har stort eget ansvar som fastighetsägare så det gäller att vara förberedd med bland annat pumpar, säger han till tv-kanalen.

SMHI har klass 3-varnat för de höga vattennivåerna i Lagan och Nissan. En sådan varning utfärdas i snitt en gång vart 50:e år, enligt SVT.

2 tim
Tranor. Arkivbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Säkra vårtecknet: Första tranan vid Hornborgasjön

Den första tranan som kommer långväga ifrån har landat på Hornborgasjön, uppger länsstyrelsen i Västra Götaland. Ornitologen Christopher Magnusson som fick syn på fågeln säger till P4 Skaraborg att den såg välmående ut, utstötte ett läte och flög söderut.

De stora mängderna tranor lär dock vänta till slutet av mars, skriver länsstyrelsen ett pressmeddelande.

– Det känns verkligen hoppfullt att våren och de första tranorna har kommit. Samtidigt är det lite dubbla känslor i år eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger Sofie Stålhand, föreståndare för Naturrum vid Hornborgasjön.

4 tim
Illlustrationsbilder. TT
undefined

Snölinjen kryper norrut när vintertemperaturerna ökar

Sveriges snögräns rör sig successivt uppåt, säger SMHI-klimatologen Sverker Hellström till SvD. Han menar att en grads temperaturökning inte kommer att få lika tydlig effekt för snömassorna längre norrut.

– Men i södra Sverige där det är på marginalen och det normalt sätt svänger kring nollan då kan någon grad förskjuta den här gränsen mellan snö och regn, säger han.

För närvarande går snölinjen i höjd med Malung och Sundsvall, vilket är ovanligt högt upp. Sådana barmarksvintrar inträffar en gång vart tionde till tjugonde år, säger Hellström, som slår fast att enskilda väderfenomen inte är konstiga i sig.

6 tim
Läs mer om Vintervädret
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Donald Trump. under ett väljarmöte. MARIO TAMA / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Allt fler amerikaner är nöjda med Trumps arbete

För första gången sedan januari 2017 är amerikanerna som tycker att Donald Trump gör ett bra jobb som president fler än de som inte tycker det. Det visar en undersökning från Gallup som The Guardian skriver om.

49 procent av de tillfrågade säger att de är nöjda med Trump, medan 48 procent inte är det.

Undersökningen är goda nyheter för Trump inför valet i höst, skriver CNN:s Harry Enten. Presidenter som har ett stöd på under 45 procent vid den här tiden inför ett val brukar i allmänhet inte bli omvalda, medan de har goda chanser att bli det om stödet är är högre än så.

2 tim
Bernie Sanders.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Sanders breda stöd får rivaler att darra

Bernie Sanders stora framgång i nattens nomineringsmöte beror till stor del på att han lyckats mobilisera ett starkt stöd bland olika demografiska grupper, skriver NBC:s politiske kommentator Jonathan Allen.

”Vermontsenatorns vinst i Nevada borde göra rivalerna darriga. Hans väljare är ett bra tvärsnitt av det demokratiska partiet”, skriver Allen i en analys.

BBC:s Anthony Zurcher skriver i en analys att Sanders starka stöd bland väljare med latinamerikanska rötter bäddar väl inför de viktiga delstaterna Kalifornien och Texas.

Kan Sanders stoppas? frågar sig John McCormack i en analys i National Review som publicerades tidigare i veckan. Han drar paralleller mellan Sanders medvind nu och den som Donald Trump upplevde under presidentkampanjen 2016. Samtidigt pekar McCormack att Sanders tidigare har haft svårt att locka svarta och äldre väljare.

Idag 10:40
Trumps tidigare pressekreterare Sarah Sanders och president Donald Trump.  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps ex-medarbetare: ”Underskatta inte Sanders”

Vita husets tidigare pressekreterare Sarah Sanders varnar republikaner för att underskatta den demokraten Bernie Sanders.

När hon gästade Fox-programmet ”Justice with Judge Jeanine” på lördagskvällen underströk hon vikten av att alla republikaner röstar i presidentvalet i november så att Trump blir återvald.

– Bernie Sanders ser ut som den troliga demokratiska presidentkandidaten just nu. Republikaner måste vara väldigt försiktiga. Vi kan inte ta någonting för givet, insatsen har aldrig varit högre, säger hon i programmet.

Vermontsenatorn Bernie Sanders, som inte är släkt med Sarah Sanders, tog med bred marginal hem segern i nattens nomineringsmöte i delstaten Nevada.

Idag 09:35
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund