Elizabeth Warren.  TT/Skärmavbild
Trumps USA Primärvalen 2020

Trumps antydan får kritik: ”Otroligt upprörande”

Ett av Donald Trumps twitterinlägg riktade till den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren har väckt kritik i amerikanska medier efter att många har tolkat det som rasistiskt mot den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Samma dag som Warren presenterade sin kandidatur efter 2020 skrev han:

”Kommer hon kandidera som vår första presidentkandidat från ursprungsbefolkningen, eller har hon bestämt sig efter 32 år att det inte funkar längre? Ses på kampanjVÄGEN, Liz!”

Hans versala bokstäver vid ”vägen” (”trail”) antas syfta till Tårarnas väg (”Trail of tears”), den historiska tvångsförflyttning av amerikanska ursprungsbefolkningen på 1800-talet där tusentals människor dog.

– Det är otroligt upprörande för den amerikanska ursprungsbefolkningen att Trump fortsätter att håna och förminska deras historia, säger historikern Douglas Brinkley till CNN.

Toppnyheter

Förstasidor i Sri Lanka dagen efter attacken. ISHARA S. KODIKARA / AFP
Explosionerna i Sri Lanka

24 män gripna i Sri Lanka – rörbomb nära flygplatsen

Polis i Sri Lanka har gripit 24 personer misstänkta för inblandning i gårdagens terrorattacker mot kyrkor och lyxhotel, uppger polis enligt AFP.

Männen sägs tillhöra samma radikala grupp. Ingen grupp har dock hittills tagit på sig dådet. BBC:s reporter Azzam Ameen uppger att polisen misstänker en extremistisk islamistisk grupp.

Under gårdagskvällen hittades och desarmerades även en hemmagjord rörbomb i närheten av huvudstaden Colombos flygplats. Sprängladdningen ska ha hittats i ett dike.

Samtidigt bekräftas tidigare uppgifter om att myndigheterna förvarnats om planerade attacker mot kyrkor tio dagar tidigare.

– Vi måste undersöka varför adekvata åtgärder inte vidtogs, säger premiärministern Ranil Wickremesinghe enligt The Guardian.

2 tim
TT
Explosionerna i Sri Lanka

Eiffeltornet släcktes för att hedra terrordådets offer

Bombdåden i Sri Lanka, som har tagit nära 300 människors liv, väcker avsky över hela världen. I Paris släcktes ljussättningen av Eiffeltornet ner för att hedra offren i går kväll, skriver AFP.

Samtidigt kommer fördömanden från politiska ledare.

”Vi fördömer kraftfullt de här motbjudande handlingarna”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron. Rysslands president Vladimir Putin säger i ett uttalande att hans land alltid har varit Sri Lankas förtrogna i kampen mot terrorism. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttrycker ”djup chock” å alla israelers vägnar.

44 min
Läs mer om Explosionerna i Sri Lanka
Folk begrundar solnedgången vid Hornsbergs Strand i Stockholm, arkivbild. MAJA SUSLIN / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Solen kvar över Sverige: ”Riktigt varmt för årstiden”

Solen och värmen ligger kvar över stora delar av Sverige efter påskhelgen. Upp till södra Svealand rör det sig om temperaturer på 20 grader.

– Det blir fortsatt riktigt varmt för årstiden. Det blir soligt i hela landet på tisdag och fortsatt varmt. Och värmen kan sprida sig lite norrut. Det blir lite varmare längs Norrlandskusten, ända upp till Luleå och Piteå, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI, till TT.

Samtidigt stiger brandrisken. SMHI har utfärdat varningar för brandrisk i gräs och skog i hela Götaland och Svealand.

2 tim
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Brist på regn oroar på landet: ”Känns inte bra”

Den rekordvarma sommaren förra året följs nu av en vår som även den är klart varmare än normalt. I västra Sverige har det dessutom inte regnat ordentligt på flera veckor. Detta bekymrar lantbrukarna, rapporterar SR Skaraborg.

Sophie Helander är lantbrukare i Floby utanför Falköping. Hon odlar flera grödor men föder också upp lamm, och det är främst för djurens skull hon är oroad.

Hon berättar att det inte går att släppa ut djuren på bete eftersom det är för torrt, och att fodret inomhus redan är på väg att ta slut.

– Så det känns inte så bra i magen. Det behöver regna, säger hon.

Igår 16:05
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Värmen i väst fortsätter: Över 20 grader att vänta

Påsken har varit solig och varm i Västsverige med temperaturer en bra bit över det normala. Och så ser det ut att fortsätta, rapporterar GT. Under tisdag och onsdag kan temperaturerna sjunka något men redan på torsdag blir det riktigt varmt igen.

– Det blir långt över 20 grader på de flesta håll som det ser ut nu, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Stormgeo.

Mot slutet av den kommande helgen kan det komma en del nederbörd, vilket är välbehövligt då det i princip inte regnat i Västsverige på tre veckor.

Igår 14:38
Läs mer om Vårvädret
Ramberg, Thunberg, Skyttedal. TT
Klimatförändringarna

Ramberg: Skyttedal borde influeras av Greta Thunberg

Det är problematiskt att vuxenvärlden behandlar klimataktivisten Greta Thunberg som expert eftersom hon ”fortfarande är ett barn”. Det sa Sara Skyttedal (KD) i en uppmärksammad intervju med Aftonbladet.

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg ifrågasätter i en tweet vad problemet är. ”Greta Thunberg har åstadkommit mer än någon vuxen politiker ifråga om klimatmedvetande och ansvarstagande! Något som @skyttedal och andra borde respektera och influeras av”, skriver hon.

Skyttedal sa samtidigt i intervjun att hon, som själv varit aktiv i ungdomsförbund, har full respekt för Thunbergs starka engagemang.

1 tim
Demonstranter vid Parliament Square i centrala London på påskdagen NIKLAS HALLE'N / AFP
Klimatförändringarna

Klimatockupanter erbjuder paus i utbyte mot samtal

Klimataktivisterna som under parollen ”Extinction Rebellion” ockuperat flera platser i London säger att de är beredda av avbryta ockupationen om den brittiska regeringen går med på att diskutera deras krav.

Extinction Rebellion-aktivisten Farhana Yamin säger till BBC att gruppen har erbjudit en ”paus” i protesterna och inleda en ny fas för att uppnå politiska mål.

”Vi vill visa att XR (Extinction Rebellion) är en sammanhållen långsiktig global kraft, inte en kortlivad fluga. Vi kan göra det genom att visa att vi är disciplinerade”, skriver hon i ett manifest.

Igår 21:20
Greta Thunberg i London. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Greta Thunberg i London: ”Vi står vid ett vägskäl”

Klimataktivisten Greta Thunberg talade under söndagen inför hundratals demonstranter vid Marble Arch i London, rapporterar flera medier.

– Mänskligheten står vid ett vägskäl. Nu måste vi välja vilken väg vi ska ta, sa Thunberg enligt BBC.

Hon hyllade också rörelsen Extinction Rebellion som den gångna veckan har protesterat i London, bland annat genom att utöva civil olydnad, skriver Reuters.

– Det är vi som gör skillnad, vi i Extinction Rebellion och alla barn som skolstrejkar för klimatet, sa Thunberg inför de jublande åhörarna.

Igår 20:45
Läs mer om Klimatförändringarna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund