Donald Trump och Rod Rosenstein TT
Trumps USA USA:s framtid

Trump vill inte avslöja sina planer för Rod Rosenstein

Donald Trump ville på måndagen inte säga om han tänker ge biträdande justitieminister Rod Rosenstein sparken, eller om han har fortsatt förtroende för honom. Enligt AP sa Trump han hoppades att det planerade mötet mellan honom och Rosenstein ska bringa klarhet i ”vad som pågår”.
Flera medier rapporterade under dagen att Rosenstein valt att meddela sin avgång eftersom han anade att Trump planerade att sparka honom, vilket även det förmedlats av källor till medier. Men i stället meddelade Vita huset att Trump och Rosenstein bestämt att träffas på torsdag.
Rosenstein har enligt uppgifter föreslagit att Trump ska spelas in i hemlighet i syfte att få honom avsatt, uppgifter Rosenstein har förnekat.

Toppnyheter

Lisbeth Palme och Stefan Löfven.
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Löfven om Palmes död: ”Tankar finns hos familjen”

Stefan Löfven (S) tar emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång med stor sorg.
”Mina tankar finns i denna stund hos Lisbeths och Olofs tre söner och deras familjer”, skriver statsministern på Instagram.
Han skriver om vilka fina samtal de haft främst på Gotland i samband med Almedalen där Lisbeth Palme var en ”trogen åhörare”.
”Hon var tidigt pådrivande för att FN:s barnkonvention blev antagen 1989 och hon var med och förberedde det globala barntoppmötet 1990. Som ordförande i FN:s barnfond och i den svenska UNICEF-kommittén gjorde hon stora insatser för att samhället skulle ta största möjliga hänsyn till barnens villkor.”
I en intervju med TT berättar S-ledaren att han träffat Lisbeth Palme flera gånger och att de såg filmen om Olof Palme tillsammans.
– Jag lärde känna Lisbeth Palme som en djupt engagerad, varm människa med mycket humor och glimten i ögat. I dag är det en sorgens dag.

2 tim
Margot Wallström, Ylva Johansson och Anna Ekström. TT
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Reaktioner: ”Lisbeth var alltid så varm och ödmjuk”

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom.
”Fina Lisbet Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många”, skriver barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren på Twitter.
Utrikesminister Margot Wallström skriver: ”Fina, kloka Lisbeth Palme har gått bort. Vila i frid.”
EU- och handelsminister Ann Linde hoppas att Palmes insatser för att utveckla barnomsorgen i Sverige blir ihågkomna.
”Jag är så glad över att hon långt upp i åldern kom till oss när Palmecentret ordnade aktiviteter, en länk till vår historia”, skriver hon.
”Vila i frid. Våra tankar går till släkt och vänner”, skriver LO.

3 tim
Lisbeth Palme. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Palme stred för barnens rättigheter: ”En stark röst”

Vänner och bekanta minns Lisbeth Palme som en varm och generös person – som stred för barns rättigheter.
Enligt Maj-Inger Klingvall, ordförande för Unicef Sverige, var Lisbeth Palme ”en stark röst”.
– Hon var en mycket känd och erkänd profil som kunde föra barnens talan i alla sammanhang. Lisbeth Palme fick människor att lyssna eftersom hon var så väl insatt och genuint engagerad, säger hon till SVT Nyheter.
Rädda Barnens ordförande Lise Bergh säger till TT att Lisbeth Palme var en människa med stor betydelse för världens barn.
”Vi är många i barnrättsrörelsen som mött Palme och hennes engagemang vid möten, seminarier och i en gemensam kamp för barns rättigheter”, skriver hon i en kommentar.

1 tim
Läs mer om Reaktioner på Lisbeth Palmes död
Lisbeth Palme.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme 1931-2018

Lisbeth Palme har dött – hon blev 87 år gammal

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har dött efter en tids sjukdom. Det meddelar familjen för TT. Hon blev 87 år gammal.
– Vi är samlade alla tre här nu, säger sonen Mårten Palme till Expressen.
Lisbeth Palme var gift med Olof Palme från 1956 fram till hans död 1986.
Hon var huvudvittnet som pekade ut Christer Pettersson som skyldig till mordet på Olof Palme. Pettersson dömdes i tingsrätten 1989 men friades i hovrätten samma år.
Lisbeth Palme var barnpsykolog och ordförande i Unicef 1990-1991. Hon satt även i den svenska Unicef-kommittén till 1999.

3 tim
Lisbeth och Olof Palme. TT
Lisbeth Palme 1931-2018

Palmes liv i bilder: ”Stod gärna i ljuset av Olof”

Lisbeth Palme är död. Som fru till en av Sveriges mest kända politiker genom tiderna hamnade hon ofta i skymundan av statsministern, något hon aldrig uppfattade som ett problem.
– I ljuset av Olof var jag och där stod jag gärna, sa Lisbet Palme till DN i en intervju 2010. Hans närvaro elektrifierade; han lyste upp. Han hade en otrolig kraft att förändra saker som jag själv inte kunde förändra.
Lisbeth Palme blev 87 år gammal. Se hennes liv i bilder.

3 tim
Lisbeth Palme. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme 1931-2018

Expert: Lisbeth Palmes död kan påverka mordutredning

Lisbeth Palmes bortgång kan innebära ett bakslag för utredningen av Olof Palmes död, skriver Expressen. Detta eftersom åklagaren Krister Petersson på nytt ville förhöra änkan.
– Det är intressant att åklagaren Petersson velat tala med henne trots hennes tidigare bestämda uttalanden om Christer Pettersson. Hade hon omprövat sin uppfattning? säger Gunnar Wall, expert på Palme-mordet, till tidningen.
Lisbeth Palme var med sin make när han mördades på Sveavägen i Stockholm 1986. Vid en vittneskonfrontation pekade hon ut Christer Pettersson, men tidigare i år kom uppgifter om att en man som kallas Skandiamannen var intressant varpå man ville förhöra änkan igen.

1 tim
Läs mer om Lisbeth Palme 1931-2018
En match mellan Mora och Brynäs i slutet av september.  Ulf Palm / TT NYHETSBYRÅN
SHL 18/19

Supportergrupper till SHL: Idrotten vi älskar är hotad

Samtliga lags supportergrupper i SHL och Hockeyallsvenskan har skrivit ett öppet brev till SHL:s makthavare där de lägger fram fem förslag på vad förbundet bör ändra på, rapporterar Sportbladet.
”Nu har vi gått samman, för vi ser att den idrott vi alla älskar är hotad”, skriver de i brevet.
En av punkterna handlar om att göra det lättare att åka ur och gå upp i SHL respektive HockeyAllsvenskan.
Starten på hockeysäsongen har varit turbulent. SHL:s vd Jörgen Lindgren har bland fått sparken.

30 min
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 18/19

Efter kritiken: SHL sparkar vd:n Jörgen Lindgren

SHL:s vd Jörgen Lindgren lämnar sin post med omedelbar verkan, skriver SHL på sin hemsida. SHL har kritiserats hårt under hösten: först efter uppgifter om att man vill försvåra möjligheterna till avancemang från Hockeyallsvenskan, därefter för att ha försökt tysta ner kritiken.
– Vårt ansvar är att svensk hockey och vår publik skall känna att SHL präglas av tillit, transparens och förtroende, säger SHL:s ordförande Anders Källström i ett uttalande.
Michel Marchal tar över som tillförordnad vd.

15 okt
Jörgen Lindgren.  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 18/19

”Därför skriker fansen: SHL – hockeymördare”

Det var helt rätt att sparka SHL:s vd Jörgen Lindgren, skriver Expressens krönikör Magnus Nyström. Lindgren bör vara nöjd över det senaste tv-kontraktet, men någonstans på vägen tappade han kontakten med en stor del av sin publik och publiksnittet i fjol var det sämsta på 15 år, fortsätter Nyström.
”Somliga har heller inte velat förstå fansens vrede, när det borde vara uppenbart för alla att SHL har fått igenom sin vilja att göra det svårare att åka ur och gå upp. Det är därför fansen skriker: SHL - hockeymördare.”
Aftonbladets krönikör Mats Wennerholm skriver att Jörgen Lindgren har fått ta onödigt mycket skit genom åren, men att han varit usel på att bemöta kritiken.
”Helt saknat känsla att möta uppretade fans och kritiker och SHL:s varumärke har blivit svagare än någonsin”, skriver Wennerström.

15 okt
Läs mer om SHL 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund