Rysslandsutredningen

Trumps advokat: Inget fel med att få rysk information

Det är ”inget fel” med att ta emot hackad information från Ryssland. Det säger Donald Trumps advokat Rudy Giuliani i CNN:s State of the Union angående särskilde utredaren Robert Muellers utredning.

– Vem säger att det ens är olagligt, säger Giuliani, och menar att vilken kandidat som helst ”i hela världen, i Amerika” skulle ta emot information.

Richard Hasen, expert på vallagen vid University of California, säger till Washington Post att det är ”besvärande” att Giuliani ger grönt ljus till en kandidat att ta emot bidrag från främmande länders regeringar.

– När det kommer till god kampanjsed, så snart en kampanj hör att en främmande regering vill hjälpa kampanjen så är det lämpliga att göra att gå direkt till FBI och tacka nej till erbjudandet.

Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Isoleringsavdelningen på Ullevål. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Smittad på sjukhus kan ha haft kontakt med över 100

Den anställda vid ögonkliniken på Oslos universitetssjukhus som bekräftats bära på det nya coronaviruset kan ha kommit i kontakt med över hundra personer, rapporterar NRK.

Personen smittades under en resa till norra Italien, kände av symptom under söndagen men var ändå på sitt jobb under måndagen och tisdagen. Sjukhuset arbetar nu med att kontakta alla som kan ha varit i kontakt med den smittade.

– Det är inte en situation vi tycker är särskilt lyckad, säger sjukhusets chef Bjørn Atle Bjørnbeth.

40 min
Överläkare Torgun Wæhre.  Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anställd på norskt sjukhus bekräftat virussmittad

En anställd på Oslos universitetssjukhus Ullevål har bekräftats bära på det nya coronaviruset, rapporterar Aftenposten.

På en presskonferens uppger sjukhusledningen att personen arbetar på ögonavdelningen, och att arbete pågår med att spåra vilka patienter och anställda som kan ha kommit i kontakt med den smittade. Sjukhuset har gått upp i krisläge.

Personen ska inte ha smittats på sjukhuset utan under en resa till Italien. De första symtomen ska ha visat sig i söndags kväll men den smittade var på jobbet måndag och tisdag. Ytterligare fyra anställda har sedan visat symptom.

Driften på sjukhuset i övrigt ska i nuläget inte påverkas.

3 tim
Människor med skyddsmasken i Teheran. Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: 210 har dött i virussmitta i Iran

210 personer i Iran ska ha dött sedan de smittats av det nya coronaviruset, rapporterar BBC:s persiska redaktion. Om uppgifterna stämmer är det en rejält mycket högre siffra än den senaste officiella dödssiffran som låg på 34 döda, enligt AFP:s rapportering.

De officiella siffrorna i Iran har tidigare kritiserats för att vara opålitliga.

Uppgifterna avfärdades under fredagskvällen av en talesperson för Irans hälsovårdsdepartement.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Fyra nya coronafall har bekräftats i Sverige

Fyra nya fall av coronaviruset har bekräftats i Sverige, enligt flera medier. Två av dessa är i Stockholm och ett i Uppsala. Enligt GP har ytterligare ett fall bekräftats i Jönköpings län.

Personen i Uppsala har befunnit sig i Iran och har hemma i Sverige visat sig vara smittad. Det skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

– Det är en medelålderskvinna, som mår väl, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala till GP.

I Jönköping rör det sig om en man i 50-årsåldern som kommit hem från en resa i norra Italien. Smittskyddsläkare Malin Bengnér säger till Aftonbladet att hans symptom är milda.

4 tim
Anders Tegnell. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kan ta emot hundra fall utan att vi har spridning”

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att antalet insjuknade i Sverige, som nu ligger på 11 personer, inte är avgörande för hur myndigheten agerar.

– Vi kan ta emot flera hundra importfall utan att det innebär att vi har en spridning i Sverige. Vi tar varje år emot ett femtiotal fall av mässling i Sverige och stoppar smittan mot dem, säger han.

Enligt honom är det avgörande om man börjar hitta smittade personer som inte kan spåras tillbaka till personer som varit ute och rest. Tegnell menar att sådant skulle signalera att det sker en spridning i befolkningen och inte mellan enstaka personer.

3 tim
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SJ-personal tas ur tjänst efter coronasmitta på tåg

SJ har bekräftat att det tåg som en virussmittad man reste med till Göteborg är ett av företagets, enligt GP. Personalen som jobbade ombord på tåget kommer inte att arbeta de närmaste dagarna.

Mannen konstaterades ha smittats av det nya coronaviruset i onsdags, men tåget togs ur trafik först i dag. Det kommer nu att städas extra noga på toaletter och handtag.

SJ har även uppmanat sina anställda som kommit hem från norra Italien att vänta 14 dagar innan man återgår till jobbet.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Valaffischer i Slovakien. VLADIMIR SIMICEK / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Slovakien

Analytiker: Det viktigaste valet i Slovakien på 20 år

För ett år sedan valdes den liberala juristen Zuzana Caputova till Slovakiens president, på en agenda om tolerans och ökat skydd för mänskliga rättigheter och etniska minoriteter.

Under lördagens parlamentsval utmanas den liberala linjen av extremhögern i form av uttalat främlingsfientliga LSNS som vuxit och ser ut att kunna bli vågmästare med runt 10 procent. Kampen mellan liberala och högerextrema ideologier gör valet till det viktigaste i landet på 20 år, säger analytikern Michal Vasecka till al-Jazira.

Han ser Slovakien som sista liberala demokratin i Östeuropa.

– Nu kan vi antingen bekräfta det eller göra som andra länder och falla tillbaka i någon form av auktoritärt styre, säger Vasecka.

2 tim
Valaffischer i Bratislava DAVID W CERNY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kamp mellan extremhöger och liberala i Slovakiens val

Partiet Smer som styrt Slovakien de senaste tolv åren ser ut att kunna tappa stort i morgondagen val. Enligt den senaste stora opinionsundersökningen ser Smer ut att få under 20 procent, medan en löst sammansatt oppositionell allians av center-högerpartier tillsammans får över 46 procent. Alliansen har vunnit stort stöd efter de omfattande protester som bröt ut i landet efter mordet på journalisten Ján Kuciak.

En joker i leken inför valet är emllertid högerextrema LSNS som kan bli vågmästare med runt tio procent av väljarstödet. Partiet driver en mycket hård linje mot etniska minoriteter, framför allt romer som i partiets officiella material beskrivs som ”parasiter”, skriver al-Jazira.

4 tim
Läs mer om Valet i Slovakien
Coronaviruset Smittans effekter
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Småföretagarna: ”En våg av varsel är att vänta”

Inom snar framtid är en varselvåg på väg in över svenska småföretagare på grund av det nya coronavirusets utbrott, varnar Småföretagarnas riksförbunds vice vd Erik Sjölander, i en intervju med SvD.

– Konkurserna kommer kanske framåt sommaren, men varsel kommer säkert att bli märkbara redan nästa vecka, säger Erik Sjölander.

Han säger att organisationen får många samtal från medlemmar som är oroade.

1 tim
undefined

Bilsalongen i Genève ställs in till följd av förbud

2020 års upplaga av den årligen återkommande bilsalongen i Genève är det senaste stora evenemang som ställs in till följd av oro kring spridningen av coronaviruset. Att man väljer att ställa in mässan är resultatet av att den schweiziska regeringen har förbjudit folksamlingar med mer än 1 000 personer på grund av smittorisken. Det var den 90:e upplagan av bilsalongen som skulle ha invigts den kommande veckan.

För en tid sedan kom beskedet att årets upplaga av mobilmässan Mobile World Congress ställs in till följd av avhopp med hänvisning till coronavirusets spridning. Och sent igår kom Facebook med beskedet att man ställer in årets utvecklarkonferens F8 av samma anledning.

Idag 11:56
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund