Donald Trump. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Gränspolitiken

Trump vill prioritera unga och utbildade invandrare

Donald Trump vill göra en översyn av USA:s invandringssystem för att se till så att unga, utbildade och engelsktalande med ett jobberbjudande, gynnas. Det sa han när han mötte journalister i Rosenträdgården i Vita huset, skriver Reuters.

Trump anser att systemet i dag är dysfunktionellt.

– Vi diskriminerar briljans. Men vi kommer inte göra det längre, sade presidenten under sitt tal i Vita husets rosenträdgård på torsdagskvällen.

Han sa även att Trumpadminstrationen vill öka säkerheten vid gränsen.

Toppnyheter

En kraftig explosion inträffade i Linköping i juni. Ett helt bostadshus förstördes.  Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrymningen i Linköping

Antalet sprängdåd i Sverige ökar – 120 hittills i år

Från årsskiftet fram till juli i år har 120 sprängningar skett i Sverige, jämfört med 83 under samma period förra året. Det visar statistik från polisen som DN tagit del av.

Ökningen har skett i hela Sverige, förutom i Region Mitt. Region Syd har haft flest sprängdåd hittills i år, och toppade listan även förra året.

Petra Stenkula, utredningschef vid Region Syd, säger att det kan vara flera anledningar till att sprängdåden ökar.

– Man kan i dagsläget egentligen bara spekulera om varför. Vi har en ökad problematik med kriminalitet och utanförskap, säger hon.

Hon säger också att tillgången på dynamit kan ha ökat.

En moped exploderade i en polisbyggnad i Linköping i natt. Den var fylld med sprängmedel.

20 sek
Bilder på explosionsplatsen, Garnisonen, Linköping.  Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen utreder samband med tidigare sprängning

Polisen ska utreda om det finns kopplingar mellan nattens sprängning och den kraftiga explosion som skedde på Ådalagatan i Linköping i juni.

– När man hittar sprängmedel i Linköping och det tidigare har skett en explosion är det självklart att vi är angelägna om att titta på om det finns ett samband, säger Daniel Axelsson, chef för avdelningen för grova brott, på en presskonferens.

Båda händelserna kommer nu att utredas av samma avdelning inom polisen.

Idag 13:02
Christian Winkler. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: ”Någon form av sprängmedel på mopeden”

Polisen i Linköping höll på tisdagen en pressträff om nattens explosion.

– I går skulle en stulen moped lämnas ut till sin ägare, då upptäcktes att någon typ av sprängmedel fanns i mopeden, berättar polisen Christian Winkler.

I samband med detonationen av mopeden sprängdes också ett av polisens förråd.

– Jag förstår om Linköpingsborna känner oro, säger polisen på en pressträff.

Polisen är fortsatt förtegen om hur själva explosionen inträffade.

– Detaljfrågor runt hur nationella bombskyddet går till väga kan jag inte gå in på, säger Winkler.

Explosionen både hördes och kändes en bra bit från platsen. Händelsen utreds som förberedelse till allmän ödeläggelse.

Idag 09:07
Läs mer om Utrymningen i Linköping
Hanna Olsson i Sveriges Damkronor. Arkivbild.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löneskillnaderna inom idrotten

Ishockeyförbundet får kritik: Yrvaket och tondövt

Svenska ishockeyförbundet har hanterat konflikten med Damkronorna fel från början, anser pr-konsulten och krishanteringsexperten Patrik Westander.

– De borde ha visat förståelse för problemet direkt, säger han till TT.

Det var för drygt en vecka sedan som 43 spelare meddelade att de tackar nej till en landslagssamling och en kommande femnationsturnering på grund av bland annat dåliga ekonomiska förutsättningar, försäkringsfrågor samt brist på respekt. När nyheten kom sa Tommy Boustedt, förbundets generalsekreterare, att han var förvånad över bojkotten. Osmidigt, anser Westander.

– Det första uttalandet var yrvaket och tondövt. Det hade varit bättre om förbundet från början hade sänkt konfliktnivån genom att visa empati och förståelse för problemet.

41 min
Johanna Fällman.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johanna Fällman: Det viktigaste är stöd och respekt

Damkronorna har lämnat in en tiopunktslista med krav på åtgärder för att de ska avsluta sin strejk. Backen Johanna Fällman ser tre av punkterna som extra viktiga, säger hon till Radiosporten. Det första är att ersättningarna ska höjas och försäkringarna förbättras. Som tredje punkt nämner hon att spelarna förväntar sig ett bättre bemötande och mer respekt från Ishockeyförbundet.

– Det största är att vi ska känna stöd och uppbackning från vårt förbund, säger Fällman till Radiosporten.

Det var förra onsdagen som 43 spelare meddelade att de strejkar från landslagsspel.

12 min
Ordföranden i Svenska ishockeyförbundet, Anders Larsson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Möte med Damkronorna bokat: ”Måste lösa det”

Anders Larsson, ordföranden i Svenska ishockeyförbundet, säger att förbundets operativa ledning med generalsekreteraren Tommy Boustedt i spetsen har bokat in ett möte med spelarfacket Sico senare i veckan. Även SDHL kommer finnas med.

– Vi är i en situation nu där det är ett allvarligt läge, jag är bekymrad som ordförande och vi måste lösa det här, säger Anders Larsson till TT.

Det var i onsdags i förra veckan som spelarna i Damkronorna gjorde gemensam sak och via sociala medier meddelade att de inte skulle ställa upp på landslagslägret i Stockholm med efterföljande turnering i Finland den här veckan. Spelarnas protest grundar sig i låg ersättning och vad de menar är bristande respekt.

Idag 12:15
Läs mer om Löneskillnaderna inom idrotten
Jytte Guteland.  FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsdömde KI-forskaren

S-topp: Wallström måste sätta hårdare press på Iran

Opinion Sverige borde sätta större press på Iran om de övergrepp mot mänskliga rättigheter som sker i landet. Det skriver Jytte Guteland, S-politiker och ordförande för svenska Irankommittén, på Aftonbladet Debatt. Bakgrunden är att utrikesminister Margot Wallström (S) i dag träffade Irans utrikesminister Javad Zarif.

Hon listar en rad människorättsaktivister, journalister, advokater och fackföreningsaktiva som sitter fängslade i Iran på grund av sitt demokratiska engagemang. Bland annat nämns den dödsdömde svenske forskaren Ahmadreza Djalali, som Wallström under en efterföljande pressträff sa att hon diskuterat med Zarif.

”Dessa fångars brott är att de har kämpat för andra människors frihet. Nu behöver de vår hjälp. Vi vill se att du, Margot Wallström, använder detta tillfälle att pressa Iran så att dessa politiska fångar släpps fria.”

1 tim
T.v en demonstration för att Ahmadreza Djalali ska släppas fri. T.h. Utrikesminister Margot Wallström.  TT
undefined

Wallström manar Iran att häva dödsdom mot Djalali

Utrikesminister Margot Wallström (S) tog upp fallet med den dödsdömde svenske forskaren Ahmadreza Djalali i Iran när hon i dag träffade landets utrikesminister Javad Zarif, skriver Expressen.

– Vi kräver att det här dödsstraffet inte ska verkställas, förstås, och vi har via vår konsulära enhet kontakt med anhöriga. Vi uttrycker oro för hans hälsa och kräver konsulärt tillträde. Det är viktigt att vi fortsätter insistera på detta, säger Wallström.

Hon hävdar att det finns en vilja från Irans sida att lyssna på vad Sverige har att säga i frågan.

Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016 och dömdes året därpå till döden, anklagad för spioneri.

3 tim
Läs mer om Dödsdömde KI-forskaren
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

1 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

3 tim
Matteo Salvini och Giuseppe Conte. ANDREAS SOLARO / AFP
undefined

Guiseppe Conte avgår – bakslag för Matteo Salvini

Italiens premiärminister Giuseppe Conte meddelar inför senaten att han avgår, skriver AFP. Han kommer nu att lämna in sin avgångsansökan till presidenten.

Conte inledde sitt tal inför senaten med att säga att det är ”ansvarslöst” av vice premiärminister Matteo Salvini att utlösa denna kris.

– Salvini visar att han följer sina egna intressen och sitt partis intressen. Hans val innebär en seriös risk för landet, sa han.

Att Conte självmant avgår beskrivs som ett bakslag för Salvini som önskar ett nyval. Detta eftersom det nu blir upp till presidenten att bestämma huruvida han vill utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering.

6 tim
Läs mer om Italiens nya regering
Explosionen vid Archangelsk/Vladimir Putin. TT
Explosionen vid ryska militärbasen

Ryssland vägrar ge svar om stängda strålningsstationer

Ryssland vägrar att ge någon information efter att fyra stationer, som mäter strålning i atmosfären, i några dagar slutade att samla in data efter explosionen vid en ryska militäranläggning i Archangelsk, skriver The Guardian.

Rysslands biträdande utrikesminister menar att insamlandet, som leds av den internationella organisationen CTBTO, är ”frivilligt” och att andra länder inte har med det att göra.

Att de fyra stationerna slocknade väcker oro för att Ryssland kan ha manipulerat dessa. Explosionen orsakade förhöjd strålningsnivå och ledde till att många i området köpte jod, vilket används för att minska effekterna av att ha utsatts av strålning.

3 tim
Illustrationsbild. Sergei Yakovlev / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Sensorer för radioaktivitet stängdes efter explosionen

Ett globalt nätverk som övervakar radioaktivitet uppger att deras fyra ryska sensorer slutade sända data bara dagar efter den mystiska explosionen vid en militäranläggning i Archangelsk, skriver Reuters. Det väcker oro över att Ryssland kan ha manipulerat sensorerna.

Nätverket CTBTO, som har sensorer som plockar upp så kallade radionuklidpartiklar, har fått uppgifter från Ryssland om att stationerna hade ”kommunikations- och nätverksproblem”.

Det ryska försvarsdepartementet, som driver stationerna, har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Explosionen orsakade förhöjd strålningsnivå och ledde till att många i området köpte jod, vilket används för att minska effekterna av att ha utsatts av strålning.

Igår 14:36
Läs mer om Explosionen vid ryska militärbasen